Tarih: 28.10.2024 14:59

Selçuk ÖZDAĞ Saraybosna’da 8. Dünya Uygur Kongresinden seslendi.

Facebook Twitter Linked-in

TBMM Gelecek-Saadet Grup başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Çin hükümetinin isteği ve AK Parti’nin de yasak koyması ile Türkiye’ye girmesi yasaklanan Uygur halkının hak savunucusu Dolkun İsa’yı Gelecek-Saadet grubunda konuşma yapması için TBMM ‘ne davet edeceklerini söyledi. 

8. Dünya Uygur Kongresi 24-28 Ekim tarihleri arasında Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna'da toplandı. Açılış törenine dünyanın dört bir yanından kongre temsilcileri, onur konukları, Türkiye, Bosna ve birçok Avrupa ülkesinden milletvekilleri katılırken, dünyanın çeşitli ülkelerinden ve farklı medya kuruluşlarından basın mensubu ile 350’den fazla kişi katıldı. 

DEMOKRATİK BİR SEÇİM HAVASI HAKİMDİ

Kurultayda, Turguncan Alavudun Başkanlığa; Zümretay Erkin, Erkin Ehmedov ve Abdureşit Abdulhamit Başkan Yardımcılığına; Ruşen Abbas ise İcra Kurulu Başkanlığına seçildi. Dünya Uygur Kongresi’nin eski başkanı Dolkun İsa, seçimin çok demokratik bir seçim olduğunu ve yabancı gözlemcilerin gözetiminde yapıldığını söyledi.

TÜRK VE İSLAM DÜNYASI’NIN DİKKATİ ÇEKİLDİ

Bu sene kongrenin Bosna'da açılmasının nedenini açıklayan Bosna'nın yakın zamanda soykırıma uğramış bir ülke olması nedeniyle ve bunun Doğu Türkistan ve Bosna halkının kaderi olmasıyla yakından ilgili olduğunu kaydeden Turguncan Alavudun, Bu özellikleriyle Türk ve İslam dünyasının da dikkatini çekmeyi amaçladıklarını ifade ederek, “1990 yıllarında bu ülkede yaşanan katliam gibi Doğu Türkistan'da yaşanan soykırım ve katliamın da tüm dünyanın kayıt altına alması gerekmektedir” dedi.

TÜM DEVLETLERE SOSYAL SORUMLULUK ÇAĞRISI

Kurultayda Bosna soykırımından Uygur soykırımına kadar olan süreçler, güncel sorunlar ve Uygur soykırımını durdurmaya etkileri, üçüncü dünya ülkelerinin uluslararası alanda güçlü güçlerin bir araya gelerek nasıl geriye itildiği konuları masaya yatırıldı. Uygurların zorla çalıştırılmasının ve Uygur soykırımının çocuklar üzerindeki etkilerinin durdurulması için ülkelerin aktif olarak harekete geçmesi gerektiği konuşuldu. 

SELÇUK ÖZDAĞ; “İKTİDAR MAZLUM UYGUR HALKININ ÇARESİZLİĞİNE KAYITSIZ KALMAKTADIR”

TBMM Gelecek-Saadet Grup başkanı ve Muğla milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, 27 ülkeden 176 delege, parlamenter ile yaklaşık 350 ilgilinin katılım sağladığı kongrede Türkiye’deki iktidarın mazlum Uygur halkına olan kayıtsızlığımı ifade etti. Özdağ, daha önceki kongrelerde de tek bir iktidar yetkilisinin, misyon görevlisinin katılmadığı Uygur kongrelerinin hepsine katılım sağlayarak aslında bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti ve Türk halkının vicdanını ve hassasiyetini de temsil etmiş olduklarını dile getirdi. 

Bugüne kadar başkanlığını yapan dava insanı Dolkun İsa’nın görevini bu kongreyle birlikte yine bir başka dava ve gönül insanı Turgun Can’a devrettiği kurultayda her iki başkana ve bu davaya gönül veren tüm Uygurlu dava insanlarına ve destekçilerine teşekkür eden Özdağ ayrıca; Türkiye’ye döner dönmez Uygur halkının hak savunucusu Dolkun İsa’yı Gelecek-Saadet grubunda konuşma yapması için TBMM‘ne davet edeceğini, İnsan hakları komisyonunda bu konuyu gündeme getireceğini, vereceği araştırma önergesi ile Genel Kurul’da konuyu kamuoyunun dikkatine sunacaklarının altını çizdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —