Göktan Ay


2024 Kültür Yolu Festivali Hangi İllerde Yapılacak?..

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin” 2024 yılı takvimi açıklandı.


Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin” 2024 yılı takvimi açıklandı. 2023 Kültür Yolu yoğun katılımla, başarılı bir şekilde organize edilmişti. 2024’de 16 ilde düzenlenecek olan festival takvimine göre, 13-21 Nisan 2024 tarihleri arasında Adana’dan başlayacak festival, 02-10 Kasım 2024 tarihleri arasında Antalya’da yapılacak çeşitli etkinlikler ile sona erecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Sn. Mehmet Nuri Ersoy’un açıklaması şöyle; 

"Turizm Geliştirme Ajansı ile başlattığımız "Turkish Riviera" markalaşma projesiyle yoğun tanıtım kampanyaları yürütürken bir yandan da kültürel miras alanlarını kazı ve restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırmaya, kültür turizmine kazandırmaya başladık. Kültür Yolu Festivali ile Türkiye'ye özgü kültürel değerlerin turizme kazandırıyoruz. Kültür Yolu Festivalimizin bilinirliği arttıkça özellikle doğrudan uçuş destinasyonlarından bu etkinliklere hem yerli hem yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi göstereceğini göreceğiz. Kültürümüz, mutfağımız, sanatımız, tarihimiz, kültür varlıklarımız, kısacası bize ait olan birçok unsur bu festivaller sayesinde tanıtılırken, anlatılırken, yaşatılırken ve geleceğe aktarılırken adeta bu devasa kültürel enerjiyi doğrudan turizme aktarmış oluyoruz. 2024 Kültür Yolu Festival takvimimizi ilk kez paylaştık. 2028 yılına kadar da 35 şehrimize Türkiye Kültür Yolu Festivallerimizi yayacağız." 


Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sn. Batuhan Mumcu ise açıklamasında; “2023’de 11 ilde yürütülen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde, 30 bine yakın sanatçının katılımıyla sanatın her alanında 4 binin üzerinde etkinlik yaptık. Ve bu sayıyı 2024’de 16 ile yükselttik. Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Projesi'nin uluslararası olması için çalışıyoruz. Her sene çok sayıda yabancı sanatçıya ev sahipliği yapıyoruz. Bunun yanında festivalin yurt dışında tanıtılması için çalışmalarımız sürüyor. Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansımız festival kapsamında yurt dışından editörler, gazeteciler, kanaat önderleri ve sosyal medya fenomenlerini de getirerek yurt dışında şehirlerimizin de tanıtımını yapıyor. Turizmde kazanılan para, sanat ve kültür için harcanıyor. Vatandaşımızı böylece sanatla buluşturuyoruz. Kültür Yolu Festivali, en uzun süren ve en kapsamlı festival. Belki Guinness için ilerleyen günlerde başvurumuz olur” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Sn. Selim Terzi şunları söyledi; 

“Ekim 2021’de Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başlayan ve adını her geçen gün daha fazla şehrimizde duyduğumuz Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, Anadolu’nun zengin tarih, kültür, sanat ve medeniyet kimliğini tüm dünyaya taşımayı amaçlayan özgün bir etkinliktir. Yerel ve uluslararası sanatçılar, zengin kültürel mirasımızı, tarihimizi, gastronomimizi ve müzik ve güzel sanatlarımızı bir araya getirerek Türkiye’nin değerlerini geniş bir izleyici kitlesiyle paylaşmaktadır.

Yaklaşık üç yıl önce atılan bu kıvılcım İstanbul’dan Anadolu’ya festivalle birlikte yayıldı ve büyüyerek genişledi 2024’de 16 il, 2025’de 20 il planlanmaktadır. Festival; ulaşılabilir ve sürdürülebilir bir kültür-sanat ekosistemini desteklemeyi amaçlayarak milli ve yerel kültürel değerleri ulusal-uluslararası bir platformda sunmak için yola çıktı. 2024’de de, daha fazla katılımcıya ulaşmayı hedefliyoruz.

Biz de sanatçı, akademisyen olarak, 30 yıldır düzenlediğimiz İstanbul Türk Müziği Festivali’ne katılan, ödül alan sanatçılarımızla destek olmaya hazırız. 

Sanat ve Müzik Her Yerde, Her Mekanda…

Teşekkürler…