Başbakan Ahmet Davutoğlu Kültürel Kalkınma Programı'nı açıkladı. Davutoğlu konuşmasında 'Güçlü ülke bilimiyle sanatıyla çığır açan ülke demektir. Biz 14 yıldır ülkenin kalkınması için çalışmalar gerçekleştirmişsek, kül
Kültürel Kalkınma Eylem Planının çatısının, 8 ana stratejik alandan oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, 'Her biri aynı zamanda bir hedeftir ve bu hedeflere atılacak adımlar da ayrı ayrı planlanmış durumdadır. Bu 8 başlığın altında toplam 32 eylem yer alıyor.' dedi.
'İstanbul Kültür Merkezi inşa edilecek'
Davutoğlu, 'Kültürel Kalkınma Eylem Planı' çerçevesinde, İstanbul'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte İstanbul Kültür Merkezi inşa edeceklerini söyledi.
'Türkiye Kültür Şehirleri Programı'nın başlatılacak'
Her şehrin Şehir Kültür Yönetim Programı'nın çıkarılacağını ve Türkiye Kültür Şehirleri Programı'nın başlatılacağını belirten Davutoğlu, kültürel alanların canlandırılması hakkında da Ankara'da uluslararası simge olacak büyüklükte ve içerikte Anadolu Kültür Merkezi'nin inşa edileceğini bildirdi.
'18 müze açılacak'
Müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeleri hayata geçireceklerine işaret eden Davutoğlu, 2016 yılında 18 yeni müze açılacağını kaydetti.
'Özel tiyatrolara verilen destek yüzde 100 artırılacak'
Tiyatro sahnesi olmayan illerin her birine en az bir tiyatro sahnesinin kazandırılacağını vurgulayan Davutoğlu, özel tiyatrolara 2015'te verilen 4 milyon 500 bin liralık desteği bu yıl yüzde 100 artırarak 9 milyon liraya çıkartacaklarını açıkladı.
'Sanatçıların emekli olması kolaylaştırılacak'
Davutoğlu, sanatçılar ve kültür adamlarından gelen talepler doğrultusunda, belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak bir çalışma başlatacaklarını kaydetti.
Telif hakları müjdesi
Telif haklarının korunmasına yönelik çalışmaların sürdüğüne işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu: 'Senaristlerimiz, yönetmenlerimiz, bestecilerimiz, söz yazarlarımız, ressamlarımız, yazarlarımız, oyuncularımız, şarkıcılarımız, yapımcı ve yayıncılarımızın telif haklarının en etkili şekilde korunması amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Telif Hakları Yasasını, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu mayıs ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisine sunacağımızın müjdesini de sizlere vermek istiyorum.'
Bin 200 genç geçici istihdam edilecek
Gençlere yönelik kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük olarak bin 200 genci 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edeceklerini bildiren Başbakan Davutoğlu, bu gençlerin 730'unun ören yerlerinde, 470'nin de havalanlarında turizm faaliyetlerine destek olacaklarını söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 600 kişilik kadro açılacak
Kültür ve Turizm Bakanlığında istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açılacağının müjdesini veren Davutoğlu, bunların 200'ünün kütüphaneci, 100'ünün sanat tarihçisi, 100'ünün arkeolog olacağını bildirdi. Davutoğlu, kültür varlıklarının restorasyonu ile şehirlerin yeniden ihyası için görevlendirilmek üzere mimar, mühendis, şehir plancısı ve kağıt restoratöründen oluşan 200 kişinin de bu kapsamda istihdam edileceğini kaydetti.
'İstanbul'un güzel bir meydana ihtiyacı var'
Davutoğlu, Taksim Meydanı'na ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: 'Taksim Meydanı üzerinde geçmişte 2013'te yaşadığımız olaylardan da hareketle ifade ediyorum. Bunu bir ideolojik çatışma alanı, siyasal görüş ayrılıklarının yansıdığı bir meydan olarak ele almamak durumundayız. İstanbul'un güzel bir meydana ihtiyacı var. İstişareyle kent kültürü, şehirleşme bilinciyle buna bakacağız.'
'Taleplerin hiçbiri karşılıksız kalmayacak'
Sanatçılara seslenen Davutoğlu, 'Şunun bir teminat olarak bilinmesini isterim. Bana ulaşmış ya da Kültür Bakanımıza ulaşmış herhangi bir sanatçımızdan gelen talep varsa hiçbirisi karşılıksız kalmayacak, cevapsız bırakılmayacak. Bunu ben Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanı olarak sizlere söz veriyorum.' dedi.