Kulak Burun Boğaz Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Savaş Sarı, burun estetiğinin, burun şeklinin düzeltildiği bir girişim olmakla birlikte, nefes alma problemlerinin de aynı ameliyatta kırmadan, tamponsuz olarak düzeltildiğini söyledi.
Sarı, burun estetiğinde amacın yüzdeki diğer oluşumlarla uygun orantı ve büyüklüğe sahip iyi nefes alma fonksiyonu olan, doğal ve sağlam bir burun oluşturmak olduğunu belirterek, 'Estetik burun ameliyatı ile burun kemerli ise düzeltilebilir, burun ucu düşüklüğü varsa kaldırılabilir, burun ucu çok kalkıksa normal konuma getirilebiliyor. Eğri burunları orta hatta alabilir, burun delikleri geniş ise küçültebiliyorum. Burun ucu top gibi ve kalın görünümlüyse inceltebiliyor ya da mandalla sıkılmış gibiyse genişletebiliyorum. Ameliyat öncesinde hastanın bu değişikliklerden hangisine ne kadar ihtiyaç duyduğunu görsel olarak bilgisayarda planlayarak, ne yapılması gerektiğini bilerek ameliyata giriyorum. Bana göre en güzel sonuçlar estetik ameliyat olduğu başkaları tarafından anlaşılmayan herhangi bir asimetrisi olmayan, yüz ile orantısı uyumlu, modern ve doğal burunlardır' dedi.
Sarı, doktor seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
'Burun estetiği; cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesinin önem arz ettiği bir ameliyattır. Kişinin estetikle ilgili beklentilerinin doktor tarafından bilinmesi ve neler yapılması gerektiğinin görsel olarak bilgisayar ortamında belirlenip hastaya anlatılması çok önemlidir. Bu nedenle hayallerinizi çok iyi bilen, insan sağlığına son derece önem veren yetenekli cerrah ile burun konusundaki sıkıntılarınız, sorun olmaktan çıkmaktadır'.
Sarı, burun estetiğinde seçilecek teknikle ilgili de, 'Ameliyatta hangi tekniğin uygulanacağı hastanın ihtiyacına göre belirlenir. Son yıllarda burun estetiğinde kapalı teknik ve açık teknik tartışması yaşanmaktadır. Aslında bu tartışma gereksizdir. Ameliyatlarımın büyük çoğunluğunu burun estetiği hastaları oluşturan bir cerrah olarak şöyle ifade edeyim; siz hangi cerrahiyi seçerseniz seçin önemli olan hastanıza kozmetik ve fonksiyonel sonuçları güzel olan bir burun vermek zorundasınız, dolayısıyla hangi tekniği seçeceğinizin bir önemi yoktur. Önemli olan başarılı güzel sonucu elde etmektir. Ancak kişisel yaklaşımım burnun zorluk derecesine göre tekniği seçmekten yanadır. Yani son derece basit bir işlem de kapalı tekniği tercih ederken, komplike bir cerrahi gereken vakada da açık tekniği tercih etmek doğru olacaktır. Burun estetiği ameliyatı sonrası tampon burun içindeki kanamayı engellemek için konulmaktaydı. Hava yollarını bloke eden tamponlar nefes almayı imkânsız hale getirmekte ayrıca çıkarılması hastaya büyük rahatsızlık vermekteydi. Pek çok kişinin iyileşme süreci sırasında yaşadığı en önemli şikâyet faktörlerinden biri burun tamponu olmaktaydı. Bu nedenle yaklaşık 12 yıldır hastalarımda burun tamponu kullanmamaktayım.
Tampon yerine kanamayı önlemek üzere ameliyat esnasında burun içine özel bir uygulama yapmaktayım böylece ameliyat sonrası hastalar burunlarından nefes alabilmekte ve iyileşme sürecini çok konforlu geçirmektedir Ameliyat sonrası gözaltlarında oluşabilecek şişme ve kızarıklıklar genellikle bir hafta içinde tamamen kaybolmaktadır. Burun estetiği sanılanın aksine ameliyat sonrası dönemi hasta için çok rahat geçen ağrısız bir ameliyattır' dedi.
Sarı, burun estetiğinin kişinin yüz gelişiminin tamamlandığı yani genç kızlarda 16, erkeklerde ise 17 yaşından sonra yapılması gerektiğini kaydetti.
Sarı, burun ameliyatı sonrası şunlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti:
'Artık yeni tekniklerle ameliyat sonunda ağrı olmamakta ve yara izi kalmamaktadır. Ameliyat sonrası 3. günden itibaren şişlikler inmeye başlar ve hasta sosyal yaşama dönebilir. Ameliyattan 5 gün sonra kontrole gelen hastamın burun üzerindeki koruyucuyu çıkarırım. Ameliyattan sonra 2 ay gözlük kullanılmamasını tavsiye ederim. İkinci haftadan itibaren yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılabilir. Burun estetiği ameliyatından bir hafta sonra burun şeklini belli eder her geçen hafta ödem azaldıkça daha güzel bir görüntü ortaya çıkar, ama tam bir şekillenme ve iyileşme için yaklaşık 1 yıl beklenmesi gerektiği de unutulmamalıdır'.
Sarı, yazın burun estetiği yapılıp yapılmayacağı konusunda da, 'Burun estetiğinden sonra birkaç gün dikkat ederek iyileşme dönemini geçirebiliyorsunuz. Ayrıca burun ameliyatlarında belli bir süre gözlük kullanımını kısıtlamak ve yüksek faktörlü güneş koruyucular ile güneşten korunmak gerekiyor. Bu koşulları sağladığınız takdirde, burun estetiği olmanızda herhangi bir sakınca yoktur. Sağlık turizmi ile gelen yabancı hastalarım özellikle yaz mevsiminde burun estetiği yaptırmaktadır. Hem tedavi oluyorlar, hem de tatillerini yapıyorlar. Onlara da aynı ifadeyi kullanıyorum. Geniş bir şapka kullanarak, hem güneşin zararlı ışınlarının, operasyon sonrası burun derisine dik açıyla gelmesini engelliyorlar, hem de gözlük kullanmaya gereksinimleri kalmıyor. Ülkelerine döndüklerinde ise, yenilenmiş bir şekilde hayatlarına kaldıkları yerden devam ediyorlar. Bu yüzden yazın burun operasyonu yapılmaz diye bir kural yok, koruduğunuz ve dikkat ettiğiniz sürece son derece olumlu bir iyileşme dönemi yaşayabilirsiniz' dedi.