SELÇUK ÖZDAĞ'DAN KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ PROJELERİNE SERT ELEŞTİRİ

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Gelecek-Saadet Partileri TBMM Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, kamu-özel iş birliği projelerini ve bu projelere verilen garantileri sert bir dille eleştirdi.

Güncel 19.07.2024 11:32:00 0
SELÇUK ÖZDAĞ

TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Gelecek-Saadet Partileri TBMM Grup Başkanı ve Muğla Milletvekili Doç. Dr. Selçuk Özdağ, kamu-özel iş birliği projelerini ve bu projelere verilen garantileri sert bir dille eleştirdi.

 

Özdağ, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan Metin Kıratlı'nın lokantada yediği yemeğin faturasını açıklaması gerektiğini belirterek, aksi takdirde bu durumun Anayasa Mahkemesi üyeliğinde bir leke olarak kalacağını söyledi. Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi ile ciddi beka sorunları yaşadığını ifade eden Özdağ, ekonomik ve sosyolojik açıdan büyük zorluklar yaşandığını vurguladı.

 

Özdağ, kamu-özel iş birliği projelerinin bütçede şeffaf bir şekilde yer almamasını eleştirerek, bu projelerin mali tablolarında "hizmet alımları ve gayrimenkul sermaye üretim giderleri" hesabı altında gösterildiğini belirtti. Bu durumun bütçe kalemlerini ciddi bir çıkmaza soktuğunu ve özellikle belirli holdinglere verilen projelerin yüksek maliyetler ve döviz üzerinden verilen garantilerle kamuoyunda tartışma konusu olduğunu ifade etti.

 

Kamu-özel iş birliği projelerinin kamunun yararına kullanılıp kullanılmadığının ve bu projelerin şeffaf ve bağımsız bir şekilde denetlenip denetlenmediğinin belirsiz olduğunu vurgulayan Özdağ, Ulaştırma projelerinde sabit trafik ve fiyat üzerinden gelir garantilerinin verilmesinin yarattığı kamu zararını örnek gösterdi. Özellikle Osmangazi Köprüsü'nde verilen gelir garantisinin ve vatandaşlara yüklediği maddi yükün izah edilemeyecek boyutlarda olduğunu belirtti.

 

Şehir hastaneleri projelerinde de benzer sorunların yaşandığını söyleyen Özdağ, eski Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına dikkat çekti. Koca'nın şehir hastaneleri projelerine verilen döviz endeksli sözleşmelerin maliyetini 322 milyar euro olarak açıklamasının ürkütücü boyutlarda olduğunu ifade etti.

 

Özdağ, kamu-özel iş birliği projeleriyle ilgili Meclis'in mutlaka bir araştırma komisyonu kurması gerektiğini belirterek, AK Parti Grubu'nu bu konuda hesap vermeye çağırdı.

 

Konuşmasının sonunda Özdağ, kamu-özel iş birliği projelerinin Türkiye'ye ne kadar zarar verdiğinin araştırılması gerektiğini vurgulayarak, AK Parti Grubu'nun bu konuda nasıl bir tavır alacağını kamuoyunun takdirine sundu.


Cuma 39.2 ° / 27.3 °
Cumartesi 38.4 ° / 27.2 °
Pazar 38.4 ° / 25.6 °