(MHA) 1 Ocak’ta yürürlüğe girmesi planlanan yeni vergi düzenlemesi, esnaf camiasında endişe yaratmaya devam ediyor. Altındağ Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Tayfun Çıracı, düzenlemenin mevcut hâliyle uygulanmasının ülke genelinde on binlerce esnafı zor durumda bırakacağını belirterek, aceleye getirilen bu uygulamanın ertelenmesi çağrısında bulundu.
Yeni düzenleme, basit usulde vergilendirilen birçok meslek grubunun 2026 yılı başından itibaren gerçek usule geçmesini öngörüyor. Çıracı, düzenlemenin nüfusu 30 binin üzerindeki ilçelerde uygulanacağını hatırlatarak, İzmir’de yalnızca Karaburun, Kınık ve Beydağ dışındaki tüm ilçelerin etkileneceğini söyledi. Altındağ’da faaliyet gösteren esnaf sanatkârların da bu kapsama gireceğini belirten Çıracı, “Bu düzenleme esnafın sırtına ciddi bir maliyet bindirecek. Mutlaka bir geçiş süresi tanınmalı” dedi.
Çıracı, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’ya esnafın kaygılarını dosya halinde ilettiklerini açıklayarak, İESOB Başkanı Yalçın Ata’nın da her platformda düzenlemenin sakıncalarını dile getirdiğini ifade etti. Düzenlemenin lokantacıları, tamircileri, inşaatçıları, taksicileri ve küçük perakendecileri doğrudan etkileyeceğini vurgulayan Çıracı, Altındağ’ın ticari hareketliliği düşük bir ilçe olduğunu, mevcut ekonomik şartlarda esnafın zor ayakta kaldığını söyledi.
Yeni vergi sisteminin yürürlüğe girmesiyle esnafın damga vergisi, geçici vergi, muhasebe ücreti, muhtasar ve stopaj gibi kalemlerden aylık 5.000 TL’ye varan ek maliyetle karşı karşıya kalacağını belirten Çıracı, “Küçük esnaf bu yükü taşıyamaz” dedi.
Esnafın düzenlemeye hazırlıksız yakalandığını vurgulayan Çıracı, önerilerini şu sözlerle sıraladı:
“Yeni düzenleme ciddi sorunlara yol açacak. Esnaf mağdur olursa devlet de gelir kaybıyla karşılaşır. Altyapı tamamen oluşturulmadan düzenleme hayata geçirilmemeli. En az bir yıl ertelenmeli ve bu süreçte TESK ile Bakanlık ortak çalışma yürütmeli. İllerin nüfus yapıları, meslek grupları ve sosyoekonomik koşullara göre kriterler yeniden belirlenmeli. Böylece hem mağduriyet önlenecek hem de düzenlemeden daha yüksek verim alınacaktır.”
Tayfun Çıracı, Ceyda Bölünmez Çankırı ve İESOB Başkanı Yalçın Ata’nın birlikte verdiği fotoğraf ise esnafın taleplerinin siyaset ve meslek örgütleri tarafından yakından takip edildiğini gösterdi.