Selçuk Özdağ Dışişleri Teşkilatı teklifini eleştirdi: Paralel devlet kurma çabası

TBMM Gelecek-Saadet Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifine tepki göstererek bu düzenlemenin yurtdışında paralel devlet kurma çalışması olduğunu belirtti.

Güncel 29.05.2024 13:00:00 0
Selçuk Özdağ Dışişleri Teşkilatı teklifini eleştirdi: Paralel devlet kurma çabası

TBMM Gelecek-Saadet Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, Dışişleri Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Kanunu Teklifine tepki göstererek bu düzenlemenin yurtdışında paralel devlet kurma çalışması olduğunu belirtti. 

"TBMM'yi NOTER gibi görüyorlar" 

Özdağ, hükümetin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) noter gibi görmesini eleştirerek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte Türkiye'nin prangalarından kurtulacağı ve yasamanın daha etkin olacağı söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Konuşma haklarının İçtüzük bahane edilerek kısıtlandığını belirten Özdağ, bakanların sorulara cevap vermediğini söyledi.

"Denetim yetersiz" 

Özdağ, vakfın Sayıştay denetiminin dışında bırakılacağını ve Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından denetlenmesinin yetersiz olacağını dile getirdi. Özdağ, "Sayıştayın bile denetleyemeyeceği ve başında da Dışişleri Bakanının olacağı söz konusu vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü nasıl denetleyecek?" diye sordu.

"Dışişleri Bakanlığı ticarethane yapılıyor" 

Özdağ, vakfın kuruluş amacını eleştirerek, Dışişleri Bakanlığı'na yan yollardan ticari işletme misyonu verildiğini savundu. Vakfın, yurtdışında ekonomik ve siyasi müdahalelere kapı aralayacağını belirten Özdağ, "Dışişleri Bakanlığımız gibi saygın ve kadim bir kurumumuza yan yollardan ticari işletme misyonu veriliyor." dedi. Özdağ, ayrıca vakfın her türlü taşınır ve taşınmaz mal alımı yapabileceğini, üniversite ve akademi kurabileceğini belirterek, bunun paralel bir yapının oluşturulması için atılan kötü niyetli bir adım olduğunu vurguladı.

Özdağ'ın TBMM'de yaptığı basın açıklamasından kısa süre sonra Dışişleri Teşkilatı Güçlendirme Vakfı Kanun Teklifi'nin birinci bölümü Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. AKP Aksaray Milletvekili Cengiz Aydoğdu'nun kanun teklifine ilişkin konuşmasında eskiçağdan başlayıp 21. yüzyıldaki filozof ve tarihçilerden bahsetmesi Genel Kurul’da gülüşmelere neden oldu.  

Özdağ: "Orta Çağ alimleri birbirlerine mektup yazarlarmış ve sadece onlar anlarmış birbirlerini"

TBMM Gelecek-Saadet Grubu Başkanı Selçuk Özdağ, şunları söyledi:

"Orta Çağ alimleri birbirlerine mektup yazarlarmış ve sadece onlar anlarmış birbirlerini. Gönül isterdi ki Aydoğdu, bugün Adalet ve Kalkınma Partisinin vermiş olduğu bir kanun teklifi var. Dışişleri Bakanlığı Teşkilatını Güçlendirme Vakfı bu vakıfla ilgili konuşsaydı, kanununu savunsaydı; bu kanundaki denetleme mekanizmasının doğru olduğunu ve aynı zamanda vergilerin, muafiyetlerin doğru olduğunu, bu vakfın aynı zamanda bir paralel yapı olmadığını söyleseydi ve bizi ikna etmiş olsaydı. Burada, bir yandan Gelecek-Saadet Partisi olarak, bir taraftan İYİ Parti olarak, bir diğer taraftan MHP olarak, DEM Parti olarak ve CHP olarak, biz burada kanunla ilgili eleştirilerimizi dile getirdik. Bu eleştirilerimize cevap vermesi lazımdı."

 


Salı 11.1 ° / 3.2 °
Çarşamba 10.7 ° / 3.8 °
Perşembe 10.5 ° / 6.1 °