Recep Kürkçü


Ayak (Futbol) Tenisi

Ayak (Futbol) Tenisi


Bugünkü yazımızda ülkemizde ve Dünya?da yeni gelişmekte olan ve hızla yayılan Ayak tenisi sporundan bahsedeceğiz. Ayak tenisi özellikle futbolcuların antrenmanlarda top hakimiyetini arttırmak ve tekniklerini ilerletmek amacı ile yaptıkları spor olarak büyük popülarite kazanmış ve yayılmıştır. Oyunun ilk adımları Romanya'da atılmış ve öylesine ilgi toplamış ki, Romanya' da üst düzey yöneticiler bu sporu ata sporu olarak ilan etmişlerdir. Romanya 'da özellikle askerler, futbol tenisi oynamış ve birçok turnuva organize etmişlerdir. Bunun yanında polis teşkilatı ile askerlerin yaptığı maçlar halkın büyük beğenisini toplamıştır. Ayak tenisi, futbol odaklı tenis ve voleybolun bazı öğelerini içine alan bir spordur. Herhangi bir raket veya tenis topu kullanmazsınız  belli ölçülerdeki salon ve kortlarda, el ve dirsek dışında vücudun her bölgesinin kullanılması ile oynanabilen spor branşıdır.


Ayak tenisi, bayanlar ve erkekler de tekler, çiftler, üçlüler kategorilerinde oynanmaktadır. Ayak tenisi tekler maçında saha ölçüsü 8.2 x 12.8 'dir. Çiftler ve üçlüler maçında ise oyun alanı 8.2m. x 18m. Boyutlarındadır. Oyunda kullanılan top nizami futbol topudur. Bu topun ağırlığı 396 gr., file yüksekliği ise 1.10 mt?dir. Oyun, servis atışıyla başlıyor. Servisi karşılayan oyuncu ya da takım, yerde bir kez sekmesine izin verdiği topu doğrudan vuruşla ya da paslaşarak rakip sahaya göndermek zorundadır. Topu fileye takan, saha çizgilerinin dışına düşüren veya 3 vuruşta karşı tarafa geçirmeyen takım rakibe 1 sayı veriyor. Tüm kategoriler iki(2) kazanılan sete kadar oynanır. Bir set, bir takım tarafından en az iki(2) farkla 11 puan elde edilene kadar (11:9) oynanır. Aksi takdirde, oyun iki fark elde edilene kadar sürdürülür (12:10,13:11.vs). Her takım (ikili, üçlü), hakemden izin aldıktan sonra, set başına bir(1) 30 saniyelik molaya hak kazanır. Tekler hariç, her takım bir sette iki kez oyuncu değiştirebilir.  Hakeme maç sırasında, herhangi bir engelin kaldırılması için hakem molası verme yetkisi tanınır. Mola esnasında, oyuncular kendi yarı sahalarında bulunmak zorundadır.


Uluslararası Futbol Tenisi Federasyonu Birliği (FIFTA), 1987 yılında kurulmuştur. Dünya?nın birçok ülkesinde futbol tenisi federasyonu kurularak Uluslararası Futbol Tenisi Federasyonu Birliği (FIFTA)?ya üye olmuşlardır. K.K.T.Cumhuriyetinde de 2009 yılında Futbol Tenisi Federasyonu kurularak Uluslararası Futbol Tenisi Federasyonu Birliği (FIFTA), üye olmuştur. Ülkemizde ise ayak tenisi henüz federasyon olamamıştır. FİFTA ülkemizde bu branşın gelişmesiyle alakalı tüm faaliyetleri yapma yetkisini federasyon olmadığı için Öncü Ayak tenisi Gençlik ve Spor Kulübüne vermiştir.  Bu branşta bir yıl Dünya şampiyonası sonra ki yıl da Avrupa şampiyonası yapılmaktadır. Öncü Ayak tenisi Gençlik ve Spor Kulübü bu şampiyonalara özel davet üzerine iştirak etmektedir. Öncü Ayak tenisi Gençlik ve Spor Kulübü yetkilileri, uluslararası bu şampiyonalara gitmeyle alakalı ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtmekteler. Örneğin yurtdışı çıkışları için pasaport ve vize, aynı zamanda ulaşım konaklama yeme içme konusunda da sıkıntılar yaşadıklarını belirtmekteler. Ülkemizde 4 yıldır Öncü Ayak tenisi Gençlik ve Spor Kulübü ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu işbirliği ile Üniversitelerarası Türkiye Şampiyonası yapılmaktadır. 2018 Üniversitelerarası Ayak Tenisi Türkiye Şampiyonası 23 üniversitenin katılımı ile Amasya da düzenlendi.   Ayrıca Öncü Ayak tenisi Gençlik ve Spor Kulübü önderliğinde bazı illerde liseler arası şampiyonalar düzenlemektedir. Ayak tenisi Federasyonu olmadığı için düzenlenmesi planlanan her faaliyette izinlerle alakalı finansal vb. hep sıkıntılar yaşanmaktadır. Bunun için Gençlik ve Spor Bakanlığına, Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu'na başvuru yapılmıştır. Henüz federasyon kurulma aşamasında olan bu spor dalına Türkiye de büyük ilginin olduğunu ve çok yakın gelecekte en çok oynanan ve seyredilen spor dalları arasına gireceğini söyleyebiliriz.