İSTANBUL (AA) - MUSAB TURAN - Otomotiv sektörü paydaşları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesini sektör adına umut verici buldu.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, faiz koridorundaki indirimin satışlara olumlu yansımalarını beklediklerini söyledi.
İndirimin finans sektörünün uygulayacağı kredi faiz oranlarına çok kısa sürede etki etmeyeceğini belirten Erce, sektörün finansman şirketlerinin hareket tarzını bekleyip göreceğini ifade etti.
Faiz indiriminin ardından otomotiv maliyetlerinde aşağı yönlü bir hareket beklendiğini aktaran Erce, şunları kaydetti:
'Bundan sonra piyasada faiz indiriminin olumlu yansımaları var mı yok mu, ona bakacağız hem de kurlara bakacağız. Ürünlerin fiyatı artık sadece ürünün fiyatından oluşmuyor. Ürünün fiyatı ve finansman maliyetinden oluşuyor. Faizdeki düşüş finansman maliyetlerini aşağı çekme beklentisini artıracaktır. Bir miktar da aşağı çekecektir. Öte yandan araç fiyatları da döviz sepetiyle alakalı. Eğer faizlerdeki indirim kurda bir olumsuzluğa neden olmaz ise toplamda tüketicinin o araca ulaşma maliyetini aşağıya çekecektir.'
- 'Önemli bir aşağı trend oluşursa tahminlerimizi gözden geçiririz'
Finansal hareketlerin sonuçlarının zaman içinde sağlıklı bir şekilde gözlemlenmesi gerektiğini anlatan Erce, 'Kalkıp da 'bankacılar şöyle yapsın, böyle yapsın' diyecek konumda değiliz. Herkesin bir hesabı kitabı var. Merkez Bankası piyasayı rahatlatmak adına önemli bir adım atmıştır. İnşallah bunun olumlu yansıması piyasada da olur. Piyasada olumlu bir yansıma olursa da sadece otomotivde değil, bütün sektörlerde pozitif bir sonuçla karşılanır. Reel sektörün önü açılır.' ifadelerini kullandı.
Otomotiv sektörünün bu yıl 900-950 bin pazar tahmini bulunduğunu anımsatan Erce, 'Bugün itibarıyla bir revize söz konusu değil. Önemli bir aşağı trend oluşursa, Merkez Bankası'nın liderliğinde, finansman şirketleri ve bankalar bunu izlerse, faiz oranlarında bir düşüş olursa biz tabi tahminlerimizi gözden geçiririz.' diye konuştu.
- 'Faizler yüzde 1'in altına inerse satışlar hız kazanır'
Renault Mais Üst Yöneticisi (CEO) İbrahim Aybar, otomotiv satışlarının yüzde 75'inin kredi ile finanse edildiğini anımsatarak, düşük faizin otomobil almayı düşünen vatandaşları cesaretlendirdiğini söyledi.
Faizlerin çok kısa sürelerde inmesini beklemediğini aktaran Aybar, oranların yüzde 1'e veya yüzde 1'in altına inmesi halinde otomotiv satışlarının hız kazanacağını söyledi. Aybar, faiz indiriminin makro ekonomik verilerdeki pozitif görünümle birleşmesi halinde satışlara katkı sağlayacağını söyledi.
- 'Faizler inerken, dövizin de aşırı değerlendirilmemesi lazım'
Makro ekonomik istikrarın otomotiv endüstrisini dinamik tuttuğunu belirten Aybar, şu değerlendirmeleri yaptı:
'Faizin inmesi daha kolay, daha ucuz kredi anlamına gelir, bu satışların pozitif etkileneceği bir faktördür her zaman. Taşıt kredilerinin aylık faizinin yüzde 1 seviyelerine gelmesi beklenen bir şey. Yüzde 1'in altına gelmesi otomotiv alımlarını çok ciddi tetikleyen bir faktör olacaktır.
Ancak burada her şeyin üzerinde makro-ekonomik istikrar konusu var. Öngörebildiğimiz bir Türk Lirası değeri? Hepimiz dışarıya bağımlıyız, özellikle avroya bağımlıyız. O yüzden bu iş, hem faizin düşüş içinde olması hem de dövizin yükselmemesi... Dövizin bizim öngördüğümüz, enflasyona paralel yükselmesi gibi bir istikrar ortamı, bizlerin daima önünü görmesi demek?
Biz faizi indirirken bir yandan da çok yüksek döviz artışları görürsek, Türk Lirası'nın aşırı değer kaybını görürsek o zaman da fiyatları ciddi bir şekilde etkiliyor bu. Maliyetler çok artıyor, çünkü ithalat yapıyoruz. O da bizi zorlayan bir faktör. Dolayısıyla faizler inerken dövizin de aşırı değerlendirilmemesi lazım.'
- 'İç pazar satış hacmi geçen seneki rakamlara çıkabilir'
Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da faiz indirimiyle beraber tüketici kredilerinde hacimsel genişleme beklediğini söyledi.
Kredilerdeki artışın otomotiv satışlarını artırmasını beklediklerini anlatan Kibar, değerlendirmesini, 'Önümüzdeki aylarda ilk çeyrek yurt içi pazar toplam satış hacmindeki gerilemeyi belki bir miktar geri alarak telafi edebiliriz. En azından tekrar geçen seneki rakamlara veya bu rakamların üzerine çıkma olasılığı ortaya çıkmış oldu. Pozitif yansımalarının görülmesini bekliyoruz. Piyasadaki maliyetlere baktığımızda da diğer sanayi sektörlerindeki maliyetlerin aşağıya inmesi, en azından yurt dışı borçluluk oranlarını da daha pozitif anlamda etkiler.' diye tamamladı.