Erdem Başçı: 'Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, Sayın Başkanımız Çetinkaya'nın liderliğinde, ekonomimizin 2023 hedeflerine yaklaşacağına inancım tamdır' 'Enflasyon, alınan tedbirler sonucunda, en son veri itibarıyla, yüzde 7,5'e ka
ANKARA (AA) - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı görevini Murat Çetinkaya'ya devreden Erdem Başçı, 'Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, Sayın Başkanımız Çetinkaya'nın liderliğinde, ekonomimizin 2023 hedeflerine yaklaşacağına inancım tamdır' dedi.
Görev süresi dolan Başçı'nın TCMB Başkanlığı görevini Murat Çetinkaya'ya devretmesi nedeniyle Banka İdare Merkezi Konferans Salonu'nda, devir-teslim toplantısı düzenlendi.
Toplantıda konuşan Başçı, son 5 yılı başkanlık makamı olmak üzere 12 yılı aşkın süre Bankada görev yaptığını söyledi.
Görevi Çetinkaya'ya devretmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Başçı, 'Çünkü Merkez Bankası tarihinde devir teslim toplantısıyla bu işi başlatıp daha sonra devir teslimle devreden ilk başkan olduğumu tahmin ediyorum. Bu da bana büyük bir mutluluk veriyor' diye konuştu.
Son 12 yıl boyunca karşılaştığı sıra dışı zorluklarla birlikte sıra dışı güzellikte gelişmeler de olduğunu anlatan Başçı, şunları kaydetti:
'Örneğin enflasyonun 35 yıllık bir aradan sonra, kalıcı bir şekilde, tek haneli seviyelere indirilmesi bu dönemde gerçekleşti. Enflasyondaki düşüşün doğal bir sonucu olarak paramızdan altı sıfırın atılması bu 12 yıllık dönemde gerçekleşti. Türk Liramız simgesine bu dönemde kavuştu ve vatandaşlarımız tarafından benimsendi, yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Yine beni çok mutlu eden bir gelişme, Türkiye'nin G20 Başkanlığı bu dönemde yani geçtiğimiz sene başarıyla sonuçlandı. 2008 yılında başlayan küresel ekonomik kriz, ülkemizi kısa bir süre boyunca ve sınırlı düzeyde etkiledi.'
Enflasyonun kalıcı olarak tek hanelere düşmesinin nedenlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Başçı, küresel krizden çıkış döneminde cari açığın 75 milyar dolara kadar yükselerek GSYH'ye oran açısından çift haneli seviyelere ulaştığına dikkati çekti. Başçı, son 4 yılda alınan tedbirlerin de katkısıyla cari açığın 30,5 milyar dolara ve GSYH'ye oran olarak yüzde 4,5 civarına kadar düştüğünü belirtti.
- 'Enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz'
Enflasyonun düşmesinin önündeki diğer bir engelin gıda enflasyonu olduğunu dile getiren Başçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Bu enflasyon da uzun süre çift haneli seviyelerde seyrettikten sonra, alınan tedbirlerle, tek haneli seviyelere bugün itibarıyla geriledi. Enflasyon ise alınan tedbirler sonucunda, en son veri itibarıyla, yüzde 7,5'e kadar geriledi. Kısa vadede enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Bütün bunların bir sonucu olarak iç ve dış dengelenme sürerken ekonomimiz son 6 yılda kesintisiz bir şekilde büyümeye devam etti. Bu başarılı sonuç da birtakım çalışmasının, bir kolektif çabanın ürünüdür. Öncelikle bana ve TCMB'nin yönetimindeki diğer çalışma arkadaşlarımıza bu önemli görevleri tevcih eden sayın bakanlarımıza, sayın başbakanlarımıza ve sayın cumhurbaşkanlarımıza ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim. Bunun yanı sıra özel sektörün sağlıklı finansman yapısına değerli ve etkili katkıları nedeniyle Finansal İstikrar Komitesi üyesi kurumlarımıza, özellikle Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna (BDDK), Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) ve Hazine Müsteşarlığımıza, kamu sektörünün sağlıklı finansmanına değerli ve etkili katkıları nedeniyle Hazine Müsteşarlığımıza, Maliye Bakanlığımıza ve Kalkınma Bakanlığımıza, gıda enflasyonu ile ilgili teşhis ve tedavi önerileri nedeniyle Gıda Komitesi üyesi kurumlara, alınmakta olan yapısal ve konjonktürel tedbirler nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına özellikle teşekkür etmek isterim.'
Başçı, Merkez Bankasının başkan yardımcılarından araştırmacılarına, şube müdürleri, genel müdürler ve Banka Meclisi üyelerine kadar tüm personeline de görev bilinçleri, titizlikleri ve özverileri dolayısıyla teşekkürlerini iletti.
- Süreklilik ve değişim vurgusu
Süreklilik ve değişimin, başarının ardında yatan iki temel unsur olduklarını ifade eden Başçı, kurumsallaşmanın sürekliliği sağladığını, sürekliliğin ise öngörülebilirliği sağlayarak belirsizliği azalttığını ve bu yolla istikrarı ve güveni artırdığını söyledi.
Aşama kaydetmek, ilerleme sağlamak ve yeni şartlara uyum sağlamak için değişimin şart olduğunun altını çizen Başçı, 'Süreklilik ve değişim dengesini doğru kurabilen kurumsal yapılar sürdürülebilir bir başarıya ulaşabilmektedir. Son 15 yılda TCMB bunun güzel bir örneğini oluşturmuştur' dedi.
Süreklilik ve değişimin bir bayrak yarışı olarak görülebileceğini anlatan Başçı, Murat Çetinkaya'nın, Başkan Yardımcılığı döneminde, Bankanın kurumsal kapasitesinin geliştirilmesine önemli katkılar yaptığını söyledi. Başçı, Çetinkaya'nın 18 Ağustos 2015'te yayımladıkları yol haritasının tasarımında ve uygulamasında diğer başkan yardımcıları ile çok önemli katkılarda bulunduğunu da dile getirdi.
Başçı, konuşmasını 'Önümüzdeki 5 yıllık dönemde, Sayın Başkanımız Çetinkaya'nın liderliğinde, ekonomimizin 2023 hedeflerine yaklaşacağına inancım tamdır. Kendilerine kolaylıklar ve başarılar diliyor ve bu değerli bayrağı gönül rahatlığı ile teslim ediyorum' sözleriyle tamamladı.
- Notlar
Devir-teslim toplantısına birlikte gelen Çetinkaya ve Başçı, Para Politikası Kurulu üyelerinin tek tek elini sıktı.
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ile BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben'in de katıldığı toplantının sonunda Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Başçı'ya günün anısına plaket verdi. Çetinkaya ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çektiren Başçı, toplantı salonundan ayrılırken, el sallayarak meslektaşlarına veda etti. Merkez Bankasının yeni başkanı Çetinkaya, Başçı'yı arabasına kadar uğurladı.
- Çetinkaya 2012'den beri başkan yardımcılığı görevindeydi
TCMB'nin yeni Başkanı Murat Çetinkaya 1976'da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift anadal programı kapsamında aynı Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun olan Çetinkaya, halen aynı Üniversitede doktora çalışmasını sürdürüyor.
Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Kariyerine 2003 yılından itibaren Türkiye Halk Bankasında devam eden Çetinkaya, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.
Bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin de bulunduğu Bankanın çeşitli iştiraklerinde, Yönetim Kurulu Üyesi olarak da görev alan Çetinkaya, 2008 yılından, Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ'de Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevlerinde bulundu.
Çetinkaya, 29 Haziran 2012'den beri TCMB Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
(Bitti)