Tarih: 12.04.2016 22:36

Tunus'ta, 'işkenceyle mücadele' toplantıları

Facebook Twitter Linked-in

TUNUS (AA) - Tunus Anayasal Kurumlar, Sivil Toplum ve İnsan Hakları Heyetleri ve İlişkiler Bakanı Kemal Cendubi, BM İşkenceyle Mücadele Komitesi'ni kabul etti.

BM İşkenceyle Mücadele Komitesi üyeleriyle bir araya gelen Cendubi, 'Tunus Hükümeti, 'İşkenceden Korunma Ulusal Heyeti'nin çalışmalarına başlaması için maddi ve insan kaynağı bakımından tüm imkanlarını seferber etmektedir' dedi.

Cendubi, 'İşkenceye Karşı BM Sözleşmesi?' çerçevesinde oluşturulan Tunus Komitesi'nin ülkede konuya ilişkin takip mekanizması görevini yerine getireceğini belirtti.

Arap ülkeleri içinde yalnızca Tunus'un böyle bir mekanizma oluşturduğunun altını çizen Cendubi, misafir komitenin bu çalışmanın önemine binaen ülkeyi ziyaret ettiğini ve ülkede diledikleri herhangi tutuklama merkezine sürpriz ziyaretlerde bulunabileceklerini vurguladı.

BM İşkenceyle Mücadele Komite Başkanı Hans-Jörg de 'Tunus'ta kurulan bu komite Tunus ve bölge ülkeleri için tarihi bir olaydır. Çevre ülkelerin bu konuda Tunus'u izleyerek ilgili protokole dahil olmalarını arzularız' dedi.

Tunus Parlamentosu 30 Mart'ta yaptığı bir seçimle 'İşkenceden Korunma Ulusal Komitesi' için 16 üye tespit etmişti. Bağımsız çalışacak Komite, ülkede işkenceye karşı karakollar, hapishaneler ve benzeri alıkoyma ve tutuklama merkezlerinde insan hakları ihlalleri ve işkenceyle mücadele konusunda faaliyetlerde bulunacak.

Öte yandan başkent Tunus'ta eş zamanlı düzenlenen başka bir panelde, sivil toplum kuruluşlarından Tutuklama Merkezlerini Gözlemleme Ulusal Grubu, ülkede işkence ve insan haklarına ilişkin durumla ilgili açıklamalarda bulundu.

Grup Koordinatörü Saide İkrimi, Tunus'ta tutuklulara yönelik yürütülen 'işkencenin' eski rejimden kalma bir kültür olduğunu ve bunun devlet siyaseti olmadığını dile getirdi.

Tunus hapishanelerinde işkence değil kötü muamelenin bulunduğunu ifade eden İkrimi, 'Ancak bu kötü muamele bazen işkence seviyesine ulaşabiliyor. Yetkililerin de kabul ettiği şekliyle karakollarda ve bazı tutuklama merkezlerinde işkence bulunmaktadır ancak bu sistematik bir işkence değildir' dedi.

Grup üyelerinden Kerim Abdüsselam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Cezaevleri ve Islah İdaresi, grup tarafından yapılan kontrollerin kendilerine karşı olmadığını bilakis kendilerinin lehine olduğunu kabullendi' şeklinde konuştu.

'Tutuklama Merkezlerini Gözlemleme Grubu', Tunuslu 10 insan hakları kuruluşunun bir araya gelerek 2012'de oluşturduğu bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olarak insan haklarına ilişkin çalışmalar yürütüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —