Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 'Kırmızı Kabuklu Antep Fıstığı? standardını 24 Mart 2016 tarihinde yapılan Teknik Kurul toplantısında kabul etti. Kırmızı kabuklu Antep fıstığı için TSE standardı 'TS 13693' numarası ile yürürlüğe girdi.
TSE?den yapılan açıklamada, Türkiye?nin üretim ve ihracatı açısından vazgeçilmez ürünlerinden olan ve Gaziantep ile özdeşleşen Antep fıstığı ile ilgili olarak daha önceden yayımlanmış ?Antep fıstığı iç? ve ?Antep fıstığı kabuklu? standartlarının mevcut olduğu hatırlatılarak, ancak kırmızı kabuklu Antep fıstığına dair bir standart bulunmadığı kaydedildi. TSE Standard Hazırlama Merkezi Başkanlığı Ziraat Teknik Komitesi?nin bölge ekonomisi açısından hayati önem taşıyan bu ürünle ilgili Gaziantep Ticaret Borsası ve sektörden gelen talepler ve duyulan ihtiyaç çerçevesinde ilgili standardı hazırlamak üzere sektör temsilcileri, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışma başlattığı ifade edildi. TSE Teknik Kurul toplantısında kabul edilerek yürürlüğe giren ?TS 13693? numaralı standartta kırmızı kabuklu Antep fıstığında olması gereken özellikler şöyle sıralandı:
'Antep fıstıkları meyve biçimlerine göre gruplara (tombul ve sivri olmak üzere), kalite özelliklerine göre sınıflara (ekstra, sınıf I, sınıf II), ekvatoral çaplarına göre de boylara (çok iri, iri, orta, küçük olmak üzere) ayrılmakta olup, ürünle ilgili genel özellikler, grup, sınıf ve boy özellikleri ayrı ayrı verilmiştir. Meyve biçimlerine göre tombul grubuna giren Antep fıstıkları, yuvarlak veya oval taneli iri boyutlu olmalıdır. İçleri kuru, sarı renkli, iri ve gösterişli olup, daha çok çerezlik olarak tüketilmektedir. Sivri grubuna giren Antep fıstıkları ise, uzun taneli orta boyutlu olmalıdır. İçleri yağlı ve yumuşak olup, renkleri açıktan koyuya kadar değişik tonlarda yeşil ve sarı renkte olup, daha çok endüstriyel (baklava, pasta, dondurma) amaçlı olmak üzere çerezlik olarak da tüketilmektedir. Standart ürüne ait boyut ve toleranslar, numune alma, muayene ve deneyler, değerlendirme, muayene ve deney raporu, ambalajlama, işaretleme, muhafaza ve taşıma konularını da detaylı olarak ele almaktadır.'