Tarih: 18.05.2023 11:54

‘Türk Müziği Uluslararası Sempozyumu’ Ankara’da…

Facebook Twitter Linked-in

ENPOLİTİK: Hocam nasılsınız? Sizi yine yeni bir proje içinde görüyoruz. İstanbul Türk Müziği Festivali 30. Yılına girdi. Büyük başarı. Bu kapsamda bir de Uluslararası Türk Müziği Sempozyumu hazırlıyorsunuz, bilgi verir misiniz?

AY: Covid dönemi hariç her festivalimizde sempozyum yapmak geleneksel hale gelmişti. Ve, yapılan her sempozyumun -Haliç Üniversitesi Konservatuvar’ı ile yapılan hariç-  Bildiri Kitabı basılmıştı. Bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı, o nedenle sempozyumu Ankara’da yapmayı düşündük.  Genç üniversitemiz Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ile görüşmeler sonucunda ev sahipliğini üniversitemizin yapmasına ve Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın da desteğini almaya karar verdik. Gerekli protokoller imzalandı. Bu sene 30. İstanbul Türk Müziği Festivali, 30 Aralık’da sempozyum ile başlayacak, sonra İstanbul’daki Müzik STK’ları  etkinlikleriyle 31 Aralık 2023’e kadar devam edecek.

ENPOLİTİK: Sempozyumdan amaç ne? Alana katkısı olacak mı?

AY: Müzik alanı, üniversiteler bünyesinde gelişmekte olup bugün için; Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi (1), Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi (1), GSF  Müzik Bölümü (16), Konservatuar (49), Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı (24), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi (105) v.b. eğitime açılmıştır

Çoğalma ile birlikte, müzikte sorun haline gelen ve çözül(e)meyen bazı yanlışların, yeni kurulan kurumlara geçmesi kaçınılmazdır. Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalları -yeni hazırlanan- müzik müfredatlarında; Türk müziği makamlarının, Türk müziği çalgılarının eğitime alınması v.b. bazı çok sesli müzik mensuplarınca hala eleştirilmektedir. Siyaset kurumlarının ve üst makamların, müziğin; “hem sanat, hem bilim” olduğu gerçeğinde/bilincinde olamaması durumunda,   müzik kurumları  olumsuz etkilenmektedir. 

Bilim dallarında görev yapan diğer alan  akademisyenlerinin; sosyal yönlerinin geliştirilmesi, sanat/spor alanlarında çalışmalar yapması, gelişim açısından en doğal ve doğru yoldur. İnsanlar; bir şekilde -amatör/profesyonel- müzikle ilgilenmektedir. 29 yıldır, festival içinde yer verilen etkinliklere katılan  Müzik STK’ları topluluklarında ve salonu dolduran  seyirciler arasında  her meslekten kişileri görmek mutluluk vericidir.

Müzik Eğitimi’nden amaç; “sanatı iyi derecede özümseyen, kaliteli sunum yapabilen, araştırmacı/derlemeci ruha sahip, örnek alınacak kişi olan, çalgısında/sesinde gelişmeyi hedefleyen, bilgi derinliği olan, etikliğe önem veren, araştıran-derleyen, üreten, kısaca; “bilime/sanata; akademik ve tarafsız  bakabilen kişiler” yetiştirilmesidir.

Bu sempozyum, sadece eski/birikmiş sorunları dile getirmeyi değil, Türk Müziğinde yeni çözümler/yaklaşımlar/öneriler getirmeyi amaçlamaktadır. 

Geçmişten gelen, sanat ve estetik yönü yüksek müziğimiz, Türk Müziği eğitiminin geç başlamasının yanı sıra; insani ve toplumsal değerlerdeki kayıplar ve yozlaşmalar sebebiyle doğal gelişim sürecini yerine tam olarak getirememiştir. Özellikle “yeni eser üretiminde” sıkıntılar söz konusudur. Kısaca; Nitelikli yeni eserlerin üretilemediği bir sanat dalının varlığını sürdürebilmesi zordur.

Alana yararı olacaktır elbette, ama Müzik Kurumlarını yönetenlerin hazırlanan sempozyum sonuçlarından kendilerine bir ders/ödev çıkarıp, değişime başladıkları anda…Ama, bu güne kadar böyle yöneticiler -her alanda- bulunamamaktadır. Çünkü, atanan kişi; “ben her şeyi biliyorum, ben ne dersem o olacak, en akıllı benim v.b.” demektedir. Ama, biz 29 yıldır ısrarlıyız…

 

 

ENPOLİTİK: Sempozyum 2023, ev sahibi ortağınız Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi hakkında kısa bilgi verebilir misiniz?

AY: 2023 sempozyum işbirliği üniversitemiz MGU;  01/07/2017 tarihli 30111 sayılı R. G.’de yayımlanan  7033 say. kan. kurulmuş olup,  23600 m² kapalı alana sahip, 54462 m² yüzölçümlü  ve  bünyesinde 4 Fakülte, 1 Enstitü ve 1 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. 

MGU vizyonu şöyle açıklanmıştır; “Üniversitemiz yaratıcılık, üretkenlik ve girişimcilik ilkeleri doğrultusunda ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte sanatsal, eğitsel, bilimsel ve felsefi birikimin ilerlemesine, ülkemizin temsiline ve kamuoyunun gelişimine katkı sağlamak; ulusal ve uluslararası düzeyde öncü, tercih edilen, saygın bir üniversite haline gelmek, evrensel bilim ve çağdaş eğitim-öğretim ilkeleri ışığında bilim-sanat üreten, öğrencilerine dünya standartlarında mesleki bilgi, beceri ve donanım kazandıran; yenilikçi, rekabetçi, evrensel ve toplumsal değer yargılarına ve meslek etiğine saygılı entelektüel birikime sahip sanat, bilim, eğitim ve düşünce insanları yetiştirmek, bilimsel-sanatsal projeler ve yayınlar yoluyla hizmet etmektir.”

 

ENPOLİTİK: Sempozyuma kimlerin katılmasını bekliyorsunuz?

AY: Sempozyumda, “Eğitim, Programlar, MEB-Kültür Politikaları- Kurumsallaşma -İcra-Terminoloji-Metot-Sistem Sorunları ” alanındaki arayışlara yardımcı olmak, yerli-yabancı Türk Müziği alanı; akademisyenlerin/uzmanların/sanatçıların hazırladığı  özel çalışmaların/araştırmaların/projelerin  sunulmasını ve tartışılmasını  sağlamak, nokta atışları yaparak hedefe ulaşmak amaçlanmaktadır...

İnanıyoruz ki; ‘müziğin sorunlarını başkaları değil, yine müzik insanları çözecektir.’ 

Sempozyum konu başlıklarıyla ilgili; ‘özel çalışması olan bazı akademisyen/sanatçılar’ çağrılı olarak da davet edilecektir.

Özgün çalışması olan değerli akademisyenleri/araştırmacıları, özgün çalışmalarınızla aramızda görmekten mutluluk duyacağız. 

 

ENPOLİTİK: Sempozyumun bu seneki ana başlığı ve alt başlıkları tespit edildi mi?

AY:       Sempozyum  Onursal  Başkanlıkları:

Prof. Dr. Erhan ÖZDEN / Ankara Müzik Ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü ve  Dr. Zeki ERASLAN / Atatürk Kültür Merkezi Başkanı

Sempozyum Başkanlığını ise ben yapıyorum….

Sempozyuma destekleri için Rektör Prof. Dr. Erhan ÖZDEN’e, Rektör Yard. Prof. Dr.  Zafer Kurtaslan’a ve Sempozyum çalışmalarını benimle birlikte yürüten, üniversite tarafından görevlendirilen Doç.Dr. Ahmet Feyzi’ye teşekkür ediyoruz…

Ana başlık; "türk Müzik KÜLTÜRÜNDE Kurumsallaşma ve İcra-Terminoloji-Metot-Sistem SorunlarıNIN ÇÖZÜM YOLLARI ULUSLARARASI Sempozyumu"

 Alt başlıklar:

 

1/  Müzik Kurumları – Kurumsallaşma

2/  Müzik Kurumları - İcra

3/  Müzik Kurumları -  Terminoloji 

4/  Müzik Kurumları - Metot 

5/  Müzik Kurumları - Müzik Teorileri

6/ Müzik Kurumları - Kültür ve Turizm Bakanlığı Politikaları

7/ Müzik Kurumları - MEB Politikaları

8/ Müzik Kurumları – YÖK Politikaları

9/ Müzik Kurumları –  Müzikte Performans

10/ Müzik Kurumları - 11.Kalkınma Planları

11/ Müzik Kurumları -  Lisans/Y.Lisans/Sanatta Yeterlik/Dr. Eğitimi Programları

12/ Müzik Kurumları -   Bestecilik

 

ENPOLİTİK: Sempozyuma bildiri ile katılmak isteyenler için takvim var mı?

AY. Elbette var….

15 Mayıs 2023 / 1. Çağrı Mektubu’nu Yayımladık…

30 Haziran - 15 Temmuz 2023 bildiri özetlerinin gönderilmesi. 

30 Temmuz 2023 /  Bildirisi kabul edilenlere dönüş yapılması.

01-10 Kasım 2023 / Sempozyum Programlarının gönderilmesi. 

30 Kasım - 03 Aralık   2023 / Sempozyum.

 

ENPOLİTİK: Başvuru şartları hakkında da bilgi alalım…

AY:Başvuru şartları

1/ Sempozyuma en fazla iki bildiri (Biri bildiri sahibi, diğeri ortaklı) ile katılım sağlanacaktır. Özet kabullerinden sonra başlık ve içerik değiştirilemeyecektir.

2/ Bildirilerde en fazla 2 isme yer verilecektir.

3/ Bildirisi kabul edilenlerin konaklaması, öğle ve akşam yemekleri çay, kahve v.b. Sempozyum Düzenleme Kurulu tarafından karşılanacaktır (Yol ücretleri, transfer v.b. ödenemeyecektir).

4/ Özet, ekteki forma göre yazılacaktır.

5/ Belirlenen 12 konu dışında bildiri kabul edilmeyecektir.

6/ Bildirinin özgün, araştırmaya dayalı, daha önce yayınlanmamış, müzik alanına yarar getirecek bir çalışma olmasına dikkat edilecektir.

7/ Bildiri özetleri gönderimi ve sempozyum yazışmaları, yukarıdaki tarihlere uygun olarak: muzdakmgusempozyumu@gmail.com üzerinden  yapılacaktır.

8/ Kabul edilen bildiriler ilgililere e-posta ile duyurulacaktır.

9/ Bildiriler her zaman olduğu gibi e-yayın veya ofset olarak  yayımlanacaktır.

 

 

ENPOLİTİK:        Kurullarda kimler görevlendirildi? 

AY: Bilim/Sanat ve Düzenleme Kurulu görüşmeler sonucunda belirlendi. Uluslararası olduğu için yabancı bilim insanları da kurulda yer aldı. 

Sempozyum Bilim/Sanat Kurulu;

Prof.Dr. Zafer KURTASLAN /  Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara (Koordinatör)

Dr. Öğr.Üyesi Göktan AY / İTÜ T.M.D.Konservatuarı (Koordinatör)

Prof. Dr. Barış KARAELMA / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof. Dr. Uğur TÜRKMEN / ÜAK SADEK Başkanı /  Çanakkale 18 Mart  Üniv. Devlet Konservatuvarı / Çanakkale

Prof. Dr. Maja ACKAR / Sarajevo Müzik Akademisi / Bosna Hersek

Prof.Dr. A. Hakkı TURABİ / Marmara Üniversitesi / İstanbul 

Prof. Małgorzata ZAREBİNSKA/Rzeszow Üniversitesi İnsan Bilimleri Fakültesi/Polonya

Prof. Dr. Mustafa USLU / Marmara Üniv. Atatürk Eğt.Fak., GSE Bölümü, Müzik Eğitimi ABD / İstanbul

Prof. Dr. Leonardo De LİSİ / Cherubini Konservatuvarı / İtalya

Prof.Dr. Ali TÜFEKÇİ / İTÜ T.M.D. Konservatuvarı  / İstanbul

Prof. Dr. Okan Murat ÖZTÜRK / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof.Dr. Barış DEMİRCİ / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof.Dr. Gökhan EKİM / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof.Dr. Onur ŞENEL / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof.Dr. Barış ERDAL / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof.Dr. Kazım ÇOKOĞULLU / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Prof.Dr. Fikri SOYSAL / Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi / Tokat 

Doç.Dr. Ahmet FEYZİ / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi / Ankara

Doç.Dr. Hikmet TOKER / İstanbul Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı / İstanbul

Doç.Dr. Müslüm AKDEMİR / Nişantaşı Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı / İstanbul

Doç.Dr. Hamit ÖNAL / Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fak., Müzik Eğit.ABD/ Ankara

Dr.Öğr.Üy. Murat KARABULUT / Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fak.,Müzik Eğit.ABD / Ankara        

Dr.Öğr.Üyesi  Yusuf BENLİ / İstanbul Üniv., Devlet Konservatuvarı / İstanbul

Dr.Öğr.Üyesi Ercan KILKIL / Muğla Sıtkı Koçman Üniv.  Bodrum GSF Sahne Sanatları Böl. / Muğla

Dr. Öğr.Üy. Eren LEHİMLER / Alaattin Keykubat Ün. Eğt.Fak., GSE Bölümü, Müzik Eğitimi ABD / Alanya

DR. Krzysztof  NIEGOWSKI / Uniwersytet Im.Adama Mıckıewicza W Poznanıu / Polonya

DR. Robert  ADAMCZAK / Adam Mickiewicz Üniversity / Polonya

Öğr. Gör. Dzhuneyt  MUSTAFA / Long Island Üniversity / New York, ABD

 

Sempozyum Düzenleme/Yürütme Kurulu:

Doç.Dr. Ahmet FEYZİ /  Başkan

Doç. Dr. Adem UZUN / Atatürk Kültür Merkezi Başkan Yardımcısı / Ankara

Hüseyin NİZAMOĞLU / Atatürk Kültür Merkezi Yüksek Kurum Uzmanı

Dr.Öğr.Üyesi Gülbahar URHAN / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi 

Evre ÇORUH / Atatürk Kültür Merkezi Bilimsel Çalışmalar Müdür V.

Dr.Öğr.Üyesi Ali KALKAN / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi 

Dr.Öğr.Üyesi Serkan GÜNALÇİN / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi 

Dr.Öğr.Üyesi Eren Can YILDIZ / Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi 

 

ENPOLİTİK: Bildiri özetini göndermek isteyenler ne yapmalıdır?

AY: Bildiri özet formunu doldurup, yukarda yazılan e-postaya belirtilen süre içinde göndermeleri gerekmektedir. Bu sürelerde kesinlikle esnetme yapılmayacaktır. Alan mensuplarına saygıyla duyururuz… 

 

ENPOLİTİK: Teşekkürler. Kolay gelsin…

AY: Sempozyumun duyurulmasına vesile olduğunuz için ben teşekkür ederim.

 

 

 

 

" türk Müzik KÜLTÜRÜNDE KurumsallaşmA ve İcra-Terminoloji-Metot-Sistem SorunlarıNIN ÇÖZÜM YOLLARI ULUSLARARASI  Sempozyumu"

(30 Kasım – 3 Aralık 2023 / ANKARA)

                                                         BAŞVURU FORMU

KURUMU

 

YAZIŞMA ADRESİ

 

E-Posta (*)

 

TELEFON, FAX

 

 

 

Bildiri başlığı ve 200 kelimelik özeti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —