İmperial Hastanesi göz hastalıkları uzmanlarından Op. Dr. Can Kaya ve Opr. Dr. Miraç Ali Yavruoğlu göz alanında Trabzon?da, hatta bölgede gerek yeni tedavi yöntemleri gerekse de cihaz konusunda bir çok ilke imza attıklarını söylediler.
Son olarak hastanelerine kazandırılan ?Femtosaniye? lazer cihazı sayesinde hastanın gözüne artık bıçak değmeden müdahale edileceği belirtildi. Kaya, yaptığı açıklamada 'Femtosaniye lazer cihazımızı tedavi ünitemize kattık. Bu cihaz, gözlük atma ameliyatında lazerden önce korneayı hazırlamak için kullandığımız bıçakla kesme yöntemini artık devre dışı bırakacak. Yani hastanın korneasını lazerle kesip yaprak gibi kaldırdıktan sonra o bölgeye lazer uygulayacağız. Hastanın gözlük numaralarını sıfırlayacağız ve korneanın o kaldırdığımız yaprağını tekrar yerine kapatacağız. Dolayısıyla hastanın gözüne bıçakla herhangi bir şekilde değmeden lazerle korneayı hazırlayıp tedavisini yapmış olacağız. Ertesi gün hasta görmesi yüzde yüze yakın bir şekilde hiç ağrı, sızı çekmeden işine dönebilecek' dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi?nde oldukça sık görülen ?Keratokonus Hastalığı?nın tedavisinde bu cihazın başarılı bir şeklide kullanıldığını ifade eden Kaya 'Ayrıca bıçaksız katarakt ameliyatı, lazerle astigmat tedavisi ve kornea naklide bu lazer sistemi ile yapılabilmektedir. Daha önce bölgede kornea nakli için Sağlık Bakanlığı bizi nakledebilir, kornea nakli yapabilir hastane statüsüne aldı. Bununla ilgili eğitim alan hemşire arkadaşımız var. Alt yapımızı hemen hemen bitirdik. Bu cihazda kornea naklinde alınan korneayı hastanın özelliğine göre lazerle hazırlayıp takma imkanını da veriyor. Önceden korneayı bıçakla kesip hastanın gözüne naklediliyordu. Bu cihazda ise hastanın korneasının bir parçasını düzgün bir şekilde kesip hastaya nakletme imkanı sunuyor. Biz sadece dikişlerin atıyoruz. Kesme, ayarlama işlemlerini tamamen bu lazer yapıyor. Kornea nakli bütün yaş gruplarında karşılaştığımız bir sorun. En çok genç yaş grubunda karşılaşıyoruz. Korneanın bozulduğu hangi hastalık olursa olsun görmeyi engelleyen korneayı bozan, görme kaybına yol açan hastalıklarda kornea nakli için kullandığımız bir yöntem. Bu cihaza ilaveten kliniğe kazandırdığımız bir başka cihaz ise yapılan ameliyatı yüzde yüze yakın hatta yüzde 120 görecek şekilde hassas ölçüm yapan wavefront cihazı. Bu üçlü sitemle birlikte ilasik, halk arasında ise kartal göz dediğimiz normal görmeden daha iyi bir görmeyi sağlayan işlem gerçekleşiyor. Bu da bu ünitenin içerisinde yer alıyor' diye konuştu.
'KORNEA ORGAN DEĞİL DOKUDUR'
Kornea nakli konusunda da son durum hakkında bilgi veren Dr. Miraç Ali Yavruoğlu ise korneanın organ olmadığını ifade ederek ?Kornea nakli eskiden katarakt sonrası gelinen görme bozukluklarında daha çok yapılıyordu. Kornea temini de zordu. Şimdi ise yurt dışından kornea getiriliyor fakat bu sağlıklı olmadığı için ideal olan yerinde kornea temin etmek. Yani kendi insanımızdan kornea temin etmek gerekli, aslında bu zor bir şey değil. Ölen insanın korneası çürüyüp gidecek, dini olarak da bunun sakıncası yok. Yasal olarak ise ölen kişiden önceden izin alınması gerekmiyor çünkü kornea bir organ değil bir doku parçası. Dolayısıyla aldığınız zaman yasal bir izin gerektirmiyor. Bir böbrek bir kalp gibi organ değil? ifadelerini kullandı. Önceden kornea nakli konusunda hastalarımızı İstanbul ve Ankara?daki hastanelere göndermek durumunda kalıyorduk. İlk olarak son yıllarda gündeme gelen yurtdışından kornea temini konusunda gerekli görüşmeleri yaparak bu konudaki işlemleri tamamladık. Daha sonra sağlık bakanlığımıza gerek sözel gerekse de yazılı olarak hastanemiz göz kliniği hakkında detaylı bilgilendirmeyi yaparak müracaatımızı gerçekleştirdik. Bakanlığımızda yaptığı araştırma neticesinde hem kornea temini hem de nakil konusunda bizi yetkilendirdiler' şeklinde konuştu.