Özdağ: "Orman Yangınları ve Özelleştirmeler Hakkında Tedbirler Alınmalı"

Özdağ:

Özdağ, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde sıklıkla görülen yangınların, artık Mardin ve Diyarbakır gibi doğu illerine de sıçradığını belirtti.

Gelecek-Saadet Partileri TBMM Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinde artan orman yangınlarına ve özelleştirme politikalarına dikkat çekti. Özdağ, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde sıklıkla görülen yangınların, artık Mardin ve Diyarbakır gibi doğu illerine de sıçradığını belirtti.

 

Son dönemde artan yangınların nedenlerine değinen Özdağ, anız yakma ve elektrik tellerinin birbirine temas etmesinin yangınlara sebep olduğunu ifade etti. Özdağ, elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesi sürecinde denetim mekanizmalarının yetersiz olduğuna vurgu yaptı. "Firmalar az masraf yapıp yüksek kar elde etmek istiyorlar ve gerekli yenileme çalışmalarını yapmıyorlar. Bu durum, orman yangınlarının artmasına neden oluyor," dedi.

 

Özdağ, özelleştirme sürecinde yaşanan eksikliklerin ciddi sonuçlar doğurduğunu belirterek, "Ben Manisa Milletvekilliği yaparken de benzer durumlarla karşılaştık. Özelleştirme firmaları, elektrik direklerini değiştirmiyor, telleri yer altına almıyor ve yenileme çalışmaları yapmıyor. Bu ihmaller, büyük yangınlara yol açıyor," dedi.

 

Yangınlarla Mücadelede Yetersiz Tedbirler

 

Yangınlarla mücadelede alınması gereken tedbirler konusunda da önerilerde bulunan Özdağ, yangın söndürme helikopterleri ve gece görüşlü uçakların yetersizliğine dikkat çekti. "Yangınlar başlamadan önce tedbir almak önemlidir. Hükümet bu konuda yeterli önlemleri almıyor. Buralarla ilgili helikopterlerin ve gece görüşlü uçakların olması gerekiyor. Ancak, yangınlar başladıktan sonra seferberlik ilan ediliyor ve bu durum geç kalınmış bir müdahale anlamına geliyor," dedi.

 

Özdağ, yangınların söndürülmesinde yaşanan aksaklıklara değinerek, "Bundan iki buçuk sene önce Muğla'da yangınlar sırasında bulunduğum yere üç gün boyunca helikopter gelmedi. Binlerce hektar orman alanı yandı, ekolojik dengemiz bozuldu. Bu, kabul edilemez bir durumdur," dedi.

 

Vergi Politikalarına Eleştiri

 

Konuşmasında yeni vergi düzenlemeleri hakkında da eleştirilerde bulunan Özdağ, "Yeni vergi paketiyle vatandaşlar ezilecek, özel şirketlere ise imtiyazlar tanınacak. Gelir dağılımındaki adaletsizlik daha da derinleşecek," dedi. Özdağ, Türkiye ekonomisinin kötü yönetildiğini belirterek, "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra Türkiye'nin kötü yönetildiğini görüyoruz. Bu sistem, ekonomik olarak Türkiye'yi iflasın eşiğine getirdi," ifadelerini kullandı.

 

Depremle Mücadelede Yetersizlik

 

Deprem vergilerinin doğru kullanılmadığını ve depremle mücadelede yetersiz kalındığını belirten Özdağ, "2003 ile 2014 yılları arasında 61 milyar lira deprem vergisi toplandı. Ancak, bu paranın nereye harcandığı belirsiz. Bu vergilerin yollar yerine depreme harcandığı söyleniyor ama hangisi doğru, bilmiyoruz," dedi.

 

Soru Önergelerine Cevap Talebi

 

Özdağ, TBMM'de sundukları soru önergelerine hükümetin makul ve mantıklı cevaplar vermesi gerektiğini ifade ederek, "Bir gün adaletin önüne çıkarsınız. Bakanlara sesleniyorum: Layüsel değilsiniz. Sizler Türkiye Cumhuriyeti'nin vatandaşısınız ve bugün oradasınız, yarın başka yerde olabilirsiniz. Soru önergelerimize makul, akılcı ve mantıklı cevaplar verin," dedi.

 

Özdağ, hükümetin özellikle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişten sonra Türkiye'yi kötü yönettiğini ve ekonomik krizlerin derinleştiğini belirterek, "Vatandaşları ezmek yerine, daha çok kazanandan daha çok, daha az kazanandan daha az vergi alınarak adaletli bir sistem kurulmalı," diyerek konuşmasını sonlandırdı.