Prof. Dr. Uğur Türkmen: Müzik ve Güzel Sanatlar Alanında da Çözümü Bizler Bulacağız…(2)

AY’ın, ÜAK SDEK Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Vekili, Prof. Dr. Uğur Türkmen ile “eğitim, müzik, otizm vb.” konularında yaptığı söyleşiye devam ediyoruz.

Kültür-Sanat 11.05.2024 16:33:00 0
Prof. Dr. Uğur Türkmen: Müzik ve Güzel Sanatlar Alanında da Çözümü Bizler Bulacağız…(2)

Sitemiz köşe yazarı Dr. Göktan AY’ın, ÜAK SDEK Başkanı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Dekan Vekili, Prof. Dr. Uğur Türkmen ile “eğitim, müzik, otizm vb.” konularında yaptığı söyleşiye devam ediyoruz.

AY: Anadolu GSL’lerin çoğalması (105 oldu) doğru mu? Gerçekten Konservatuvarlara alt yapı oluyorlar mı?

TÜRKMEN: Böylesine büyük, tarihi geçmişi olan, kültürü ile sadece bu coğrafyayı değil, çevre coğrafyaları da etkileyen bir ülke için bu sayı çok değil. Nüfusunun %15 neredeyse 13 milyon gencimiz var. Sayı üzerinde durulmasındansa; özellikle öğrenci ve eğitimci görünümleri başta olmak üzere sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşabiliriz.  Tümüne değil ama birçok konservatuvara alt yapı oluyorlar. Biz de tam olarak durum böyle. Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu Güzel Sanatlar Lisesi mezunu. Bunda eğitim fakültelerine konulmuş olan barajın da etkisinin olduğu bir gerçek.

ÇOMÜ Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Nedime Hanım Konağı Yerleşkesi

AY: ÜAK SDEK Başkanı olarak yoğun tempodasınız. ÜAK SDEK’de alınan kararlar sonrası nasıl işliyor?

TÜRKMEN: İşleyiş tam olarak şöyle. Konseyimizden görüş istendiğinde; tüm bilgi ve belgeler konsey üyelerimize e-posta yolu ile gönderiliyor. Bu aşamada; KVK kapsamında hiçbir belge ve bilginin whatsApp gruplarından paylaşılmamasına dikkat ediyoruz. Bu aşamada ilk yapılan konuya ilişkin bir alt komisyon kurulması. Her konsey üyesi alt komisyon üyesi olabilir. Burada dikkat ettiğimiz husus, konuya hâkim dekan ve müdürlerimizin alt komisyon üyesi olması ki bu hep böyle oldu. Alt komisyon belirlendikten sonra kendilerine bir süre veriliyor ve raporlarını hazırlamaları isteniyor. Hazırlanan alt komisyon raporu tüm konsey üyelerimize gönderildikten sonra bazen çevrimiçi bazen de yüz yüze toplantılarda görüşler alınarak “konu özelinde” oylamaya geçiliyor. Oylamaya dekan yardımcısı ve müdür yardımcıları resmi bir vekaletleri yoksa katılamıyorlar. 

Bunun dışında altı ayda bir yapılan yüz yüze toplantılarımızda dekan ve müdürlerimizin gündeme alınmasını istediği tüm konular görüşülmekte. Mayıs ayında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirdiğimiz toplantıda ise birçok başlıkta kurulan alt komisyon raporları görüşüldü.

Şu an ülkemizde 146 güzel sanatlar alanı dekanlık, 53 konservatuvar müdürlüğü var. Destekleri için kendilerine teşekkür ediyorum. 

AY: SDEK olarak Konservatuar, Müzik Bölümlerinin bir fotoğrafı çekilecek mi? Girdi-çıktıları, ölçme-değerlendirme ölçütleri vb. hazırlanacak mı? 

TÜRKMEN: “Üniversitelerarası Kurul Sanat Dalları Eğitim Konseyi Veri Çalışma Grubu” kuruldu.  Bir Bülten çalışmasını tamamladık. Bülten sadece konsey üyelerimizle paylaşılacak. Yapılanmalar, kontenjanlar, akademisyen sayıları vb. birçok bilgiye ulaşılmaya çalışılacak. Ayrıca daha önce birimlerden istenilen veri tabloları da çözümlenecek.

Sizin belirtiğiniz “girdi-çıktıları, ölçme-değerlendirme ölçütleri vb. ise daha uzun bir çalışma süreci istiyor. Ama çok önemli. 

Zamanla inanıyorum ki bu da olacak. 

Ortaokul ve lise programları olan konservatuvarlar alt komisyonu da ayrıca verileri toplamakta. 

En önemli hedeflerimizden biri her yıl düzenli olarak girilecek ve güncellenecek bir yazılımın geliştirilmesi. 

AY: ÜAK Y. K. Üyesi ve MGU Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden ile uyumlu bir çalışma yürüttüğünüzü biliyoruz. Bu müzik alanı için bir kazanç. Bilgi verir misiniz?

TÜRKMEN: Sayın rektörümüzün olumlu, yapıcı, destekleyici ve en önemlisi ilgili tutum ve davranışları ülke genelindeki tüm sanat eğitimi veren kurumlar ve özellikle yöneticileri için büyük bir kazanım. Üniversitesinden gerek bir müzik eğitimcisi gerek bir meslektaşı ve gerekse bir konsey başkanı olarak beklentilerimiz oldukça yüksek. Hangi projeyi konuşsak destek oluyor. Kapısının herkese açık olduğunu çok iyi biliyor ve görüyorum. Ankara ve bölge başta olmak üzere ülke genelindeki sanat eğitimi veren kurumların yöneticilerinin de kendisine proje önerileriyle gitmesi oldukça önemli. Ankara başka bir dünya. Hangi adımı atarsanız atın, karşılığını bulacaktır. Yanınızda Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin ve değerli çalışanlarının da olması ayrı bir güç. 

Örneğin geçtiğimiz haftalarda “100 Ses Koro Okulu” sayın rektörümüzün desteğiyle üniversite ev sahipliğinde gerçekleşti. Büyük ses getirdi. 

Kütahya’da gerçekleştirilecek Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu sürecinde de sürekli destek veriyor. Sayın Özden aynı zamanda; ÜAK yönetim kurulu üyesi. Dolayısı ile sorunlarımızın çözümünde önemli bir destekleyici güç.

 

AY: SDEK kararlarının ÜAK ve YÖK nezninde ağırlığı var mı? Dikkate alınıyor mu? Yoksa yine ikili görüşmelerle konuyu anlatmak gerekiyor mu?

TÜRKMEN: Elbette var. Bu oldukça sevindirici. Gelen tüm yazılara ciddiyetle yaklaşıyor, raporlarımızı yine aynı ciddiyetle hazırlıyoruz. Bununla birlikte ÜAK SDEK olarak daha çok çalışmalı, üretmeli, raporlar yazmalı, görünür olmalıyız.

Veri, önümüzdeki yıllarda neredeyse her alana etki edecek. 

ÜAK SDEK olarak “veri çalışmalarını” kesinlikle ciddiye almalıyız. Verileri derleyip, toparlayıp, analiz edip, başta YÖK ve ÜAK kurul olmak üzere tüm ilgili paydaşlarımızla paylaşmak artık bir zorunluluğumuz. 

Bir diğer konuda şu; sadece sorunları dile getirmek yetmiyor. ÜAK SDEK olarak çözümlerimiz neler? Bunları da dile getireceğiz. 

 

AY: Kütahya’da düzenlediğiniz Hisarlı Ahmet Sempozyumları devam ediyor. Tebrikler. Bu yıl programda değişiklik var mı?

TÜRKMEN: XIV. Uluslararası Hisarlı Ahmet Sempozyumu 23-26 Mayıs 2024 tarihleri arasında Kütahya Hilton Garden Inn de gerçekleştirilecek. Tüm bilgilere https://hisarliahmet.org ulaşabilirsiniz. Meslektaşlarımızın ilgi göstermesi de oldukça önemli. 

Bu yıl ki tema “Hafıza Mekan ve Müzik” olarak belirlendi. Sempozyumun çok ciddi kurulları var. Yürütme kurulu ise örnek alınacak özelliklere sahip. 

2025 yılında, bir başka ifade ile 15. Sempozyumda yepyeni bir ekip sempozyumu yönetecek. Bu bir bayrak yarışı. Sempozyum açılışında iki arkadaşımıza ve yeni çalışma ekibine beratlarını vereceğiz. Bu arkadaşlarımızda inanıyorum ki belli bir zaman sonra gençlere bırakacaklar. 

Sempozyum sadece bilim ve sanat boyutu ile değil diğer alanlarda da oldukça etkili oldu. Sempozyum sayesinde Hisarlı Ahmet’in ve oğlu Mustafa Hisarlının kitabı yayınlandı, belgeselleri yapıldı. Hisarlı Ahmet’ten alınan türkülerin notaları yeniden yazıldı, seslendirildi. Hisarlı Ahmet Kültür Sanat Evi açıldı. Mustafa-Tuncay Hisarlı Kültür Sanat Evi açıldı. Hisarlının mezarı düzenlendi. Heykeli yapıldı. Adına yarışmalar düzenlendi. 

AY: Konservatuvarların kapatılıp “Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi” kurulmasına karşıyım. ’Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ ismi doğrudur, ancak ‘Konservatuvar; ilk-ortaokul-lise seviyesinde bu Fakülteye bağlı olarak’ eğitime devam etmelidir” görüşündeyim. Ne dersiniz?

TÜRKMEN: Ülke genelindeki lisans düzeyinde eğitim veren tüm müzik kurumları (Konservatuvarlar, GSF bünyesindekiler, Eğitim Fakülteleri Müzik Öğretmenliği ABD) bir çatı altında toplanmalıdır. Bunun adının ne olacağı tartışılabilir. 

Fakültelerin bünyesinde de ortaokul ve lise açılabilir. 

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvar eğitimcileri oy birliği ile; fakülteye dönüşme kararı aldı. Resmî gazetede yayınlanarak fakültemiz açıldı. 

AY: Müzik alanımızda akademisyenler kitap, yayın, makale vb. okuyorlar mı? Gözleminizi rica etsek…

TÜRKMEN: Dünün, bugünün muhtemelen yarının da bir sorunu. Sanat alanı eğitimci ve öğrencilerimiz okumuyor. Bunun en güzel ve somut olarak lisansüstü öğrencilerimizde görüyoruz. Üretmeye devam edeceğiz. Dün olduğu gibi bugün de kişisel çabalar devam edecek. 

 

AY: Eklemek istediğiniz bir konu var mı?

TÜRKMEN: Ele aldığınız konuların hepsi çok önemli. Düşüncelerimizi dile getirebilmekte. Çoğu zaman birçok konuda aynı düşünmüyor olabiliriz ki bu da sanırım hepimize güç veriyor. 

Siz de çalışıyor ve üretiyorsunuz. Tebrik ediyor, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. 

AY: Çok teşekkürler…

TÜRKMEN: Ben teşekkür ederim. 


Pazartesi 31 ° / 20.2 °
Salı 31.6 ° / 21.3 °
Çarşamba 31.5 ° / 21.3 °