AMMAN (AA) - Ürdün Hicaz Demir Yolu Kurumu Genel Müdürü Salah el-Luzi, Hicaz Demir Yolu'nun restorasyonu için Türkiye ile imzalanan anlaşmanın üç bölümden oluştuğunu belirtti.
Luzi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'nin mirası olarak nitelediği Hicaz Demir Yolu'na ilişkin 2010'da Paris'te eski Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Süleyman Karaman'la, 2011'de de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam'la görüştüğünü ifade etti.
Hicaz Demir Yolu'nun amacının kutsal topraklara giden kişilerin yolunu kısaltmak olduğunu belirten Luzi, 'Hicaz, Orta Doğu'daki en eski demir yolu. Hala kullanılıyor. Suriye'ye yapılan seferler ise son olaylar nedeniyle durduruldu.' dedi.
Şu anda çeşitli amaçlarla kullanılan 9 tren olduğunu ve gelecek yıl 3 treni daha kullanmaya başlayacaklarını aktaran Luzi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun mart ayının sonundaki Ürdün ziyaretinde Hicaz Demir Yolu'nun restorasyonuna ilişkin bir anlaşma imzalandığını hatırlattı. Luzi, TİKA ve Ürdün Hicaz Demir Yolu Kurumu arasında imzalanan anlaşmaya ilişkin şu bilgileri verdi:
'Anlaşma 3 ana bölümden oluşuyor. Birinci bölüm, demir yolunun tarihine ve yapımına ilişkin resimlerle istasyonlarda kullanılan bazı aletlerin sergilendiği 3 bin metrekare büyüklüğünde 3 milyon avroluk müzenin açılması, ikinci bölüm ise ilk aşamada Osmanlı'dan kalan 9 binanın restore edilmesini kapsıyor. Son bölüm de Türkiye'nin Hicaz Demir Yolu Kurumuna 150 bin avro değerinde iş makinesi hediye etmesini içeriyor.'
Demir yolları kadrolarının eğitimi için de merkezler ve enstitüler açılması gerektiğini dile getiren Luzi, bunu da Türkiye'yle iş birliği içinde olarak yapmak istediklerini söyledi.
Hicaz Demir Yolu, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit'in talimatıyla 1900-1908 yıllarında Şam ile Medine arasında inşa edilmişti.