Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde hazırlanan, Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi'nin ülke genelinde sportif yeteneği olan çocukların küçük yaşta bilimsel yöntemle keşfedilip, olimpiyatlarda Türkiye'yi temsil edebilen başarılı birer milli sporcu olmalarını ve toplumdaki spor kültürünün artmasını hedefleyen proje kapsamında görev alacak 81 ilden 432 şube müdürü, antrenör, öğretmen ve akademisyen Antalya'da 27-31 Mart 2018 tarihlerinde eğitime tabi tutuldu.
Turkcell'in sponsorluğuyla hayata geçirilecek olan Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi'nin tanıtımı İstanbul'da yapıldı. Tuzla'da bulunan Taptuk Emre İlkokulu Spor Salonu'nda gerçekleştirilen organizasyonda, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu hazır bulundu.
Konuşmaların ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, projeyle ilgili protokole birlikte imza attılar. İmzaların ardından tüm katılımcılarla birlikte kurdele kesimi yapılırken, son olarak da iki bakan öğrencilere yönelik tarama çalışmalarını inceledi.
Türk spor tarihinin en büyük altyapı projesi olarak gösterilen çalışma kapsamında, ilk aşamada Türkiye'deki tüm ilkokul 3. sınıf öğrencilerinin taranarak, yaklaşık 1 milyon çocuğun sportif yetenek ve potansiyellerinin, bilimsel verilerle ortaya çıkartılacağı amaçlanmaktadır. Kapsamı her yıl daha da genişletilerek devamlı hale getirilecek projeyle, yetenekli çocukların geç kalınmadan keşfedilmesinin ve Türkiye'nin spor altyapısının sağlam temeller üzerinde yükselmesinin sağlanacağı hedeflenmektedir. Proje kapsamında taramaların 81 ilde 24 bin okulda 135 uzman birim tarafından yapılması planlanmaktadır. Öğrencilerin her biri oluşturulan özel tarama merkezlerinde, 20 metre sürat koşuşu, el kavrama kuvveti, çeviklik testi, geriye sağlık topu atma, dikey sıçrama, esneklik, oturma yüksekliği- kulaç uzunluğu, vücut ağırlığı ve boy uzunluğu antropometrik ölçüm ile performans testlerinden geçirilecek. Bilgisayar sistemine kaydedilen öğrencilerin yakalarına asılan QR kodu tablet bilgisayarla okutularak sportif başarıları bakanlık sistemine aktarılacak.
Tarama yapılacak çocukların yüzde 10'uyla temel eğitime devam edilmesi ve oluşturulacak geniş sporcu havuzuyla, Türk sporunun uluslararası standartlara uygun şekilde geniş kitlelere yaygınlaştırılması, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukların tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve içlerinden olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonalarının çıkacağı üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerinin sağlanması hedefleniyor.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ?Sağlıklı ve hareketli bir yaşamın gereği olarak toplumda spor yapma kültürünün yerleştirilmesi, sporun tabana ve geniş kitlelere yaygınlaştırılmasıyla çocuk ve gençlere sporu sevdirerek onları sporla tanıştırmak, spora başlama yaşında bulunan yetenekli çocukları tespit ederek spor branşlarına yönlendirmek ve üst düzey sporcu olarak yetiştirilmelerini sağlamak, Bununla beraber, uyuşturucuyu ve terörü de önlemek için, sporun birleştirici gücünü kullanmak amacıyla uygulanacak? Türkiye Sportif Yetenek Taraması ve Spora Yönlendirme Projesi, hiç şüphesiz çok önemli bir projedir. Bu projenin Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortak olarak yapılması çok önemli, çünkü Milli Eğitim Bakanlığı olmadan sporcu olmaz. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitim gören yaklaşık 17 milyon öğrenci var. Bu sporcu yetiştirmek için çok önemli bir potansiyeldir. Gençlik ve Spor Bakanlığı ise seçilen yetenekli sporcuları antrene etme bakımından önemli bir görev üstlenmektedir. Şayet bu proje;
- Her yıl planlandığı gibi periyodik olarak tekrarlanabilinirse,
-Yetenekli olduğu tespit edilen her çocuğun takibi mümkün olabilirse,
-Okul spor kulüpleri kurularak yönlendirmeler yapılarak, yetenekli öğrenciler takip edilebilirse.
-Daha ileriki aşamada, öğrenciler Amatör Spor Kulüplerine ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerine yönlendirilmesi sağlanabilirse,
Türk sporuna büyük katkı sağlayacaktır. Bu projenin sonucunu bekleyip göreceğiz. Türk sporuna hayırlı olması dileğiyle.