Lübnan ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkiler

Lübnan ile KİK ülkeleri arasındaki ilişkiler

Lübnan Maruni Kilisesi'nin Patriği Rai: 'Beyrut ile bazı KİK ülkeleri arasında gezen 'kara bulutlardan' dolayı üzgünüm'

BEYRUT (AA) - Lübnan Maruni Kilisesi'nin Patriği Beşara Rai, Lübnan ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasındaki ilişkilerin kötüye gitmesinden dolayı üzgün olduğunu belirtti.

Başkent Beyrut'un kuzeyindeki Bikirki'de Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar büyükelçilerini kabulü sırasında konuşan Rai, 'Biz Müslümanlar ve Hristiyanlar olarak tarihi sorumluluğumuz gereği ortak hazineyi korumayı arzuluyoruz. Bu hazine, bin 400 yıldan bu yana Hristiyan ve İslami kutsalların olduğu topraklarda birlikte yaşamaktır.' dedi.

'Beyrut ile bazı KİK ülkeleri arasında gezen 'kara bulutlardan' dolayı üzgünüm' ifadesini kullanan Rai, şöyle konuştu:

'Artık özümüze dönerek çatışmaları ve çekişmeleri durdurmak, siyasi çözümler üretmek, Arap dünyasında daimi, kapsamlı ve adil barışın temellerini atmak, tek ses olmak durumundayız. Bugün bizim için önemli olan Lübnan ile ülkeleriniz arasındaki dostluğun pekişmesi ve her iki tarafın lehine yapıcı ilişkileri korumaktır.'

Suudi Arabistan, Beyrut siyasetinin çalkantılı bir dönemden geçtiği 2013 sonunda Lübnan ordusuna 3 milyar dolarlık silah ve ekipman yardımı, Ağustos 2014'te de iç güvenlik için Lübnan emniyetine 1 milyar dolarlık yardım yapacağını bildirmişti. Ancak Riyad yönetimi, 19 Şubat 2016'da 'Lübnan?ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu' sebebiyle 4 milyar dolarlık yardım kararından vazgeçtiğini açıklamıştı.

Bu bağlamda 2 Mart'ta KİK tarafından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan merkezli Şii grup Hizbullah, tüm yöneticileri, ona bağlı ve ondan doğan örgütlerle beraber terör örgütü ilan edilirken aynı gün Arap İçişleri Bakanları Kurulu da Tunus'taki toplantısında Hizbullah'ı terör örgütü olarak nitelendirmişti.

Bunu Arap Birliği'nin 11 Mart'ta düzenlenen 145'inci Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Hizbullah'ın terör örgütü ilan edilmesi takip etmişti. Karara, Irak, Cezayir ve Lübnan ise çekince koymuştu.