(MHA) - CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde üzüm üreticileriyle bir araya gelerek çiftçilerin yaşadığı sorunları dinledi. Üreticiler, bu yıl üzüm rekoltesinin yarı yarıya düştüğünü, girdi maliyetlerinin ise yüzde 70-80 oranında arttığını belirterek, fiyatların beklentilerin çok altında kalmasından yakındı.
TARİŞ’in açıkladığı üzüm alım fiyatlarını yetersiz bulan çiftçiler, maliyetlerin karşılanamadığını ve geçim sıkıntısının giderek arttığını dile getirdi. Başevirgen ise Tarım Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) seslenerek, acil olarak üzüm taban fiyatının açıklanması ve alımlara başlanması gerektiğini söyledi.
Bir üretici, bu yılki verim kaybını şu sözlerle anlattı:
“30 dönüm bağda 8 ton üzüm yapabilir miyim bilmiyorum. Geçen yıllarda 20 ton çıkıyordu. Bu sene üzüm yok. Geçen yıl yağmur yemiş üzümü 110 liraya sattım. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Üzümün para edebilmesi için 7 numara üzümün 140-150 liradan aşağı olmaması lazım. Çocukları bu işe nasıl yönlendireyim? Bütün aile emeğimizi veriyoruz ama karşılığı yok.”
Bir diğer üretici ise fiyatların düşüşünden dert yanarak, “Geçen yıl 7 numara üzümü 100 liradan açtılar. Bu sene 9 numara 120 liradan açıldı ama 7 numara 100 liranın altına düştü. Rekolte düştü, maliyetler arttı ama üzüm fiyatı yerinde sayıyor. Beklentimiz en az 160-170 lira bandındaydı” dedi.
Kadın üreticiler de geçim sıkıntısını dile getirdi. Bir çiftçi kadın, “Sabah 6’da iş başı yapıyoruz, öğlen 2’de bitiyor. Bin 250 lira alıyoruz, markete gidince 2 dakikada bitiyor. Ekmek 15 lira olmuş. Oğluma düğün yapacağım, mecbur çalışıyorum” ifadelerini kullandı.
Bağların köklendiğine dikkat çeken çiftçiler, sadece kendi bölgelerinde 300-400 dönüm bağın söküldüğünü belirtti. Türkiye’nin sultani çekirdeksiz üzüm ihtiyacının yüzde 80-90’ının Manisa’dan karşılandığını hatırlatan Başevirgen, şunları kaydetti:
“Geçen yıl 330-340 bin ton olan rekolte 200 bin tonlara düştü, bu yıl ise 170 bin ton seviyesine indi. Rekolte yarı yarıya düştü ama fiyat aynı kaldı. TMO ve Tarım Bakanlığı taban fiyatı açıklamıyor. TMO acil olarak fiyatı açıklamalı, alıma başlamalı. Çiftçi rahat nefes almalı. Çiftçiyi tüccara mahkum etmeyin.”