Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Ar-Ge Birimleri tarafından uygulanmakta olan örgün eğitiminde engelli ve kronik hasta haritasının çıkarılması adlı proje tamamlandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Edes Programı çerçevesinde hazırlanan proje hakkında bilgi veren projenin koordinatörü Mustafa Can Hiçyılmaz, 'Proje ana faaliyetlerinden birisi olan örgün eğitimdeki engelli ve kronik hasta haritasının çıkarılması işlemi tamamlanmıştır. Anket veri tarama işlemine 212 okulumuz katılmış, 46 bin 300 öğrenci ile ilgili veriler değerlendirmeye alınmıştır. 4 bin 999 öğrencimizde çeşitli rahatsızlıklar tespit edilmiştir. Hastalıklarda yüzde olarak Türkiye ortalamasına göre normal bir oran çıkmıştır. Çıkan haritaya göre en çok görülen 2 rahatsızlık olarak kronik hastalık türünde öğrencilerimizde Astım ve Anemi, engellik türünde ise az görme ve hafif zihinsel yetersizlik görülmüştür.? şeklinde konuştu.
Proje kapsamında oluşturulan haritaya göre farkındalık oluşturma eğitimlerininde tamamlandığını kaybededen Hiçyılmaz, 'Eğitimlerimiz 5 farklı eğitim bölgesinde, pilot okullarda hastalıkların yoğun çıktığı okullarda gerçekleşmiştir. Halk Sağlığı Müdürlüğü?nde görevli Doktor Enes Furkan tarafından verilen eğitimler aileler tarafından ilgiyle karşılanmıştır. Özellikle yapılan bu eğitimler, haritada çıkan sonuçlara göre kansızlık ve astım rahatsızlığı, az görme ve hafif zihinsel yetersizlik, hiperaktiflik ve dikkat bozuklukları problemleri ile ilgili ailelerin neler yapması gerektiği, tedavi şekilleri konusunda soru cevap şeklinde gerçekleşmiştir. Okullar, www.kirikkalememedes.com adresinden kullanıcı adı(okul kodları) ve şifreleri ile giriş yaparak kendi okulları ile ilgili detaylı haritayı görülebilirler 'dedi
Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge birimi Şube Müdürü İsmail Işık?da, Haritada çıkan sonuçlara göre yerel ve uluslararası projeler yapılacağını, İl Halk Sağlığı ve Kırıkkale Üniversitesi ile ortak çalışmalar yürütüleceğini söyledi.