CEP TELEFONLARINDA SİNYAL ALMA SINIRI 7 YILDAN 1 YILA DÜŞÜRÜLDÜ, KAÇAK TÜTÜN SATIŞINA İLİŞKİN CEZALAR DA 2 YILDAN 5 YILA ÇIKARILDI

Kaçak tütün satışı ve cep telefonu klonlanmasının engellenmesini öngören düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı.

Güncel 10.12.2022 15:58:00 0
CEP TELEFONLARINDA SİNYAL ALMA SINIRI 7 YILDAN 1 YILA DÜŞÜRÜLDÜ, KAÇAK TÜTÜN SATIŞINA İLİŞKİN CEZALAR DA 2 YILDAN 5 YILA ÇIKARILDI

Kaçak tütün satışı ve cep telefonu klonlanmasının engellenmesini öngören düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre; cep telefonlarında 7 yıl olan sinyal alma sınırı 1 yıla düşürülürken kaçak tütün satışına ilişkin cezalar da 2 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Ayrıca Ürün İzleme Sistemi'ne müdahale edenlere 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Kanun, Resmi Gazete’de yayınlandı. 11 maddeden oluşan kanun, kaçak tütün satışı ve cep telefonu klonlanmasının engellenmesine ilişkin düzenlemeleri içeriyor. 

ÜRÜN İZLEME SİSTEMİ'NE USULSÜZ MÜDAHALE SUÇ KAPSAMINA ALINDI

Vergi güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılmasına zorunluluk getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerin etiketlenmesi veya işaretlenmesi ve etiketlenen veya işaretlenen ürün bilgilerinin kurulan veri merkezine aktarılmasını sağlayan sisteme fiziksel veya bilişim yoluyla müdahale ederek Hazine ve Maliye Bakanlığı’na elektronik ortamda iletilmesi gereken belge, bilgi veya verilerin iletilmesini önleyenler veya bunların gerçeğe uygun olmayan şekilde iletilmesine sebebiyet verenler 3 yıldan 8 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

BİLDİRİMDE BULUNMADAN ÜRETİM YAPANLARA İDARİ PARA CAZASI VERİLECEK

Makaron ve sigara üretim tesislerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirimde bulunmadan vergi güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılması zorunluluğu getirilen özel etiket ve işaretlerle ürünlerini etiketlemeden veya işaretlemeden makine çalışma testleri, ürün denemeleri veya deneme üretimi yapanlara, 10 bin Türk lirasından az olmamak üzere, üretilen her bir adet başına 1 Türk lirası idari para cezası verilecek.

ÜRETİCİLERDEN 50 MİLYON LİRAYA KADAR TEMİNAT ALINACAK

Tütün, tütün mamulleri ve alkollü içecekler piyasasında üreticilerden 50 milyon liraya kadar teminat alınacak.

YETKİ BELGESİ ALMADAN TÜTÜN TİCARETİ YAPANLARA 5 YILA KADAR HAPİS CEZASI VERİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

CEP TELEFONLARINDA 7 YIL OLAN SİNYAL ALMA SINIRI 1 YIL DÜŞTÜ

Cep telefonlarında 7 yıl olan sinyal alma sınırı 1 yıla düşürüldü. Kesintisiz 1 yıl boyunca sinyal alınamayan cep telefonlarının elektronik kimlik bilgisi (IMEI) numaraları pasifize edilecek. Böylece bu telefonların IMEI numaraları kullanılarak telefon klonlaması yapılamayacak.

Kanunda, “Bu suretle elektronik kimlik bilgileri kayıtlı olmaktan çıkarılan cihazlar son kullanıcılarına ait bir hat ile kullanıldığında, bu cihazların elektronik kimlik bilgileri başka bir işleme gerek kalmaksızın tekrar kayıtlı hâle getirilir.”, “Elektronik kimlik bilgileri bu suretle tekrar kayıtlı hâle getirilemeyen cihazlar için kurum düzenlemeleri çerçevesinde başvuru yapılması gerekir” denildi.  


Pazar 30.5 ° / 19.8 °
Pazartesi 31 ° / 20.2 °
Salı 31.6 ° / 21.3 °