YTB 8. Yurtdışı Hukukçular Buluşması

YTB'nin düzenlediği 8. Yurtdışı Hukukçular Buluşması programı Ankara'da başladı YTB Başkanı Bülbül: 'Bazı ülkelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsından hareketle Türklüğe ve Müslümanlığa karşı net bir şekilde ayırımc?

Güncel 20.04.2016 16:00:05 0
YTB 8. Yurtdışı Hukukçular Buluşması

ANKARA (AA) - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Kudret Bülbül, bazı ülkelerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsından Türklüğe ve Müslümanlığa karşı net bir şekilde ayırımcılık ve ırkçılık yürütüldüğünü belirterek 'İnşallah bundan sonra Avrupa'da yeni bir Holokostla karşılaşmayız.' dedi.

YTB'nin yurtdışında yaşayan Türk hukukçuların mesleki deneyimlerini ve bilgilerini artırmak amacıyla 20-24 Nisan'da düzenleyeceği 8. Yurtdışı Hukukçular Buluşması'nın açılış töreni, kurumun Ankara'daki merkez binasında yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan YTB Başkanı Bülbül, Avrupa'nın birçok ülkesinde nefret suçları, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının açık ve net bir şekilde yapıldığını söyledi.

Bülbül şunları kaydetti:

'Bazı ülkelerde Sayın Cumhurbaşkanımızın şahsından hareketle Türklüğe ve Müslümanlığa karşı net bir şekilde ayırımcılık ve ırkçılık yürütülüyor. Korkarım ilerleyen günlerde daha kötü durumlarla karşılaşmayız ama Avrupa'ya baktığımızda adeta İkinci Dünya Savaşı'nda olduğu gibi ırkçılığa, nefret söylemine, yabancı düşmanlığına alıştırılan ve gittikçe bunu sıradan bir işmiş gibi gösterme durumuna doğru gidiyoruz. İnşallah bundan sonra Avrupa'da yeni bir Holokostla karşılaşmayız. Ama ona doğru hızla evrilen bir Avrupa'yla karşı karşıyayız.'

Yurtdışında yaşayan Türklerin herhangi bir ayrımcılıkla karşı karşıya kaldıklarında YTB'ye başvurabileceklerini belirten Bülbül, böyle bir durumda her türlü desteğe vereceklerini bildirdi.

Bülbül, 'Vatandaşlarımız, keza bir adaletsizlikle ve hukuksuzlukla karşılaştıklarında yine bize başvurabilirler. Bu konuda vatandaşlık ve cep rehberi gibi bilgilendirici çalışmalarımız da var.' dedi.

Program için yurtdışından gelen hukukçulardan beklentilerini de paylaşan Bülbül, program sonrası ülkelerine dönecek katılımcılardan gittikleri ülkelerde Türk vatandaşlarına rehberlik yapmalarını istedi.

YTB Başkanı Bülbül, programın öncelikli fonksiyonlarından birisinin de katılımcıların Türkiye'yi, YTB'yi, kurumları ve daha da önemlisi birbirlerini tanımaları olduğuna işaret ederek ayırımcılıkla mücadele ve herkes için adalet konusunda katılımcılardan proje beklediğini sözlerine ekledi.

- 'Türkiye'de büyük reformlar, devrimler gerçekleştirdik'

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da programda yaptığı konuşmada, 1990'lı yıllarda gurbetçilerin ülkeye döviz getirmesine rağmen onların sorunlarına el uzatılmadığını vurguladı.

Türkiye'nin 1990'lı yıllarda çok farklı bir ülke olduğunu söyleyen Yeneroğlu, 'Ama 2002'den sonra Türkiye'de öyle büyük reformlar, devrimler gerçekleştirdik ki bu devrimlerin önemli bir boyutu da aslında sessiz devrimler olmalarıdır.' diye konuştu.

Türkiye'de hiçbir tabu olmadan herkesin her şeyi konuşabildiğinin de altını çizen Yeneroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yurtdışında okumuş, hayatını geçirmiş, oradaki mentaliteyi çok iyi bilen arkadaşlarımızın kamuoyunda dikkat çekmesini ve kamuoyunda ülkemizle ilgili yapılan gerçekten çok taraflı, menfi saldılar noktasında da bir duruş sergilemeleri gerektiğinin aynı zamanda önemli bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum. Böyle yaptığımız takdirde biz şu gurbetçi tasavvurundan göçmen bilincinden diaspora iddiasının gereklerini yerine getirmiş olacağız.'

Yeneroğlu, YTB'nin bu tür faaliyetlerinin çok önemli olduğunu vurgulayarak programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından fuaye alanında katılımcılara ikramlarda bulunuldu ve YTB'yi tanıtan yayınlar hediye edildi.

Dili Türkçe olarak gerçekleştirilecek program kapsamında katılımcılara, 'Sosyal Güvenlik Hukukunun Uluslararası Boyutu', 'Boşanmanın Sonuçları ve Uluslararası Boyutu', 'Yabancı Düşmanlığı ve Ayrımcılıkla Mücadele' gibi ana başlıklarda eğitim verilecek.

Sunumlar Adalet Akademisi, Adalet Bakanlığı ve SGK'dan gelecek eğitimciler tarafından yapılacak. Sunumlar interaktif katılım ve bilgi alışverişine açık olacağı gibi sunumlardan sonra da çalıştaylar düzenlenecek.

Ayrıca katılımcılar, sunum saatlerinin dışında Adalet Akademisi ile TBMM ve İnsan Hakları Komisyonunu ziyaret edecek.

Eğitim programına, yurtdışında ikamet eden ve bu ülkelerde bulunan hukuk fakültelerinde lisans eğitimini tamamlamış 90 hukukçu başvuruda bulunurken, programa 30 katılımcı kabul edildi.

Programı eksiksiz olarak tamamlayan katılımcılara YTB tarafından sertifika verilecek.




Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °