Tarih: 15.04.2016 12:42

İslam dünyasında ''Bölgesel Mükemmeliyet Merkezleri' kurulacak

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA (AA) - FUAT KABAKÇI - İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, İslam ülkeleri arasında iyi uygulama örnekleri, tecrübe ve birikimleri paylaşmak amacıyla işbirliği faaliyetlerine ağırlık verdiklerini belirterek, 'İslam coğrafyasında, mesleki eğitimde müfredat geliştirmek ve alanda eğitmenlik yapanların tecrübelerini artırmak amacıyla bazı bölgelerde 'Bölgesel Mükemmeliyet Merkezleri' adı altında mesleki eğitim birimleri açma konusunda ISESCO ile mutabakata vardık.' dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) alt kuruluşlarından biri olan SESRIC'in çalışmaları hakkında AA muhabirine konuşan Kulaklıkaya, teşkilat olarak İslam ülkeleri arasında işbirliğine ağırlık verdiklerini belirtti.

Bu kapsamda, son dönemlerde mesleki eğitim, sağlık, iyi yönetişim ve e-devlet alanlarındaki çalışmalara yöneldiklerini dile getiren Kulaklıkaya, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi'nin sonunda açıklanması beklenen ve 2016-2025 yılları arasını kapsayan stratejik eylem planının kendilerine büyük sorumluluk yüklediğini kaydetti.

Kulaklıkaya, söz konusu eylem planının SESRIC'in öncelik alanlarını gözden geçirme imkanı vereceğini belirtti. Kulaklıkaya, bu çerçevede, merkezi Fas?ın Kazablanka kentinde olan İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT) ile teşkilat üyesi ülkeler arasında ticari ilişkileri geliştirmek ve ticaret hacmini arttırmak amacıyla mutabakat zaptı imzaladıklarını aktardı.
İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) ile de eğitim, kültür ve bilimsel araştırmaların yanı sıra istihdam ve işsizlik sorunlarına çözüm bulunmasını hedefleyen bir anlaşma yaptıklarını anlatan Kulaklıkaya, 'İstihdam ve işsizlik, toplumların ve hükümetlerin baş etmek zorunda olduğu en önemli problemlerden biri. Bunun yolu da mesleki eğitimden geçiyor.' dedi.
- 'Bölgesel Mükemmeliyet Merkezleri' kurulacak
SESRIC?in İslam coğrafyasındaki işsizlik ve istihdam konularına yönelik olarak ISESCO'nun deneyimlerinden faydalandığını söyleyen Kulaklıkaya, 'Bu kapsamda, İslam coğrafyasında, mesleki eğitimde müfredat geliştirme ve alanda eğitmenlik yapanların tecrübelerini artırmak amacıyla bazı bölgelerde Mesleki Eğitim Merkezleri açma konusunda ISESCO ile mutabakata vardık. Bu anlaşma çerçevesinde, İslam dünyasındaki üniversitelerin dünyanın sayılı üniversitesine girmesini sağlamak ve mevcut kapasite eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalar yapılacak.' diye konuştu.
- 'Yapılan çalışmalardan edilen deneyimler paylaşılmalıdır?

İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali Madani de Müslümanlar arasında işbirliğinin ve yardımlaşmanın artırılması gerektiğine işaret ederek, 'Gençler ve kadınlara yönelik çalışan kurumların güçlendirilmesi gerekiyor. Zaman, karar ve açıklamalardan daha fazla uygulamalara odaklanma zamandır.' ifadelerini kullandı.

Madani, İİT çatısında yürütülen çalışmalardan elde edilen deneyimlerin Müslüman ülkeler arasında paylaşılarak pekiştirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Madani, İslam coğrafyasında, ülkesinde devrim yapmak için silaha sarılan gençlerin silahı bırakıp ülkelerini inşa etmesi gerektiğini' sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —