Olağanüstü kongre talebiyle birlikte imza toplayan Akşener, Oğan ve Aydın, mahkeme kararının ardından, ayrı hareket etmeyi seçti Partiyi olağanüstü kongreye götürmek üzere yetkilendirilen Çağrı Heyeti'nde birer temsilcisi olan Akşen
ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ - MHP'de olağanüstü kongre talebiyle hareket muhalifler, hem genel merkezle hem de birbirleriyle yarış içerisinde kongre gününü bekliyor.
1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nde hem 2 milyon oy hem de 40 milletvekili kaybeden MHP'de, ilk olarak eski milletvekillerinden Sinan Oğan daha sonra Koray Aydın ve Meral Akşener partide değişim isteyerek, olağanüstü kongre talebinde bulundu.
Başlangıçta yetki verdikleri avukatlarla delegelerden 'birlikte' imza toplayarak, partiye teslim eden ancak sonuç alamayınca mahkemeye başvuran muhalifler, mahkemeden olağanüstü kongre için vize çıkmasının ardından, yollarını ayırdı.
Kasım 2015'de kongre talebiyle imza toplamaya başlayan Aydın, Oğan, Akşener, genel başkanlık yarışına daha sonra katılan, o süreçte MHP'deki görevinden istifa etmeyerek, delege imzası toplamadığı ve mahkemede de kendi lehlerine müdahil olmadığı gerekçesiyle Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak ile ortak bir çalışma içinde yer almadı.
Genel merkez ise bir yandan olağanüstü kongreye vize veren mahkeme kararına itiraz etmeye, diğer yandan da bu kararın icrasını durdurmaya çalışacak. Genel merkezin hafta başında temyize başvurması bekleniyor.
Olağanüstü kongre toplanarak, tüzük değişikliğinin sağlanması ile partide genel başkanlık yarışı başlayacak. Tüzüğe göre, ilk iki turda salt çoğunluk gerekirken, üçüncü turda en çok oyu alan isim genel başkan seçilecek.
Üç muhaliften Oğan ve Aydın daha önce yaptıkları açıklamalarda diğer aday lehine çekilmeyeceklerini ve üçüncü tur sonucunu bekleyeceklerini ifade etmişlerdi. Diğer adayların, 'toplamından daha fazla delegeden imza topladığı' belirtilen Meral Akşener'in ise genel başkanlık yarışında diğer adaylar lehine çekilmesi beklenmiyor.
Partiyi olağanüstü kongreye götürmek üzere yetkilendirilen Çağrı Heyeti'nde birer temsilcisi olan Aydın, Oğan ve Akşener, ayrıca kendileri için toplanarak istişarede bulunmak üzere, 'Siyasi Heyet' oluşturdu. Muhalif üçlü, söylem olarak genel merkez ile delege açısından ise birbirleriyle yarışıyor.
8 Nisan'da görülen duruşmanın ardından, 9 Nisan'dan itibaren Akşener, Oğan ve Aydın'ın yanı sıra daha sonradan adaylıklarını açıklayan MHP milletvekili Ümit Özdağ ile eski milletvekili Süleyman Sazak da delegeleri yakın markaj altına almaya başladı. Başta Akşener olmak üzere Oğan ve Aydın, ofislerde ya da yemeklerde delegelerle bir araya gelerek neden değişim istediklerini, seçilirlerse ne yapacaklarını anlatıyor.
- Genel Merkez muamması
MHP'de Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin ne yapacağı ise henüz bilinmiyor. Zira Bahçeli olağanüstü kongreyi toplamayacağını, toplatmayacağını açıklamıştı.
MHP'nin başvurusunun ardından, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı temyiz edilir ve kararın icrası durdurulursa, süreç başka bir boyut kazanacak. Muhaliflere göre, 'Yargıtayın, bir partinin tüzük değişikliği yapmak üzere toplanmak istemesini' reddetmesi söz konusu değil. Eğer Yargıtay da muhaliflere vize verirse, Bahçeli'nin önünde iki seçenek kalıyor, ya olağanüstü kongreye katılacak ve rakipleri ile yarışacak ya da olağanüstü kongreyi 'tanımadığını' bildirecek.
Muhalifler, 'Olası taşkınlık yaşatılarak kongrenin toplanmasının engellenmesine' yönelik bir girişime karşı, içeri sadece delegelerin ve basın mensuplarının alınacağı bir seyircisiz kongreyi de masaya yatırdı. Bu seçenek yasal süreçlerin tamamlanması ve genel merkezin tavrına göre ele alınacak.
Bahçeli'nin katılmayacağı bir olağanüstü kongrede seçilecek kişi yasal olarak, MHP'nin yeni genel başkanı olacak.