Tarih: 19.04.2016 14:42

Ruhani'den nükleer antlaşmayı eleştirenlere tepki

Facebook Twitter Linked-in

İSTANBUL (AA) - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile geçen yıl temmuz ayında imzalanan nükleer antlaşmanın İran'a bir faydası olmadığı şeklindeki eleştirilere tepki gösterdi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Semnan eyaletinde halka hitap eden Ruhani, İran Merkez Bankası Başkanı Veliyullah Seyf'in Bloomberg'e verdiği röportajda nükleer antlaşmanın ekonomiye neredeyse hiçbir faydası olmadığı ve yaptırımların kaldırılmadığı şeklindeki sözlerine atıfla, nükleer antlaşmayı eleştiren bazı medya organlarına cevap verdi.

Ülkedeki muhafazakar medya organlarına, 'Ben medyadan ahlakı gözetmelerini istiyorum. Hükümeti eleştirmekte bir sorun yok ancak millet kaos ve anarşi medyasını sevmez.' diyerek tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı, yaptırımların kaldırılmasının üzerinden sadece 3 ay geçtiğini ve bu sürede birçok atılım yapıldığını savundu. Ruhani, yaptırımların ülkeye verdiği zararların ortadan kalkmasının da zaman alacağını söyledi.

Ruhani, ülkedeki bazı kesimlerin antlaşmanın İran'a bir faydası olmadığını ve ABD'nin zafer kazandığını söylemelerinin kendisini hayrete düşürdüğünü belirterek, 'Nükleer antlaşma İran halkının tarihine siyasi ve hukuki bir övünç getirmiştir.' ifadelerini kullandı.

- 'Petrol ihracı günlük 2 milyon varili aştı'

Ambargolar döneminde günlük bir milyon varil olan petrol ihracatının şu anda günlük 2 milyon varili aştığına işaret eden Ruhani, 'Her gün büyük şirketlerin İran'a gelmesiyle önemli antlaşmalar imzalanıyor.' dedi.

İran Merkez Bankası Başkanı Seyf, Bloomberg TV?ye verdiği bir röportajda, bankacılık alanında yaptırımların hala kaldırılmadığını ve nükleer antlaşma sonucunda şu ana kadar İran'ın neredeyse hiçbir ekonomik kazanımı olmadığını ifade etmesi ülkede tartışmalara neden olmuştu.

İran'ın önde gelen muhafazakar medya organları konuya geniş yer ayırarak, nükleer antlaşmanın uygulandığı 16 Ocak'ta tüm ekonomik yaptırımların kaldırıldığını açıklayan Ruhani hükümetini sıkıştırmaya çalışıyor.

Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi, 5 Nisan'da Devrim Muhafızları Komutanları Yüksek Konseyi'nde yaptığı konuşmada nükleer antlaşmanın ülkeye bir faydası olmadığını savunarak, 'Nükleer antlaşma hiçbir zaman iftihar edilecek bir belge olmadı ve bundan sonra da olmayacak.' demişti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de cumartesi günü AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile başkent Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin bankacılık alanında verdiği sözleri yerine getirmediğini ve halkın bu antlaşmanın faydasını şu ana kadar görmediğini söylemişti.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —