Tarih: 18.04.2016 20:10

Doç. Dr. Hidayet Tok: ?Sınav Sayısı Kurs İhtiyacını Tetikler?

Facebook Twitter Linked-in

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, ?Sınavların çokluğu ve yıl içine yayılması özel ders, dershane, okul hazırlık kurslarına ihtiyacı tetiklemektedir? dedi.
Doç. Dr. Hidayet Tok, sınavların çokluğunun öğrenci ve velilerin kurs ihtiyacını tetiklediğini ifade etti. Tok, ?Kalabalık sınıflar, altyapı eksikliği, öğretmen açığı, nitelikli öğretmen eğitimi gibi sorunlar nedeniyle bugüne kadar okullarda öğrencilerimize verilen eğitimler yeterli olmadığından hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda istenilen başarı elde edilmemiştir. Bu nedenle aileler, çocuklarının daha iyi bir ortaöğretim okulunda okumaları ve yapılan sınavlarda başarılı olabilmeleri için ve okulun veremediği eğitimi telafi eden kurum ve aracılara haklı olarak başvurmaktadır? diye konuştu.
Yeni sınav sistemlerinin bellibaşlı sorunları da beraberinde getirdiğini hatırlatan Tok, ?Eğitim müfredatın ülke genelinde aynı zamanda bitirilmesinin zorlukları öğretmenlerde strese yol açar. Öğrencilerin sınavı kaçırması durumunda raporları varsa sınava alınabileceği gerçeği ise rapor alımlarını artırır. Yabancı dil sınavının olması avantajlı özel okullar nedeniyle rekabette haksızlığa yol açar. Yıl sonu başarı puanının yüzde 30 etkili olması okullarda hormonlu notları artırır. Bu durumlar veli ve öğretmenler tarafından dile getirilmektedir. Her yeni sınav sisteminde bu ve benzeri sorunlarla karşılaşılır? ifadelerini kullandı.
Hidayet Tok, eğitim sorununa karşı çözüm önerilerinde de bulundu. Tok, ?Bazı branşlarda özellikle kırsal bölgelere gidildikçe ciddi öğretmen eksikliği bulunmaktadır. İller ve bölgeler arasındaki eğitim ve personel farkının kapatılması gerekiyor. TEOG sisteminde 6 dersten alınacak notların ortalamasına göre değerlendirme yapılacağına göre, bu sistem, notların objektif olarak verileceği konusunda ve veliler arasında hormonlaştırılmış notların verileceği kaygısı yok edilmelidir. Objektifliği ön plana çıkaracak tedbirler alınmalıdır. Öğretmenin motivasyonunu artıracak, yeterli maaş, öğretilebilecek ders yükü, kariyer basamaklarının oluşumu gibi etmenler mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir? dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —