Eceabat'ın Alçıtepe köyünde bir bakkalın, kırsalda ve civar köylerde bulunan savaş objelerini satın alarak kurduğu, vefatından sonra da çocuklarının sahip çıktığı 'Salim Mutlu Savaş Hatıraları Müzesi', yarım yüzyıldır ziyaret?
ÇANAKKALE (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde bir bakkalın, kırsalda ve civar köylerde bulunan savaşa ait objeleri satın alarak kurduğu, vefatının ardından da çocuklarının sahip çıktığı 'Salim Mutlu Savaş Hatıraları Müzesi', yarım yüzyıldır ziyaretçilerin uğrak noktası oldu.
Müzede, 101 yıl önce Türk, Avustralya, Yeni Zelanda ve İngiliz askerlerinin ardında bıraktıkları, Gelibolu Yarımadası'ndaki savaşa tanıklık eden 'tüfek, tabanca, kasatura, top mermileri ve şarapnel parçaları' gibi materyaller sergileniyor.
Mutlu'nun vefatının ardından müzenin bakımı ve işletmesini üstlenen damadı Özcan Adanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayın pederinin satın aldığı savaş malzemelerini sergilemek için evinin iki bölümünü 1961'de müze haline getirdiğini belirtti.
Müzede İngiliz, Fransız, Anzak ve Türk askerlerine ait resimlerin yer aldığını, havada çarpışan mermilerin, patlayıp parçalanmış havan, top mermilerinin sergilendiğini anlatan Adanır, ziyaretçilerin en çok mermi saplanmış kemik ve kafatası parçalarından duygulandığını dile getirdi.
Adanır, müzenin ününün İngiltere'ye kadar ulaştığını vurgulayarak, Kraliçe 2. Elizabeth'in 1973'de İngiliz askerlerinin Gelibolu Yarımadası'nda çekilen fotoğraflarını özel bir zarf içinde postayla müzeye gönderdiğini hatırlattı.
- Seyit Onbaşı ve harp mecmuası
Savaş döneminde 15 günde bir yayımlanan 'Harp Mecmuası'nın ikinci sayısının da müzelerinde sergilendiğini dile getiren Adanır, bu sayıda Seyit Onbaşı'nın 215 kiloluk top mermisini kaldırırken çekilen fotoğrafının yer aldığını belirtti.
Adanır, mecmuanın Seyit Onbaşı'nın fotoğrafının basılı olduğu ilk yayın organı olduğunun ifade etti.
Müzeyi ağırlıklı olarak yerli turistlerin ziyaret ettiğini, son dönemde terör olayları ve şehit haberlerinin çoğalması nedeniyle ziyaretçi sayısında ciddi bir artış olduğunu ifade eden Adanır, törenler için gelen yabancıların da müzeyi gezdiğini söyledi.
Adanır, bölgede son yıllarda özel müzelerde ciddi bir artış olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
'Gelen giden oluyor Allah bin bereket versin. Ben bu eserlerin gelecek nesillere aktarılması için müzeye devletimizin sahip çıkmasını arzu ediyorum. Bizim bu tarihi niteliğe sahip eserleri saklamamız, muhafaza etmemiz zor oluyor. Güvenliğimiz, bekçimiz olmadığı için bu malzemelerin alınmasından endişe duyuyoruz.'