Sayıştay Başkanlığı 2023 yılı denetim raporunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde usulsüzlükler tespit ederek raporunda yer verdi. Sayıştay’ın geniş kapsamlı raporunda, yapılan denetimler neticesinde Muğla ili Akyaka Mahallesinde bulunan ve Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Bünyesinde kurulu bulunan uygulama oteli işletmesinin Kamu Sosyal Tesislerine İlişkin Tebliğ ve 2886 sayılı Kanun hükümleri göz ardı edilerek ihalesiz ve bedelsiz olarak İktisadi İşletmeye verildiği kaydedildi.
Üniversite personeli altı kişinin Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Bünyesinde görevlendirilmesi suretiyle bu kişilerin maaşları ve sigorta primleriyle benzeri giderlerin üniversite kaynaklarından aktarıldığı belirtilirken, tesisin işletilmesinden kaynaklanan ve iktisadi işletme tarafından karşılanması gereken bir takım giderlerin Üniversite bütçesinden karşılandığı, bu ödenekler kapsamında Yapı İşleri Daire Başkanlığınca çeşitli tarihlerde alınan mal ve hizmet alımlarına ödenen tutar 275 Milyon 284 Bin 39 TL’nin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi tarafından herhangi bir yasal dayanağa sahip olmaksızın düzenlendiği rapordaki iddialar arasında yer aldı.
Sayıştay Raporu’nda iddialar arasında üniversiteyle ilgili yer verilen İktisadi İşletme Yönergesi ile ihdas edilen iktisadi işletme genel müdürü, genel müdür yardımcısı ve işletme müdürüne 2023 yılı içerisinde maaş, fazla çalışma ve sosyal güvenlik kurum karşılığı olarak 1 Milyar 106 Milyon 872 Bin 47 TL ödeme yapıldığı tespit edildiğine yer verildi.
Çarpıcı ifadelerinin yer aldığı Sayıştay raporunda özellikle üniversite bünyesinde çalışan memurlar için alınan öğle yemeğinin ihalesiz olarak bir firmadan temin edildiği, tespit edildiğinin yanı sıra, üniversite bünyesinde kiraya verilen alanların bazılarında işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bulunmadığı, üniversiteye ait uygulama otelinin iktisadi işletmeye ihalesiz ve bedelsiz olarak işlettirilmesi ve üniversite kaynaklarının iktisadi işletme mevzuatına aykırı olarak aktarıldığı belirtildi.
SAYIŞTAY RAPORUNDA DETAYLI YER VERİLDİ
Sayıştay raporunda nakden alınan şartlı bağış ve yardımların yükümlülük hesaplarına alınmadan gelir kaydedildiğine de yer verildi. Sayıştay Başkanlığı hazırladığı raporda adeta ders niteliğinde ifadelere imza atarken, üniversitelerin görevlerini hatırlattı ve şu cümlelerde yer verdi.
“Anayasa’nın 130’uncu maddesinde, çağdaş eğitim, öğretim esaslarına dayanan bir düzen içinde milletin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun insan gücü yetiştirmek amacı ile ortaöğretime dayalı çeşitli düzeylerde eğitim, öğretim, bilimsel araştırma, yayın ve danışmanlık yapmak, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek üzere çeşitli birimlerden oluşan kamu tüzel kişiliğine ve bilimsel özerkliğe sahip üniversitelerin Devlet tarafından kanunla kurulması öngörülmüştür. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 28.03.1983 tarih ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'na 03.07.1992 tarih ve 3837 sayılı Kanun'un 25'inci maddesi ile eklenen ek madde 25 ile kurulmuştur.
Kaldı ki, yukarıda bahsi geçen iktisadi işletme yönergesi ile iktisadi işletme de zaten bir yönetim kurulu oluşturulmuştur. Yönergeye göre, biri başkan olmak üzere beş üyeden oluşan bir yönetim kurulu bulunmaktadır. Zaten beş yönetim kurulu üyesi bulunan bir iktisadi işletmede, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve işletme müdürü adları altında personel istihdam edilmesi 5018 sayılı Kanun’un yukarıda da değinilen 8'inci maddesi ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Nitekim, büyük ölçüde kamu kaynağı kullanılarak ve kira bedeli de ödenmeksizin işletilen uygulama oteli, söz konusu yönerge ile ihdas edilen kadrolara ödenen maaş, fazla çalışma ve sosyal güvenlik kurum karşılıkları sebebiyle zarar etmiştir. Dolayısıyla, kamu kaynakları 5018 sayılı Kanun’un yukarıda değinilen hükmüne aykırı olarak kullanılmıştır.”