Tarih: 10.01.2025 16:44

“Yaşamını adadığı Ülkücü Hareket’in tarihini yazdı”

Facebook Twitter Linked-in

9 ciltlik “Ülkücü Hareket” kitabı üzerine Gazeteci-Yazar Hakan Özen tarafından kaleme alınan “Yaşamını adadığı Ülkücü Hareket’in tarihini

 yazdı” adlı yazı;

Türk Milliyetçiliği dendiğinde aklımıza gelen kavramların başında, Ülkücülük ve ülkücü kelimeleri gelmektedir. Öncelikle ülkücülük bir kimlik midir, ülkücü kime denir sorularının cevabını aramakla ve almakla bu iki kavramın cevabını net olarak bulmamız, bulurken de şayet kendimizi “Türk Milliyetçisi” olarak tanımlıyorsak bunu tüm benliğimizle yaşam tarzı ve kimliğimiz olarak sorumluluğunu üstlenmemiz gerekiyor.

Hiç kuşkusuz ömrünü Ülkücü davaya adamış şahsiyetlerin başında gelen isimlerden biri de Araştırmacı-Yazar kimliğiyle tanınmış Hakkı Öznur’dur. Öznur, Ülkücü Hareketin kurucusu Türk Milliyetçiliği hareketinin lideri Başbuğ Alparslan Türkeş’le ve yine Ülkücü davaya ömrünü adamış Büyük Birlik Partisi’nin kurucu lideri şehit Muhsin Yazıcıoğlu’yla çok yakın olmuş, her iki büyük lideri de yakından tanımış onların sevdiği, değer verdiği bir ülkücü dava büyüğümüzdür. 

12 Eylül 1980 öncesi Ülkü Ocaklarında yer alan Hakkı Öznur hareketin çilesini cefasını çekmiş ve inandığı davası, ülküsü uğruna cezaevine düşen on binlerce ülkücülerdendir. 

Ülkücü Harekete karşı yapılan 12 Eylül darbesinin yaşandığı süreçte Ankara’da Mamak Cezaevinde yatan yüzlerce ülkücüden biridir. 12 Eylül cehennemini, 12 Eylül zulmünü görenlerdendir. 50 yıllık Ülkücü olan, Ülkücü Hareketin hafızası Ülkücü  Camiada  “Hakkı Baba” olarak bilinen saygı ve sevgi gösterilen Ülkücü Hareketin en önemli isimlerindendir. 

Hakkı Öznur ülkücü davadan bir adım dahi taviz vermemiş bir fikir ve siyaset adamı olarak 9 ciltten oluşan “Ülkücü Hareket” kitabını, Ülkücü Hareketin tarihini kaleme alarak tarihe geçmiş ve Türk Fikir ve siyasi hayatına çok büyük bir hizmette bulunmuştur.

Hakkı Öznur deyince “Ülkücü Hareket”. Ülkücü Hareketin tarihi hemen akla gelmektedir.

 Başbuğ Alparslan Türkeş’in “Bu eseri sen yazmalısın” vasiyetini de yerine getiren Hakkı Öznur’un önceki yıllarda yayın hayatına kazandırdığı 6 Ciltlik “Ülkücü Hareket – 1999”, “Cahşların Savaşı - 2003”, “Derin Sol - 2004”, “1993 Örtülü Darbe - 2012”, 3 ciltlik “Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı - 2012”, “21. Yüzyılda Bir Alperen - 2009” ve en son yayınlanan 2 ciltlik “Ortadoğu’nun Cahşları - 2019” adlı kitapları Türk siyasi hayatında, Türk fikir hayatında, tarihi öneme sahip belgesel eserler olarak sahalarında otorite ve başucu kitaplar olarak kabul edilmiştir. 

Hakkı Öznur’un 35 yılını verdiği 9 Ciltlik “Ülkücü Hareket” adlı 10 bin sayfaya yaklaşan son eseri, Ülkücü Hareket üzerine Türkiye de yapılmış en geniş kapsamlı, belgeli tek çalışma olma başarısını da taşıyor. Kütüphanemde yazdığı bütün eserleri mevcut bulunan Araştırmacı-Yazar Hakkı Öznur’un bu vesileyle kitaplarının çıkışları ve sayfa sayılarını da bilgi olarak vermek istiyorum.  Çünkü bütün eserleri çok önemli çok kıymetli ve hepsi başucu kitap ve kaynak eser olarak istifade edilmekte ve faydalanılmaktadır. 

11 KİTAP YAZMIŞTIR, TOPLAM 21400 SAYFADIR KİTAPLARI  TEMEL KAYNAK OLARAK TARİHE GEÇMİŞTİR 

 

 “Ülkücü Hareket 1” (Fikri ve Siyasi Gelişimi 1908-1980- Akik Asya kitap kulübü yayınları Mart 1996 sayfa 360)

 

 “Ülkücü Hareket” adlı  6 ciltlik kitabı   15 Mayıs 1999 yılında Ankara da Alternatif Yayınları tarafından basılmıştır.

1. Cilt: CKMP’den MHP’ye 718  sayfa

2. ⁠Cilt:Teşkilatlar ve Mücadeleler  694 sayfa

3. Cilt: ⁠Komplolar ve Provokasyonlar 628 sayfa 

4. ⁠Cilt:Yayın Organları, Makaleler, Temel Kavramlar, 666 sayfa 

5. Cilt:⁠Başyazılar, Röportajlar, Cezaevleri , 588 sayfa

6. ⁠Cilt: Portreler ,772 sayfa

6 Ciltlik anıt eser Ülkücü  Hareket kitabının  toplam sayfa sayısı 4066’dır.

 

“Seyyid Ahmet Arvasi “ isimli kitabı, 2002 yılının Eylül ayında Ankara’da  Alternatif yayınlarından çıktı. 175 sayfa.

 

“Osman Yüksel Serdengeçti” isimli 190 sayfalık   kitabı  2002 Yılında Ankara da  Alternatif Yayınlarından çıktı.

“Cahşların Savaşı” (Kuzey Irak Kürt Hareketi ve Musul- Kerkük Meselesi,) adlı 912 sayfalık   kitabı, Altın Küre Yayınları  tarafından  Nisan 2003 yılında yayınlandı. 

 

“Derin Sol” İki. Cilt (Çatışmalar-Cinayetler- İnfazlar) bu kitap Alternatif Yayınları tarafından  Ekim 2004 yılında Ankara da yayımlandı.

1.Cilt . 895, sayfa 

2.Cilt. 875 sayfa, 

2 cilt. Toplam  1766 sayfa.

 

“21. Yüzyılda Bir Alperen Muhsin Yazıcıoğlu” adlı kitap  Alperen Ocakları Eğitim ve Kültür Derneği tarafından basımı yapılmıştır. Öncü kitap evi Yayınlarından çıkmıştır.  189 sayfalık bu kitap Mayıs 2009 yılında Ankara da  basılmıştır. 

 

“Muhsin Yazıcıoğlu Külliyatı “3 Cilt olarak  Ankara da Akçağ yayınları tarafından  yayımlanmıştır. Bu büyük külliyatın  ilk baskısı 2012 yılında ikinci baskısı 2015 yılında yapılmıştır.

1 Cilt: Makaleler, Konuşmalar, Şiirler . 667 sayfa

2.Cilt: Röportajlar,  586 sayfa 3.Cilt: Röportajlar,  626 sayfa

3 Cilt toplam 1879 Sayfa

 

 “1993 Örtülü  Darbe”  kitabı Şubat 2012 tarihinde İstanbul’da Timaş Yayınlarından çıkmıştır.  336 sayfadır.

 

“Ortadoğu’nun Cahşları adlı “2.Ciltlik kitabı  Şubat 2019 tarihinde Ankara da Panama yayınlarından çıkmıştır.

 

1 Cilt: “Pro İsrail Barzaniler 1907-2018”  1046  sayfa. 

2 Cilt: Türkiye’de Barzanici Hareket İnfazlar, I-KDP- PKK Çatışmaları ,1036 sayfa

İki ciltlik kitap   2082 sayfadır.

 

Ülkücü Hareket, 9 Cilt

1.Cilt: MP, CMP, CKMP  ,1218 sayfa 

2.Cilt: Tabutluktan İhtilâle Sürgünden Siyasete, 1200 sayfa

3.Cilt: Milliyetçi Hareketin Tarihi , 1239 sayfa

4.Cilt: Ülkücü Gençlik Kuruluşları, Ülkücü Gençlik Tarihi, 1204 sayfa 

5.Cilt: Komplolar- Suçlamalar- Provokasyonlar, 1110 sayfa 

6.Cilt: Eğitim ve Teşkilat , 1008 sayfa 

7.Cilt: Yayın Organları, Başyazılar, Hergün Yazıları,  843 sayfa 

8.Cilt: Ülkücülük,  722  sayfa

9.Cilt :Portreler,  889 sayfa

9 Ciltlik ansiklopedik dev eserin toplam sayfa sayısı 9433 dür.

6 Ciltlik “Ülkücü Hareket” Mayıs 1999 yılında önce  6 Cilt olarak yayınlanmıştı . 25 yıl sonra Kasım 2024 yılında yayınlanan yeni baskısı 9 Cilt olarak yayınlanmıştır.

İlk yayınlandığı yıldan günümüze MHP ve Ülkücü Hareket üzerine çalışma yapan akademisyenlerin, gazetecilerin, yazarların baş kaynak olarak istifade ettikleri ve referans gösterdikleri tek temel eserdir. Yüzlerce kitap, yayın doktora ve yüksek lisans çalışmalarında 6 Ciltlik “Ülkücü Hareket” kitabı kaynak gösterilmiş gösterilen dipnotlarda açık ara en fazla atıf “Ülkücü Hareket” kitabına yapılmıştır.

Ülkücü Hareket yayınlandıktan sonra tüm Ülkücü camiada okunan, okutulan kütüphanelerde, teşkilatlarda, ocaklarda bulunan ülkücü gençliğe verilen eğitim çalışmalarında, seminerlerde, Panellerde faydalanılan tek eserdir.

Ülkücü Hareketin tarihi anlatılırken baş kaynak tek kaynak eser olan Ülkücü Hareket kitabından istifade edilmiştir.

MHP ve Ülkücü Ocakları tarihi, Ülkücü Gençlik mücadelesi ve yüzlerce konu ilk defa 6 Ciltlik “Ülkücü Hareket” kitabında anlatılmıştır.

TÜM ÜLKÜCÜ TEŞKİLATLARDA ÜLKÜCÜ HAREKET VARDIR VE OKUNMAKTADIR  

6 Ciltlik “Ülkücü Hareket” kitabı çıktıktan hemen sonra Gündüz gazetesi başta olmak üzere Nizam- ı Alem, Alperen, Ülkü Ocakları , Türk Yurdu vb. bir çok Ülkücü, Milliyetçi dergiler Ülkücü Hareket kitabını tanıtmışlar ve Ülkücü gençliğe mutlaka  okunması gereken başucu kitap olarak  tavsiye etmişler ve   kitabın reklamını yayınlamışlardır. 

“Ülkücü Hareket” Türkiye de MHP ve Ülkücü Hareket üzerine yapılan tek yayın, baş kaynak ve temel eserdir. Bu alanda başka bir eser yoktur. Özellikle akademisyenler ve araştırmacılar tarafından temel kaynak olarak kabul edilen ve istifade edilen tek kitaptır.

Ülkücü Hareket üzerine yapılmış en geniş kapsamlı, belgeli tek çalışma olma özelliğini üzerinde bulunduran “Ülkücü Hareket” pek çok ilklerin altına da imza atıyor. 
Milliyetçi-Ülkücü hareketle ilgili pek çok yazı, makale, fotoğraf “ilk” kez bu eserde yayınlanırken 9 ciltlik “Ülkücü Hareket” kitabı Ülkücülerin destansı mücadelesini ve her türlü emperyalizme vermiş olduğu tarihi büyük mücadeleyi mücadeleleri her yönüyle anlatmakta ve ortaya koymaktadır.

Milliyetçi-Ülkücü Hareketle ilgili pek çok tarihî olay, belgeye okurları ilk kez Ülkücü Hareket kitabında okuyacak ve yaşanan tarihin izlerini daha yakından hissedecekler.

Hiç kuşkusuz Araştırmacı-Yazar Hakkı Öznur’un kaleme aldığı Ülkücü Hareket kitabının her sayfası okunurken ve o döneme ait fotoğrafları incelerken aynı zamanda ülkücülüğün değerini daha iyi anlayacak ve o dönemin tarihini okurken, yaşayacaksınız.

3 Cilt eklenen ve yüzlerce yeni belge, bilgi ve resimlerle devasa bir anıt esere dönüşen 9 Ciltlik “Ülkücü Hareket” kitabı yine  ilim çevrelerinin, üniversitelerin akademik çevrelerin araştırmacıların temel eser olarak her yönüyle  faydalanacakları yine tek temel eser ve kaynaktır.

Başta Milliyetçi, Ülkücü hareket olmak üzere tüm ilim ve akademi çevreleri Türk siyasi, fikir, kültür ve demokrasi hayatına çok büyük bir hizmet olan 9 Ciltlik Ülkücü Hareket kitabının yazarı Hakkı Öznur’a büyük saygı göstermektedir.

Partiler üstü olan ve her zaman ülkücülerin birliğini, beraberliğini, kardeşliğini savunan, “Ülküdaşlık hukukunuzu koruyun fitne ve fesattan uzak olun, daima Ülkücü ahlaka uygun hareket edin ilke ve değerlerimize bağlı kalın” diyen Hakkı Öznur  başkanı Ülkücü Gençlik tüm Ülkücüler çok sevmekte ve ona büyük saygı duymaktalar.

HAKKI ÖZNUR DAVAYA ADANMIŞLIKTIR 

Ülkücülerin, Türk milliyetçilerinin, hayatını ülkücü davaya ve ülkücü hareket’e adayan    Hakkı Öznur’a olan sevgileri saygıları boşuna değildir. Sisteme muhalif olan biat etmeyen, boyun eğmeyen, daima dik duran Hakkı Öznur davaya Adanmışlıktır. 

Yakın tarihimizde yaşanan pek çok konuyu derinlemesine inceleyen ve merak edilenleri akıcı bir dille okurlarına sunan ve cevap veren “Ülkücü Hareket” kitabı ilim, Üniversite ve akademi çevrelerine çok büyük katkı sağlarken özellikle akademisyenler için tam bir başucu kitabı, önemli bir kaynaktır  Tüm üniversitelerin kütüphanelerinde, Halk kütüphanelerinde kesinlikle bulunması ve herkesin istifade etmesi  gereken bir anıt eserdir. 

Mutlaka her ülkücü her milliyetçi ve herkesim tarafından mutlaka okunması ve kütüphanelerinden bulunması gereken muhteşem bir baş yapıttır.

ÜLKÜCÜ HAREKET KİTABINI HERKES OKUMALI SİNEVİZYONU HERKES İZLEMELİDİR 

7 Aralık 2024 günü Ankara’da yapılan Ülkücü Hareket kitabının tanıtım programında yan yana oturan, Ülkücü Hareketin kurucusu Başbuğumuz Alparslan Türkeş’in kızı Ayyüce Türkeş ile 12 Eylül 1980 öncesi ÜOD ve ÜGD  Genel başkanlığı yapan  Ülkücü gençlik hareketinin lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun evladı , Furkan Yazıcıoğlu’da  ve salonda bulunan binlerce Ülkücüde sinevizyonu izlerken etkilenmişler, salonda gözyaşlarını tutamayanlar olmuştur.

Ben tanıtım programına katılamadım. Katılanlardan dinledim. Tarihe geçen bir program olmuş.  9 Ciltlik Ülkücü Hareket kitabını anlatan sinevizyonu yeni izledim ve  çok duygulandım.  İzleyen herkes gibi hüzünlendim bu sinevizyon sosyal medyada yayınlanmıştır. Her Ülkücünün her Türk Milliyetçisinin mutlaka izlemesi gerekir.

Türkiye’nin en önde gelen araştırmacı yazarlarından Hakkı Öznur yine tarihe not düşmüştür. Bu muhteşem anıt eseri yayınlayan polietika yayınevini tebrik ediyorum.

25 yıl önce 6 ciltlik kitabı kütüphanemin en güzel yerinde duruyor. Şimdi, 9 Cilt olanı da hemen aldım. Onu da Kütüphanemin yine baş köşesine koydum . Hemen okumaya ve incelemeye başladım. 

Yazımı Ülkücü Hareketin çıkış hikayesinin anlatıldığı, 1. Cildin “mukaddime” bölümünde ve sinevizyon da yer alan şu tarihi sözlerle bitiriyorum

Anlatılan Senin Hikayen

Anlatılan Senin Tarihindir Ülküdaş 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —