2011 yılında Eğitim Girişimcisi Ümit Kalko tarafından kurulan Mektebim Koleji, ülkemizin dört bir köşesini içine alan kültürel bir çalışmaya imza attı.
2011 yılında Eğitim Girişimcisi Ümit Kalko tarafından kurulan Mektebim Koleji, ülkemizin dört bir köşesini içine alan kültürel bir çalışmaya imza attı. Genç kuşağa kültürümüzü tanıtmak ve geleneklerine sahip çıkan sosyal bir nesil yetiştirmek amacıyla oluşturulan geleneksel sahne projesi Anadolu Rüyası'nın 'Kahraman Mektepliler' sahne projesi için geri sayım başladı. Proje, 11 Haziran 2023 akşamı, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.
Basına açık gerçekleşen 'Mektebim Koleji Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler Lansmanı', Lansmana; iş insanları, sanatçılar, parti temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
TÜRKİYE'Yİ İSTANBUL'DA BULUŞTURUYORUZ
Mektebim Koleji Kurucusu ve Eğitim Girişimcisi Ümit Kalko şunları söyledi; “Eğitim çatısı altında Türkiye'nin dört bir yanında kültür hareketi başlattık. Dev bir sahnede izleyicilerin karşısına çıkacağız. Bir eğitim kurumunun görevi hayat başarısı yüksek nesiller yetiştirmektir. Bu amaçla, çocuklarımızın kendilerini keşfetmelerini sağlamak için Türkiye'nin dört bir yanındaki 35 kampüsümüzde “yetenek taramalarını” yapıyoruz. “Sanat ve spor alanındaki” çalışmalarımızı “kültürel çalışmalarla” destekliyoruz. Teknolojinin hızla geliştiği bir dünyada farklılıklar adeta ortadan kalkıyor. Bu noktada “Anadolu Kültürümüzün çeşitliliği” göze çarpıyor. Türkiye'nin farklı coğrafyalarındaki kültürleri ve hikâyeleri çocuklarımıza anlatmak için sanatın gücünden faydalanıyoruz. Bu amaçla Forte Kültür Sanat Akademi ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde Anadolu Rüyası'nın 2023 teması olan "Kahraman Mektepliler" projesi doğdu. Türkiye'nin ilk ve tek geleneksel sahne şovu olan Anadolu Rüyası, 2023 teması kapsamında Kahraman Mektepliler ile yurdumuzun dört bir yanındaki öğrencilerimize Türk folklorunu sevdiriyor; Anadolu kültürünü öğrenen ve geleneksel motiflerin hikâyeleriyle tanışan öğrencilerimiz, profesyonel bir sahnede destanlaşan hikâyeleri, acıları ve sevinçleri dansla anlatıyor. Makyaj, kostüm ve dansla kültürler arası köprü kuran öğrencilerimiz, uzman eğitimciler tarafından çalıştırılıyor. Geçmişte vatanı için kahramanlık destanı yazan yaşıtlarını sahnede anlatan çocuklarımız, aynı zamanda profesyonel sahne projesinin de bir parçası oluyor. Tamamen Mektebim Koleji öğrencilerinden oluşan geleneksel dans projesi "Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler" İstanbul'da sahnelenecek. Kültür sanat projesi, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel binlerce seyirciye ulaşacaktır. “Kahraman Mektepliler” ile geleneklerini öğrenen öğrencilerimiz, sahne aracılığıyla kültürel renklerimizi daha fazla insana aktarıp farkındalık yaratıyor. Kostüm ve danslarıyla adeta birer “kültür elçisi” rolü üstlenen çocuklarımızla gurur duyuyoruz. Mektebim Koleji, ülkemizin 7 bölgesinde eş zamanlı hazırlanan ilk ve tek geleneksel sahne projesi Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler ile Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 öğrencisiyle tarihimize ışık tutuyor. Mektebim Koleji Anadolu Rüyası Kahraman Mektepliler ile 11 Haziran'da MKM'de düzenleyeceğimiz gala ile Türkiye'yi İstanbul'da buluşturacağız. 'Kahraman Mektepliler' sadece ülkemizde değil, Türkiye'yi yurt dışında da temsil edip, tarihe geçen kahramanlık hikâyelerimizi dünyaya anlatacaklar"
Mektebim Koleji CEO'su Elif Çağlayan ise; “ Kültürüne sahip çıkan sosyal bir nesil yetiştirmeyi amaçladık. Bizler doğudan batıya, kuzeyden güneye tüm öğrencilerimizin Anadolu kültürünü öğrenmelerini amaçlıyoruz. Geleneklerini bilen, yaşıtlarının kahramanlık hikayeleriyle tanışan çocuklarımızın, geleceği yazma sorumluluğuyla aydınlık yarınlara yürüyeceğine inanıyoruz. Bu nedenle kültürel değerlerimizin eğitim felsefemizdeki rolü çok büyük. Anadolu Rüyası ile gerçekleştirdiğimiz 'Kahraman Mektepliler' kültürel ve sosyal anlamda genç nesillerin rehberi olacaktır" dedi.
'Kahraman Mektepliler' Akademik Danışmanı, İTÜ Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı Sanatçı Öğretim Üyesi Dr. Göktan AY halk oyunlarının ve sahne sanatlarının öneminden bahsetti; “Yüzyıllardır kendini değişik biçimlerde ifade eden “sahne sanatları” insanın; doğadan, toplumdan ve içinde yaşadığı kültürden aldığı değerleri estetik değerlerle buluşturan bir iletişim şeklidir. Sahne sanatlarının temel amacı “seyirciyle iletişim kurmaktır”. Bu iletişimin gerçekleşmesini sağlayan en güçlü araç da sanatçının bedeni, yörenin müziği ve oyunlarıdır. Bu “üç değer aracılığı” ile duygu ve düşünceler, sahnenin yardımı ile sanatsal bir ifadeye dönüşür, toplumsallaşmanın vazgeçilmez öğesi olan iletişimle yeni bir boyut kazanır. Sahne sanatları, etkin anlatım aracı olarak; bedeni kullanarak, seyircinin görme-işitme-hissetme duyularında estetik izlenimler bırakarak, yaşamı anlamasına ve yorumlamasına yardımcı olmaktadır.. Sahne sanatları, eğitim sürecinde de gençler üzerinde etki yapan en büyük güçtür... Sahne sanatları eğitim alanında kullanılan yöntem ve teknikler, gençlerin sosyalleşmesine, gelişmesine, işindeki/derslerindeki başarılarına yön vermektedir. Bu gibi projelerde yer almak, aslında Kültür Taşıyıcılığı görevidir. MEB’e bağlı 100.000 okulda en yaygın olan halk oyunları çalışmalarıdır. Sahne sanatlarının; oyuncu-müzisyen-teknik ekip- seyirci arasındaki iletişimi, güçlü bir anlatım aracıdır. Bu proje, Mektebim Koleji Kurucusu Sn. Ümit Kalko’nun ev sahipliğinde, çeşitli illerde eğitim alan kolej öğrencileriyle, sevgili Okan Gürbüz’ün ve THO öğretmenlerimizin çabası ile bir metne bağlı olarak, tarihe ışık tutan sahne projenin sahneye taşınması amaçlanmaktadır. Emeği geçenleri kutluyor, saygılarımı sunuyorum…”
Tarihçi ve Akademisyen Öğr. Gör. Ahmet Nedim Kilci; “Gençlere tarihimizi, Çanakkale’yi, M.K.Atatürk’ü doğru bir şekilde aktarmalıyız. Gençler, Atalarının yaptıklarını bilmeli, onların ecdadı olmanın sorumluluğunda zaman tarihi gerçekleri, Bu proje ile tarihi değerlerin, sahne sanatları ile anlatımı amaçlanmaktadır. Mektebim Koleji mensuplarını gönülden kutluyorum” dedi.
11 Haziran’da Beşiktaş MKM’de yapılacak Gala’nın tüm geliri Depremzede Öğrenciler için harcanacak!