ANTALYA (İHA) ? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Manavgat İlçe Müdürlüğü ekipleri, Kızılot açıklarında ağa takılan deniz kaplumbağasını hayatta tutmak için büyük çaba sarf etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personelleri, Manavgat DSİ kampı açıklarına atılan ağa takılmış vaziyette deniz kaplumbağası tespit etti. Nefes alamadığı için zor anlar yaşayan ve yaşam mücadelesi veren kaplumbağa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü personelleri Hayrettin Ünal, Selim Ersoy, Bayram Altıntaş ve DSİ kampı çalışanlarının yardımlarıyla kurtarıldı. Ağlardan temizlenen caretta caretta tekrar denize bırakıldı.
'KIZILOT, 20 YUVALANMA ALANLARINDAN BİRİ'
Deniz kaplumbağalarının Mart-Mayıs ayları arasında üreme sezonu hazırlıklarına başlamak üzere Akdeniz sahillerine geldiğini aktaran Su Ürünleri Mühendisi Hayrettin Ünal, 'Türkiye?de 20 adet önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanından biri olan Kızılot yumurtlama alanı, Manavgat Irmağının denize döküldüğü noktadan başlayarak doğu yönünde Alara Çayının denize döküldüğü noktaya kadar 16,1 kilometrelik kumsalı kapsamaktadır. Mayıs-Ağustos ayları arasında kumsala kazdığı yuvalara yumurta bırakmaktadırlar' dedi.
'AĞLAR KAPLUMBAĞALAR İÇİN BÜYÜK TEHDİT'
Balıkçı ağlarının, insanlar gibi akciğer solunumu yapan deniz kaplumbağaları için büyük tehdit oluşturduğunu belirten Ünal, 'Ruhsatlı su ürünleri avcılığı yapan balıkçılarımız üreme dönemi boyunca bu alana hassasiyet göstermektedirler. Özellikle kullanılması yasak misina ağlarla kaçak balıkçılık yapan şahıslar, doğal yaşama zarar vermekte olup deniz kaplumbağaları için de büyük tehdit oluşturmaktadır. Kaplumbağanın yakalandığı ağla birlikte Kızılağaç Sahili yönünde toplam 400 metre misina ağ ele geçirilmiştir' diye konuştu.
'11 BİN METRE MİSİNE AĞI İMHA EDİLDİ'
2015 yılında yapılan su ürünleri denetimlerinde 11 bin metre uzunluğunda misina ağa el konularak imha edildiğine dikkat çeken Ünal, '2016 yılında da etkin bir şekilde devam eden denetim çalışmalarıyla doğal hayatın ve su ürünleri stoklarının korunması, sürdürülebilir avcılığın sağlanması, su ürünlerinin üreme sürecinin engellenmemesi, nesli tehlike altında bulunan türlerin korunması hedeflenmektedir' dedi.