ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin başkanlık ettiği Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) 3. Toplantısı sonrası yayımlanan ortak bildiride, tarafların, ikili ve bölgesel konulardaki siyasi diyaloglarını her seviyede sürdürmelerinin ve karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretlerdeki ivmenin korunmasının öneminin altını çizdikleri belirtildi.
Ruhani'nin, Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştirdiği belirtilen bildiride, bu vesileyle Türkiye ve İran arasındaki YDİK 3. Toplantısı'nın iki liderin eş başkanlıklarında, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Kalkınma, Adalet, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Gümrük ve Ticaret, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık, Kültür ve Turizm bakanları ile İran İslam Cumhuriyeti İletişim ve Enformasyon Teknolojileri, Sanayi Maden ve Ticaret, Ekonomik İşler ve Maliye, Tarım Seferberliği, Kooperatifler, Çalışma ve Sosyal Refah, Bilim Araştırma ve Teknoloji, Adalet bakanları ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Turizm, El Sanatları ve Kültür Mirası Kurum Başkanı katılımıyla düzenlendiği ifade edildi.
Görüşmelerde iki cumhurbaşkanının, ülkeleri arasında ikili ve çok taraflı iş birliğini güçlendirmek ve geliştirmek için dayanak teşkil eden tarihi, kültürel ve dini bağları vurguladıkları kaydedilen bildiride, 'İkili ilişkilerin tüm veçheleri üzerinde fikir alışverişinde bulunmuşlardır. Ayrıca iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel gelişmeler ve uluslararası meseleleri görüşmüşlerdir. Görüşmeler iyi anlayış ve ortak bakış açılarının hakim olduğu sıcak ve dostane bir atmosferde gerçekleşmiştir.' ifadelerine yer verildi.
Bildiride, Erdoğan ve Ruhani'nin, Türk-İran ilişkileri ve bu ilişkilerin geleceği hakkındaki değerlendirmelerin yanı sıra ikili ilişkilerin güçlü siyasi irade, ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı niteliği ve halkları arasındaki kültürel yakınlıktan beslenen özgün niteliğinin bilinciyle, karşılıklı çıkarlara dayalı ilişkilerin, siyasi diyaloğun derinleştirilmesi, ekonomik ve ticari iş birliğinin artırılması ve iş birliğinin halklarının menfaatine olacak şekilde yeni alanlara genişletilmesi yönündeki kararlılıklarını yinelediklerine işaret edildi.
Tarafların, Türkiye-İran YDİK'in önceki toplantılarında ve ülkeleri arasındaki yüksek düzeyli ziyaretlerde alınan kararlar temelinde, Karma Ekonomik ve Ulaştırma komitelerinin önceki toplantılarında yapılan görüşmeler ve alınan kararlar ile siyasi, konsolosluk ve güvenlik istişarelerini dikkate alarak, ulaştırmanın ekonomik ve ticari faaliyetlerin mihenk taşı olduğu gerçeğinin bilincinde olarak, bu cihetle kara, hava ve demiryolu bağlantılarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi ihtiyacını birlikte teyit ettikleri belirtilen bildiride, tarafların 7-9 Nisan 2016'da Türkiye'de düzenlenen 25. Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı'nın sonuçlarını memnuniyetle not ettikleri kaydedildi.
Bildiride, Erdoğan ve Ruhani'nin, İslam dünyasının karşı karşıya bulunduğu zorlukların ve bölgelerinde devam eden krizlerin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla siyasi ve güvenlik diyaloglarının ilerletilmesi ihtiyacını vurguladıkları ifade edildi.
- Terörizm ve mezhepcilik
Bildiride, iki cumhurbaşkanının, bölgesel ve uluslararası barış ile güvenliğe yönelik en ciddi tehditleri teşkil eden örgütlü suçların, şiddete dayalı aşırıcılığın, terörizmin ve mezhepçiliğin her çeşidinin ve tezahürünün farkında olarak, bölgelerinin en çok bunlardan zarar gördüğünü kabul ederek, ikili ve bölgesel konulardaki siyasi diyaloglarını her seviyede sürdürmelerinin ve karşılıklı yüksek düzeyli ziyaretlerdeki ivmenin korunmasının öneminin altını çizdikleri kaydedildi.
Erdoğan ile Ruhani'nin, ikili iş birliklerinin farklı veçhelerini kapsayan mevcut diyalog ve istişare mekanizmalarından düzenli olarak ve en iyi şekilde faydalanılması gerekliliğini vurguladığına işaret edilen bildiride, cumhurbaşkanlarının, 30 milyar dolar tutarında ticaret hacmine ulaşmak ve istikrarlı, uzun soluklu ekonomik ve ticari iş birliğini sağlamak hedefini yineledikleri, ikili ticareti artırmak için gerekli imkanların geliştirilmesinin ve ticari engellerin kaldırılmasının önemini kabul ettikleri, karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve bu çerçevede, ülkelerindeki yatırım ortamının geliştirilmesine yönelik olarak birlikte çalışmak, ayrıca özel sektörlerinin Türkiye, İran ve üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapmalarını desteklemek hususlarında mutabık kaldıkları belirtildi.
Bildiride, Erdoğan ve Ruhani'nin, enerji sektöründeki iş birliklerini geliştirmeye ve özel sektörleri bu alanda ortak projelere teşvik etmeye yönelik niyetlerini teyit ettiği vurgulandı.
İki cumhurbaşkanının, ticari ilişkilerinin geliştirilmesini teminen sınır geçişlerinin kolaylaştırılması amacıyla ortak sınırlarındaki gümrük altyapısının ve elektronik veri değişimi çalışmalarının iyileştirilmesine yönelik kararlılıklarını ifade ettiği kaydedilen bildiride, Erdoğan ve Ruhani'nin, iki ülke arasındaki havayolu bağlantılarının artırılması için çalışmak hususundaki istekliliklerini vurguladıkları ve bu doğrultuda ilgili kurumları arasındaki düzenli temasların teşvik edilmesi hususunda mutabık kaldıkları, ikili ekonomik gelişmeler için ulaştırma koridorlarının sorunsuz işleyişinin öneminin altını çizdikleri ve bu bağlamda karşılaşılan sorunların etkin şekilde ve karşılıklı fayda temelinde ele alınması hususunda mutabık kaldıkları bildirildi.
Bildiride, bankacılık alanında ilişkilerini ilerletme ihtiyacını vurgulayan iki cumhurbaşkanının, kültür, turizm, bilim ve eğitim alanlarında iş birliğini daha güçlendirmek konusunda mutabık kaldıklarına dikkat çekildi.
Tarafların, konsolosluk alanında iş birliğini güçlendirme ihtiyacını belirlediklerine işaret edilen bildiride, cumhurbaşkanlarının, bölgelerindeki siyasi ve güvenlik alanındaki gelişmeler bağlamında, halkların meşru hakları, talepleri ve beklentilerine uygun olarak bölgedeki güvenlik tehditlerini siyasi çözümler yoluyla bertaraf edebilmek için ikili ve çok taraflı istişareleri sürdürmenin önemini vurguladıkları ifade edildi.
Bildiride, iki cumhurbaşkanının, Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasına verdikleri önemi belirttikleri, bölgede bireyler, gruplar ve bunların uzantıları tarafından yapılan terör saldırılarının tüm şekil ve yöntemlerini kuvvetli şekilde kınayarak, mevcut ikili diyalog mekanizmalarını etkin biçimde kullanmak suretiyle terörizmle mücadele alanında iş birliğini ilerletme ihtiyacını vurguladıkları kaydedildi.
- Filistin davasına destek
Ortak bildiride, 'Erdoğan ve Ruhani Filistin halkıyla tam dayanışmalarını yeniden teyit etmişler, uluslararası topluma, başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin Devleti'nin kurulması dahil, Filistin davasına olan desteklerini artırma çağrısında bulunmuşlardır.' ifadelerine yer verildi.
Bildiride, iki liderin, özel temsilcilerinin ekonomi ve ticaret alanlarında ikili olarak anlaştıkları hususların uygulanmasının gözlenmesi ve izlenmesinin yanı sıra görüş ayrılıklarının giderilmesi ile engellerin ortadan kaldırılması ve kendilerine verilen diğer her türlü görevde oynadıkları rolü vurguladıkları belirtildi.