Tarih: 20.04.2016 12:42

MHP'de tüm ihtimaller masada

Facebook Twitter Linked-in

ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ - MHP'de olağanüstü kongre sürecinin kaderini, Yargıtayın vereceği karar belirleyecek. Yargıtay, 15 Mayıs'tan önce mahkemenin kararını onarsa, olağanüstü kongre toplanacak ve kongrede alınacak kararlar geçerli olacak. Karar bozulursa, muhalifler yeni yol haritası hazırlayacak.

MHP eski milletvekilleri Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın'ın birer temsilcisinin bulunduğu Çağrı Heyeti, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinden olağanüstü kongre için vize çıkmasının ardından, çalışmalarını hızlandırdı.

Heyet, dün yapılan toplantıda aldığı olağanüstü kurultayın 15 Mayıs 2016'da toplanması kararını, Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin TBMM Grup Toplantısı'ndaki konuşmasını tamamladığı saatlerde açıkladı.

Açıklamanın ardından, Genel Merkez avukatı Yücel Bulut, kararın hukuksuz olduğunu savunarak, 'Çağrı Heyeti sıfatıyla henüz Ankara 12'nci Sulh Hukuk Mahkemesi kararının kesinleşmesinden önce girişilen işlemler hukuken yok hükmünde ve yasal olmayan teşebbüslerdir.' açıklamasında bulundu.

- Hukuk Muhakemeleri Kanunu 367. Madde

MHP Genel Merkezi, yerel mahkeme kararını temyize götürürken, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 367. maddesini gerekçe gösterdi. Kanunun bu maddesi iki fıkradan oluşuyor.

Söz konusu maddenin birinci fıkrasında, 'Temyiz, kararın icrasını durdurmaz. İcra ve İflas Kanunu'nun icranın geri bırakılmasıyla ilgili 36. maddesi hükmü saklıdır. Nafaka kararlarında icranın geri bırakılmasına karar verilemez' ifadesi yer alırken, ikinci fıkrasında, 'Kişiler hukuku, aile hukuku ve taşınmaz mal ile ilgili ayni haklara ilişkin kararlar kesinleşmedikçe yerine getirilemez' hükmü de bulunuyor.

- İhtimaller

Yargıtay, olağanüstü kurultay tarihi olarak belirlenen 15 Mayıs 2016'dan önce başvuru dosyasını işleme koyup, karara bağlarsa, süreç netleşmiş olacak.

Olağanüstü kongre sürecine ilişkin bazı ihtimaller ise şöyle:

Yargıtay, 15 Mayıs 2016'dan önce muhaliflere vize veren mahkemenin kararını onarsa veya bu tarihe kadar bir karar vermezse olağanüstü kurultay toplanacak. Mahkeme kararının Yargıtay tarafından onanmasıyla kurultayda alınacak tüm kararlar geçerli olacak.

Yargıtay, 15 Mayıs 2016'dan önce muhaliflere vize veren mahkemenin kararını bozarsa, olağanüstü kurultay toplanamayacak. Bozma kararının gerekçesine bağlı olarak muhalif kanat yeniden yol haritası çizecek.

Genel Merkez, Yargıtaydan bozma kararı çıkması halinde, Kızılcahamam toplantısında alınan karar gereği 9 Ekim 2016'da olağan kongre süreci başlayacağı için olağanüstü kongre taleplerinin boşa çıkacağı görüşünde. Muhalifler ise ilçe değil il seçimlerinin delege yapısını değiştirebilir olduğu teziyle il kongrelerinin başlayacağı 4 Haziran 2017'ye kadar süreleri bulunduğunu belirtiyor.

Yargıtay, 15 Mayıs 2016'dan sonra mahkeme kararını onarsa, olağanüstü kurultayda alınan tüm kararlar resmiyet kazanacak.

Yargıtay, 15 Mayıs 2016'dan sonra mahkeme kararını bozarsa olağanüstü kurultayda alınan tüm kararlar geçerliliğini kaybedecek ve hukuk süreci başka bir boyuta taşınacak.

- Genel Başkanlık koltuğuna kim oturacak?

Olağanüstü kongre toplanır, Genel Başkan Devlet Bahçeli kongreye katılmaz, muhaliflerden biri genel başkan seçilir ve Yargıtay yerel mahkemenin kararını bozarsa, Bahçeli genel başkanlık koltuğunda kalacak. Yargıtayın kararı onaması halinde ise yeni genel başkan Bahçeli'nin koltuğuna oturacak.

Parti yönetimine göre, olağanüstü kongrede yeni genel başkan seçilmesi halinde, o isim, Yargıtay kararından önce MHP Genel Merkezi'ne gelerek, Devlet Bahçeli'nin koltuğuna oturamayacak.

Bir başka tartışma konusu da TBMM'de nasıl bir tablo ortaya çıkacağı. Olağanüstü kongrenin toplanması ve genel başkan seçimi yapılması halinde, yeni genel başkan TBMM Grubu'nda konuşma hakkına sahip olacak. Yeni seçilecek genel başkan bir milletvekili olursa, partisi adına yasama faaliyetlerine de katılabilecek.

- 'Hukuka uygun'

Muhaliflerin avukatlarından Kürşat Ergun, 'Yargıtayın emsal kararları göz önüne alındığında gerek ilk derece yargısı gerekse Yargıtay incelemesi açısından bizim tarafımızda bir sorun görünmüyor.' dedi.

Ergun, şu görüşlerini paylaştı:

'İlk derece mahkemesinin kararı bu aşamada uygulanabilir durumda olduğundan Çağrı Heyeti'nin olağanüstüsü kongre ile ilgili işlem yürütmesi hukuka uygundur. Bu bağlamda kongre tarihi de dahil olmak üzere takvimi belirlemek ve kongrenin yapılmasını sağlamak Çağrı Heyeti'ne mahkemece verilmiş bir görevdir. Bu sebeple Genel Merkez'in, Çağrı Heyeti'nin işlem yürütemeyeceğine yönelik beyanlarına itibar edilmemelidir.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —