Tarih: 12.04.2016 16:54

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Brüksel'de

Facebook Twitter Linked-in

BRÜKSEL (AA) - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, sığınmacıların Avrupa'nın pek çok yerinde, sınır kapılarında insanlık dışı şartlarda bekletildiğine dikkati çekerek, bu konuda duyarlılığa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avcı'nın katıldığı Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları 25. Daimi Konferansı sona erdi. İki gün süren ve 'eğitimde demokrasi kültürünün kazandırılması' ve 'terörizme varan aşırılıkların eğitim yoluyla nasıl önlenebileceği' temasıyla yapılan konferansın sonunda bir bildirge yayımlandı. Oy birliğiyle karara bağlanan bildirgede, okul ve üniversitelerde demokrasi kültürünün zenginleştirilmesi, şiddete varan aşırılık ve radikalleşmenin engellenmesi için ortaya konulan önlemlerin incelenmesi kayda geçirildi. Ayrıca, sığınmacı çocukların eğitime alınmasına da vurgu yapıldı.

Konferansın kapanışında bir konuşma yapan Avcı, bildirgenin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederek, 'Bu teşekkürü, sadece Türkiye'nin Milli Eğitim Bakanı olarak yapmıyorum aynı zamanda ülkemdeki 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı ve onların eğitim bekleyen 830 bin çocuğu adına da yapıyorum. 830 bin çocuktan bugüne kadar eğitime olabildiğimiz 330 bini adına yapıyorum. Dolayısıyla bekleyen 500 bini adına yapıyorum.' dedi.

Bildirgede öngörülen çalışmaların sadece mülteci statüsü kazanmış olanları ilgilendirdiğine dikkati çeken Avcı, 'Ama Avrupa'nın pek çok yerinde Balkanlar'da, bir çok ülkenin sınır kapılarında fevkalade gayri müsait şartlarda, insanlık dışı şartlarda bekleşen insanlar var. Bu konuda duyarlılığa ihtiyacımız olduğu kanaatindeyim. Onun için bunu ilgilerinize, dikkatinize sunuyorum.' şeklinde konuştu.

Mültecilerin ülkelerindeki insanlık dışı uygulamalardan kaçan ama kendilerine mahsus bir medeniyetleri, dilleri, kültürleri, gelenekleri olan insanlar olduğunu vurgulayan Avcı, 'Özellikle Suriye'den gelenler için söylüyorum. Bu insanlar, tarihin en eski şehirlerinden gelen, kozmopolit hayatın ne demek olduğunu bilen, binlerce yıldır farklı kültürlerin, dinlerin, inançların yaşandığı şehirlerden gelen insanlar. Dolayısıyla onların bu özelliklerinin de eğitim sistemlerimizde dikkate alınmasında yarar vardır diye düşünüyorum.' değerlendirmesini yaptı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —