ÖĞ-DER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, Anadolu Liseleri ve Meslek Liseleri için sınav zorunluluğunun son bulmasını istedi.
Milli Eğitim Bakanlığının son günlerde müfredatta değişikliğe gideceğine dair bilgiyi ÖĞ-DER olarak önemli bulduklarını ve geç kalınmış bir faaliyet olarak değerlendirdiklerini belirten ÖĞ-DER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, ?Sayın Müsteşarımızın ders sayısının azaltılması ile ilgili basına yansıyan görüşü de öğrencilerin ve öğretmenlerin beklentisidir. Haftalık 35 saat, günlük 8 saat dersin öğrenciyi yorduğunu öğretmenler olarak görüyoruz. Bunu öğrencilerde ifade ediyorlar. Lise müfredatlarında gereksiz ve hayatta kullanılmayacak birçok ansiklopedik bilginin bulunduğunu, yersiz tekrarların olduğunu söyleyebiliriz. Derslerde konu ve kazanım fazlalığından dolayı müfredatı kavuşturma adına konuların geçiştirildiğini ve anlaşılmadan geçen konularında gelecekte öğrenciye sınavlarda sorun olduğunu görüyoruz.? dedi.
İkinci, yeni müfredatlarla ve uygulamalarla ilgili olarak ÖĞ-DER?li öğretmenler olarak taleplerini şöyle sıraladı;
?Çok şey öğretmek yerine faydalı ve kullanılabilir bilgileri kazandıralım. Az olsun ama kalıcı bilgiler kazansın öğrencilerimiz. Kazanımların çok olması ve her seviyeden öğrenciye aynı kazanımların uygulatılması yoruyor. Kazanımlar sadeleşmelidir.
Bir dönemde lise öğrencisine 17 adet ders vermek hem pedagojik değil hem de verimli değil. Bir dönemde verilen ders sayısı azaltılmalıdır.
Liseler için ?Mahalle Okulu? uygulamasına geçilerek ortaokul öğrencileri sınav stresinden ve sınav merkezli eğitimden kurtarılmalıdır. Anadolu Liseleri ve Meslek Liseleri için sınav zorunluluğu son bulmalıdır. Öğrenci aynı imkanların bulunduğu mahallesindeki lisede okumak yerine başka mahalledeki okula taşınması hem veli hem de öğrencide büyük sorunlara yol açmaktadır. Sadece Fen Lisesi ve özel okullar için sınav olmalıdır. Böylece dershane ihtiyacı yani kurs sıkıntısı da azalmış olur.
Öğrenciler okullarda kurslarla birlikte günde 10 saat gibi uzun bir süre okulda kalıyor. Bu süre çok fazla. Öğrenci ders dışı etkinliklerle, sportif ve kültürel faaliyetlerle de yetişmelerine katkıda bulunabiliriz. İlkokul?da günlük 4, ortaokulda 5 saat, liselerde 6 saatten fazla günlük ders olmamalıdır. Avrupa ülkelerinde bile ilköğretimlerde haftalık ders 25 saati geçmezken bizde tüm sınıflarda özellikle liselerde sayı fazla.
Ortaokuldan itibaren mesleki eğitim başlamalı. Öğrencilerin önemli bir kısmı birçok Anadolu Lisesinde diploma dışında hiçbir kazanım elde etmeden mezun oluyor. Mesleki eğitim geliştirilerek bu öğrenciler hayata ve mesleğe hazırlanmalıdır. Tüm meslek liselerinin ortaokulu açılmalıdır.
Okullarda etkinlik ve yetenek dersleri genelde amacına uygun değerlendirilmiyor. Genelde sınavlara hazırlık dersi yapılıyor. Bunun önüne geçilmelidir.
Karma eğitim başarıyı oldukça olumsuz etkiliyor. Karma olmayan lise ve ortaokul sayısı artırılmalıdır. İllerde bu konuda ciddi yetersizlik var. Her yönü ile bayanların yönettiği ve çalıştığı çok başarılı mesleki, teknik ve fen lisesi türünde kız okulları açılmalıdır.
Din eğitimi ilkokul 1. sınıftan itibaren okullarımızda verilmelidir. Liselerde 1 saat din dersi yeterli değil. Sayısı 2 saate çıkarılmalıdır.
Ders kitaplarının ve müfredatlarının yazılması ve değerlendirilmesi aşamasında kendi medeniyet değerlerimizin esas alınması için komisyonlara şuurlu öğretmenler seçilmelidir.
Boş arazilerin ve oyun alanlarının giderek azalmasıyla birlikte çocukların telefon, televizyon ve bilgisayar başında geçirdikleri saatlerin artmasına neden olmaktadır.
Liselerde de merkezi yazılı ortak sınav uygulaması başlatılmalıdır.?