Tarih: 12.11.2024 16:12

KÜTAHYA’NIN DAMAK ÇATLATAN LEZZETİ ‘GEDİZ GÜVECİ’

Facebook Twitter Linked-in

Kütahya'nın Gediz ilçesine özgü, erkeç etinden yapılan ve coğrafi işaretle koruma altına alınan "Gediz güveci" lezzetiyle adından söz ettiriyor.

İlçedeki yaylalarda beslenen ve "erkeç" adı verilen kısırlaştırılmış erkek keçi (teke) etinden yapılan güveç, ilçenin geleneksel damak tatları arasında yer alıyor.

Toprak kaplara yerleştirilen etin odun ateşinde 6-7 saat pişirilmesiyle eşsiz bir lezzete kavuşan güveç, sofralara servis ediliyor.

Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, güvecin kendilerine atalarından miras kalan bir lezzet olduğunu söyledi.

Akel, Gediz güvecinin gelecek nesillere aktarılması için bu lezzetin Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) coğrafi işaretle koruma altına alındığını belirtti..

Tadım lokantası sahibi güveç ustası Yücel Akarsu da Gediz güvecinin taş fırında odun ateşinde doğal toprak kaplarda pişirildiğini anlattı.

Güvecin, yaylalarda beslenen erkeç etinden yapıldığını belirten Kul, şöyle konuştu: "Geçmişten günümüze atadan toruna geçen Gediz güvecini diğerlerinden ayıran en önemli özellik; sadece et, salça ve tuz kullanılarak hazırlanmasıdır. Güveç adını, kullanılan toprak kaptan alır. Güvecin kendine has kokusunu bu fırınlanmış toprak kap verir. Güveç, Murat Dağı, Akdağ (ŞaphaneDağı) gibi bölgelerdeki yaylalarda çam pürçeği, pırnal, meşe ve ardıç yaprakları, kekik, buğday başağı gibi otlarla doğal olarak beslenen ve günlük kesilen oğlak ya da kısırlaştırılmış erkeçlerin etlerinden hazırlanır."



Akarsu, erkek oğlaklar bir yaşına girdiğinde kısırlaştırıldığını, bu işlemin doğal yöntemlerle yapıldığını aktardı.

Güveci odun ateşi közünde hazırladıklarını aktaran Akarsu, şunları kaydetti:

"Sabahın erken saatlerinde yakılan taş fırının iç sıcaklığını güveç fırına sürülmeden 250 dereceye ayarlıyoruz. Fırında yakacak olarak çam odunu kullanılıyoruz. Hazırlanan etler kiloluk güveç kabının altına tuz serpilerek yağlı kemikli kaburga etleri alt, diğer etler üst kısma gelecek şekilde yerleştirilerek güveç kapatılır. Daha sonra fırına sürüyoruz. Böylelikle etin kendi suyu ile pişmesi sağlanıyor ve muhteşem tadı hiçbir şekilde değişikliğe uğramıyor. Eklemeler yapıldıktan sonra 6-7 saat fırında kor ateşte pişen güveç servise hazır hale geliyor."

Ülkenin farklı illerinden Gediz güvecini tatmak ve yemek için vatandaşların geldiklerini hatırlatan Yücel Akarsu, ”Bu damak çatlatan lezzeti tatmak için herkesi ilçemize bekliyoruz” dedi.

Haber: Adil AKA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —