RİYAD (AA) - Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte gelirleri ciddi ölçüde azalan Suudi Arabistan'da ekonomiye katkı için ABD'deki 'Yeşil Kart' (Green Card) uygulamasına benzer bir sistem üzerinde çalışılıyor.
Uzmanlar, yabancı yatırımcılara kapılarını açma konusundaki tecrübesi nedeniyle Suudi Arabistan'da Yeşil Kart uygulamasının önünde engel bulunmadığını belirtiyor. Ekonomistler, uygulamanın yıllık 10 milyar dolar getirisinin olacağını, yatırım, sermaye ve yeni endüstri alanlarının artmasını sağlayacağını ve ülkedeki mevcut 'kefil' sistemini ortadan kaldıracağını savunuyor.
Finansal piyasalar analisti Muhammed el-Ankari, Yeşil Kart uygulamasına ilişkin ayrıntıların ortaya çıkmasıyla muhtemel faydaların daha net bir şekilde anlaşılacağını söyledi.
Mevcut bilgilerden yola çıkarak uygulamanın yıllık 10 milyar dolar getiri sağlayabileceğini ifade eden Ankari, 'Yeşil Karttan alınan ücret doğrudan bir gelir getirecektir. Suudi Arabistan ekonomisine katma değer olacak yatırım, sermaye ve yeni endüstri alanlarının artması ile kefil sisteminin iptal edilmesi de diğer faydalardan bazıları olarak sıralanabilir.' dedi.
Yeşil Kart alacak kişilerin, ekonomisi güçlü bir ülkede daimi ikametten istifade edeceğini, gayrimenkul alıp yatırım yapabileceğini belirten Ankari, Yeşil Kartın ABD ve büyük Avrupa ülkeleri gibi ekonomisi güçlü ülkelerde uygulandığına işaret ederek, bu sistemle sadece gelir değil, ilmi ve tıbbi donanıma sahip kişilerin ülkeye çekilmesinin de hedeflendiğini kaydetti.
- 'Suudi Arabistan dış dünyaya hiç olmadığı kadar açılmak üzere'
Finansal konularla ilgili kanunlar konusunda uzman avukat Bender et-Tegisan da Ekonomi ve Kalkınma İşleri Konseyi Başkanlığı da yapan Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, 'ülkede ekonomi ve kalkınma denince ilk akla gelen isim' olduğunu ve ABD'deki Yeşil Kart uygulamasına benzer bir sistem üzerinde çalışıldığını gündeme getirdiğini hatırlattı.
Yeşil Kart uygulamasının ABD başta olmak üzere birçok ülkede mevcut olduğunu ifade eden Tegisan, 'Uzun süredir bu sistem üzerinde çalışılması yönünde talepler vardı. Prens Muhammed de konunun tüm detaylarıyla incelendiğini duyurdu. Böylece Suudi Arabistan dış dünyaya hiç olmadığı kadar açılmak üzere.' dedi.
Tegisan, 'Suudi Arabistan'da sürekli oturma iznine sahip olacak kişi, ülkede ticaret yapma, şirket kurma, üniversitelerde, laboratuvarlarda ve eğitim kurumlarında çalışma hakkı elde edeceği gibi ekonomiye de katkıları olacak, bu sistemle sahip olduğu uluslararası bilgi, tecrübe ve teknikleri ülkeye aktaracak. Sistem incelenirken ABD'deki başarı öyküsü de dikkate alınacaktır.' ifadesini kullandı.
Suudi Arabistan'ın Mekke ve Medine dolayısıyla özel bir konumu olduğunu, siyasi istikrar ve güvenliğiyle öne çıktığını söyleyen Tegisan, ülkedeki yatırım fırsatlarına dikkati çekerek, Suudi Arabistan'ı 'istikrar talep edenlerin ve Mekke ya da Medine'de çalışmak isteyenlerin gideceği istikamet' olarak nitelendirdi.
Suudi Arabistan İkinci Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz Al Suud, bu ay başında Bloomberg'e verdiği mülakatta, Suudi Arabistan'ın uygulamayı planladığı ekonomik reform paketinden bahsederek, ABD'deki 'Yeşil Kart' uygulamasına benzer bir sistem üzerinde çalışıldığını duyurmuştu.
Petrol fiyatlarının 2014 yılından bu yana yaklaşık yüzde 70 azalarak 120 dolardan 30 dolara kadar düşmesiyle dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan'ın gelirleri büyük ölçüde azaldı.
Kuveyt Finans Merkezi'nin (Markaz) raporuna göre, ana gelir kaynağı petrol olan altı Körfez ülkesinin (Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri) bütçesi geçen yıl toplam 160 milyar dolar açık verdi.
Suudi Arabistan İstatistik Kurumu verilerinde, 2015 yılında ülkedeki yabancı sayısının 10,07 milyona ulaştığı ve bu rakamın ülke nüfusunun yüzde 33'ünü oluşturduğu belirtiliyor.