Tarih: 02.11.2023 22:15

Selçuk Özdağ Demirci’ye istiklal madalyası için kanun teklifi verdi

Facebook Twitter Linked-in

Kurtuluş Savaşı'nın en büyük muharebelerinden birinin Manisa'nın Demirci ilçesinde yapıldığını belirten TBMM Gelecek-Saadet Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ sosyal medya sayfasında yaptığı paylaşımında ilçeye istiklal madalyası verilmesi gerektiğini öne sürerek konuyla ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) kanun teklifi verdiğini belirtti.

  Özdağ, "İstiklal harbinde, Akıncılar bölgesi olarak adlandırılan ve Demirci, Gördes, Selendi, Simav, Kula, Sındırgı, Bigadiç’in dağlık kısmını içine alan bölgede büyük bir destan yazılmıştır. Bunlar; Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey’in liderliğinde savaşan Demirci Akıncılarıdır" dedi.

Demirci'de verilen mücadelenin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında önemli bir rolünün bulunduğunu kaydeden Özdağ, "Tarihçi Cemal Kutay’ın "Hasan İzzettin Dinamo’nun Kutsal İsyan kitabını okumayan İstiklal Harbini biliyorum demesin." diye bahsettiği ünlü "Kutsal İsyan" kitabında İstiklal mücadelemizde önemli rolü olan iki ilçeden özellikle bahsedilmektedir. Bu ilçelerden birisi İnebolu'dur ki, İnebolu, İstiklal Savaşına bizzat iştirak etmemesine rağmen İnebolulu kayıkçıların "cephane taşımakta gösterdikleri gayret ve başarıları" nedeni ile "Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. Bu temel eserde sözü edilen diğer ilçe Demirci'dir. Bu vesileyle İstiklal Savaşı sürecinde verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık gösteren Manisa ilinin Demirci ilçesine, İstiklal Madalyası verilmesi için TBMM’ne kanun teklifi verdim. Hayırlı olsun…" ifadelerine yer verdi.

Kurtuluş Savaşı'nda tarihe nam olmuş isimleri de rahmet ve minnet duyguları içerisinde andığını belirten Özdağ, "İbrahim Hakkı Ethem ve de arkadaşları, özellikle cezaevinden çıkarttıkları o çeteler, sonra Usturumcalı Halil Efe, Gördesli Makbule bacı, Kasabalı Fatih Pehlivanla beraber 13 bin Yunan askerini tutmasaydılar, onlar Sakarya'ya inecekler ve Türk ordusunu arkadan kuşatacaklardı." ifadesini kullandı.

TBMM Gelecek-Saadet Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Selçuk Özdağ'ın genel gerekçeleriyle TBMM'ne verdiği kanun teklifinde şu gerekçelere yer verildi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Manisa ilinin Demirci ilçesine istiklal madalyası verilmesi hakkında kanun teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 02.11.2023

 

 

                                                                                                          Doç. Dr. Selçuk ÖZDAĞ

                                                                                                          Muğla Milletvekili

Ek: Kanun teklifinin gerekçesi

 

GENEL GEREKÇE

 

İstiklal harbinde Akıncılar bölgesi olarak adlandırılan ve Demirci, Gördes, Selendi, Simav, Kula, Sındırgı, Bigadiç’in dağlık kısmını içine alan bölgede pek bilinmeyen bir destan yazılmıştır. Bu destanı yazanlar; Demirci Kaymakamı İbrahim Ethem Bey’in liderliğinde savaşan Demirci Akıncılarıdır. Tarihçi Cemal Kutay’ın "Hasan İzzettin Dinamo’nun Kutsal İsyan kitabını okumayan İstiklal Harbini biliyorum demesin." diye bahsettiği ünlü "Kutsal İsyan" kitabında İstiklal mücadelemizde önemli rolü olan iki ilçeden özellikle bahsedilmektedir. Bu ilçelerden birisi İnebolu'dur ki, İnebolu, İstiklal Savaşına bizzat iştirak etmemesine rağmen İnebolulu kayıkçıların "cephane taşımakta gösterdikleri gayret ve başarıları" nedeni ile "Beyaz Şeritli İstiklal Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. Bu temel eserde sözü edilen diğer ilçe Demirci'dir. 

Demirci ilçesi bağrından çıkardığı bir avuç Akıncısı ile birlikte “büyük Yunan ilerleyişini” Türkmen Dağı eteklerinde ve Simav sırtlarında durdurmuş, bu büyük direniş sırasında Demirci'den ve Demirci'nin köylerinden, Demirci halkı vatanına sayısız Şehit ve Gazi vermiştir. Onların mücadelesi dört bir taraftan Yunan askerleriyle çevrilmiş ve kıskaca alınmış bir ortamda kükremiş bir avuç Türk’ün istiklal mücadelesidir. Yokluk içinde var olma mücadelesidir. Bir buçuk yıl düşman kuşatması altında yok ve yoksul kalmışlar, yalnızca kendi güçlerine dayanmışlardır. Düşmanla 60 defa çarpışmışlar, düşmana 787 ölü 151 yaralı 191 tüfek, 190 esir bıraktırmışlardır. Milli orduya istihbarat sağlamışlar, birçok köyü yağmadan yakılmaktan ve yıkılmaktan kurtarmışlardır. Bulundukları mıntıkada T.B.M.M. adına kurdukları idare ile (Müstakil Türkiye Cumhuriyeti – Demirci – Gördes – Simav 1921) Akıncılar Töresi ve halk üzerinde Yunanlıların bile kabul ettiği bir Türk varlığı göstermişlerdir. Akıncılar Bölgesinin komuta merkezi olan Demirci'de kurulan ve bu bölgedeki Müslüman-Türk varlığını tescil eden idare mekanizması Akıncılar Komutanı İbrahim Ethem Akıncı’nın Hatırat Kitabında "Müstakil Türkiye Cumhuriyeti" olarak adlandırılmaktadır. Demirci Akıncılarının kurduğu bu idare mekanizması sayesinde batı cephesinde Yunan işgal hızı azalmış hatta İşgal Komutanları, Akıncılar Komutanı İbrahim Ethem Bey'e kendi yönetim bölgesini tanıdıklarını ima eden, onlarla anlaşma teklif yapan çok sayıda mektup gönderilmiştir. Demirci Akıncıları, akıncılar bölgesinde asayişi korumuşlar, Köylerde işgali fırsat bilen eşkıyaların kökünü kurutmuşlardır. İçinde çok sayıda kahramanın bulunduğu Demirci Akıncılarının kimi dağlarda yunanla savaşmış kimisi de köy ve şehirlerde kamu otoritesini sağlamışlardır. Sakarya savaşı öncesi Alaşehir yakınlarındaki Killi köprüsünü Yunanlıların mühimmat treni ile birlikte havaya uçurmuşlardır. Ocak 1921’den 1922 Ağustos’a kadar sayıları çoğu zaman 100’ü aşmayan Demirci Akıncılarının peşine Yunan Genel Kurmayı on iki bin kişilik bir Yunan tümenini takmış ve bu Yunan tümeni batı cephesinde tüm birlikleri ile savaşan Yunan birliklerine destek verememiş, Demirci Akıncılarını takip nedeniyle saf dışı kalmıştır. 

Demirci Akıncıları, bir kaymakam ve onun liderliğinde toplanmış Akıncı Balkanlardan özellikle Selanik bölgesinden gelen birçok vatansever kahramana Demirci halkı kucak açmış ve Demirci hem Balkanlardan gelen hem de çevre vilayetlerden gelen asker ve sivil kahramanların kucaklaştığı Ege’nin Kartal Yuvası olmuştur. Demirci Kaymakamı ve Akıncılar Kumandanı İbrahim Ethem Bey aynı zamanda İstiklal Mücadelesini gün gün anlatan “Demirci Akıncıları” kitabının yazarıdır. İbrahim Ethem Bey savaştan sonra 3 harp madalyası (ikisi kırmızı şeritli) almıştır. 

İbrahim Ethem’in Demirci Akıncıları sadece bir mücadelenin fitilini ateşlememişler, aynı zamanda bu kıvılcımı düşmanı yok edecek olan alevlere çevirmişlerdir. Tarihi şan ve şerefle dolu aziz milletimizin yurdun dört bir yanında yaktığı istiklal meşaleleri batının doğusu Demirci ilçemizde Akıncı dedelerinden aldığı ilham, iman ve şevkle daha da gür yanmış ve yanmaya devam etmektedir. Bu vesile ve gerekçelerle Yüce Meclisimiz tarafından Demirci halkımıza tensip buyrulacak olan İstiklal Madalyamız ebediyen ilçemizin sinesinde muhafaza edilecektir.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —