Zorunlu trafik sigortasına yapılan zam, Mersin?de taksicileri sokağa döktü. Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası önünde toplanarak araçlarıyla caddeyi trafiğe kapatan taksiciler, açtıkları dövizlerle ve korna çalarak zammı protesto ettiler.
Mersinli taksiciler, zorunlu trafik sigortasına yapılan zamma, araçlarıyla yol kapatarak tepki gösterdiler. Mersin?de taksicilik yapan çok sayıda şoför, bugün öğleden sonra araçlarıyla birlikte Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası önüne geldi. Merkez Akdeniz ilçesi Bahçeler Caddesi üzerindeki bina önüne araçlarını park ederek caddeyi trafiğe kapatan taksiciler, burada dövizler açarak zorunlu trafik sigortasına yapılan zamlara tepki gösterdiler. Zamların astronomik olduğunu ve şoför esnafı ile özel araç sahiplerine büyük yük getirdiğini belirten taksiciler, hükümetten acil çözüm istediler.
?YÜZDE 200 İLE YÜZDE 400 ARASINDA DEĞİŞEN ZAMLA ŞOFÖR ESNAFINA ?YAŞAMA ÖL? DENMEKTEDİR?
Oda binası önünde taksiciler adına açıklama yapan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkan Vekili (TŞOF) ve Mersin Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Veysel Sarı, bugün yüzde 200 ile yüzde 400 oranlarında artış yapılan trafik sigortası zulmüne karşı seslerini duyurmak için bir araya geldiklerini söyledi. Trafik sigortalarına yapılan zamla birlikte sigorta şirketlerinin, şoför esnafının sofrasındaki ekmekten büyük bir parça koparmaya başladıklarını dile getiren Sarı, gösterilen tepkiler ve yapılan açıklamalara karşın geri adım atılmayan uygulamayla şoför esnafına altından kalkamayacağı büyük bir darbe vurulduğunu söyledi. Her gün 40-50 bin şoför esnafı ile özel araç sahibinin, fahiş fiyatlarla sigorta poliçelerini ödemek zorunda bırakıldığına dikkat çeken Sarı, ?Yüzde 200 ile yüzde 400 arasında değişen zamla geçim mücadelesi veren taksicisinden servisçisine, kamyonetçisinden otobüsçüsüne, motosikletçisinden özel araç sahibine ?yaşama öl? denmektedir. Bu uygulama adeta kabusa dönmüştür. Eskiden 200 liraya yaptırılan özel araç sigortaları şimdi 400 ile bin lira arasında yapılabilmekte, taksilerde bu fiyat 2 bin ile 5 bin liraya, otobüs ve kamyonlarda ise 5 bin ile 8 bin liraya kadar çıkabilmektedir? dedi.
?BU ÇIKAR ÇARKI 20 MİLYON ARAÇ SAHİBİNİ DOĞRUDAN ETKİLEYECEK?
?Bu çıkar çarkı 20 milyon araç sahibini doğrudan etkileyecektir? diyen TŞOF Başkan Vekili Sarı, araç sahiplerinin sigorta şirketlerine mahkum bırakıldıklarını öne sürdü. Sarı, ?10 yıldır kaza yapmayan bir şoför esnafının geçen yıl bin 60 liraya yaptırdığı sigortayı 2016 yılından itibaren 4 bin 500 liraya yaptırmak zorunda kalmasının, yıllık enflasyon yüzde 7?lerdeyken her yıl yüzde 400?lere varan zamla bugünlerde ilk defa sigorta yaptırmış birine 10 yıl önceki kaza tazminatının ödetmenin izahı nedir, soruyoruz?? diye konuştu.
?HÜKÜMETTEN ACİL ÇÖZÜM TALEP EDİYORUZ?
Taksicilerin, aracının sigortası için günlük 80 lira kazanması gerektiğine işaret eden Sarı, durumun çok vahim olduğunu ifade ederek, hükümetten acil çözüm istedi. Sarı, ?Hükümetimizden, acilen trafik sigortasındaki dengesiz artışlara çözüm bulmasını ve piyasanın canlanması için gerekli tedbirleri almasını talep ediyoruz. Bugün Mersin?den bir kez daha zulme, fırsatçılığa, soyguna dönüşen trafik sigortası uygulamasına ?Dur? diyecek iradeye sesleniyoruz; çoğunluğu yurt dışı merkezli olan sigorta firmalarına ülkemiz esnafını ezdirmeyiniz. Yasal boşluklardan faydalanıp esnafımızı yok eden bu uygulamaya son veriniz. Aksi takdirde esnafımızın bu zulme tepkisi çığ gibi büyüyerek sürdürülecektir? şeklinde konuştu.
Sarı?nın açıklamasının ardından araçlarının başına geçen taksiciler, uzun süre korna çalarak zamları protesto ettiler.