Muzaffer Yurttaş


Kemik suyu harika bir eczane gibi!

Kemik suyu harika bir eczane gibi!


Asırlık Çınarların Sağlık Sırları Projesi kapsamında ziyaret ettiğim Manisa'nın Salihli İlçesi Kurtuluş Mahallesinde yaşayan ve 121 yaşında hayatını kaybeden dünyanın en yaşlı kadını Gaışhıkaan Sıhıkaan ile sağlığının sırrını sorduğumda bana hiç düşünmeden ?sorpa içerim ve sağlığımı buna borçluyum? dedi. Nedir bu sorpa diye tanıdığım Kazak Türkü dostlarıma sordum bana Sorpayı anlattılar.

Sorpa denilince, acaba çorbanın tatarca söylenişi mi diye düşünmemek elde değil. Sesler bizi bu şekilde yanıltıyor. Sorpa, tatarcada et suyu anlamına geliyor. Kuzu eti ile yapıldığından biz de kuzu sorpası olarak adlandırıyoruz. Kuzuyu kesip temizledikten sonra eti ve kemiğiyle beraber saatlerce kaynatıyorlar ve suyunu süzüp ayırıyorlar. Buzdolabında sakladıkları bu kemik suyundan her gün birer bardak içtiklerini öğrenmiş oldum.

Gerçekten harika müthiş, süper ötesi bir tatar çorbası... Bunu içip tatarların damak zevkine ve mutfak becerilerine hayran kalmamak mümkün değil.

Aslında yüzlerce yıldır kullanılan kemik sularının önemi gün geçtikçe daha çok anlaşılmaya başlandı. Bağırsaklar için ikinci beynimiz denilmeye başlayınca barsak sağlığı ve immün sistemin güçlendirilmesinde kemik suyunun önemi daha da arttı.

Bu aralar sizin de karşınıza daha sık çıkmaya başlamadığını tahmin ettiğimiz kemik suyu, şu sıralar o kadar popüler oldu ki yeniden, yurt dışında adına kafeler bile açılmaya başlandı.
Gün içinde kendini bitkin, yorgun hissedenler adeta bir fincan kahve, bir bardak bitki çayı gibi kemik suyu içmeye başladı. Peki ama bu popülerlik nereden geldi? Yıllardır bildiğimiz, yemeklere eklediğimiz bu kemik suyu ne işe yarıyor?

Evet, yanlış okumadınız. Şu sıralar tüm dünyada bir trend haline gelen kemik sularına özel olarak açılmış kafelerin, işletmelerin olduğundan söz ediyoruz. Amerika'da başlayan bu akım pek yakında ülkemizde de kendine yer edinebilir, her köşebaşında tıpkı kahve dükkanları, taze sıkılmış meyve suyu satan noktalar gibi karşımıza çıkmaya başlayabilir.

İçine farklı baharatlar ve sebzeler atılarak zenginleştirilenler, bizdeki tavuk suyu çorba benzeri içecekler hazırlayanlar da yok değil.
Umuyoruz ki bu akım, içine hilelerin, kimyasalların karışmadığı bir şekilde devam edebilir, kemik suyundan faydalanmak isteyen insanların gerçekten işine yarayabilir. Peki, kemik suyunun ne gibi faydaları var? Buyurunuz asıl önemli konuya geçelim...
İçelim içmesine ama neden? Kemik suyunun faydaları neler?

Kemik suyu uzun uzun pişirilirken kemiğin içinde yer alan ve adı bize çok uzak olsa da faydalarına hayran kaldığımız kolajen, glutamin, prolin gibi birçok yararlı madde açığa çıkıyor. Ayrıca içinde kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller olduğunu da bildiğimizden kemik suyu, başlı başına bir şifa kaynağı oluveriyor.Özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler olmak üzere hepimizin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bu sayede soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa karşı vücudun yanında yer alıyor.Yine özellikle gelişim çağındaki çocuklar ve gençler için büyük önem taşıyan büyüme hormonunun düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.İlerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi, eklem hastalıkları gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltıyor.Hafızayı güçlendirmede ve beynin sağlıkla işlemeye devam etmesinde önemli etkileri olduğu biliniyor. Antioksidan özelliği sayesinde uykusuzluk ve sinire bağlı stresin azalmasına destek oluyor.Sindirim sisteminin, özellikle midenin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Kasların güçlenmesine de yardımcı olduğundan özellikle sporcular tarafından çokça tercih ediliyor.Kemik suyu, ameliyat ve ciddi kazalar sonucu oluşan yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor. Geçirgen bağırsak sendromu gibi ciddi bağırsak rahatsızlıklarının iyileşme sürecine de katkıda bulunuyor.İçindeki mineraller ve aminoasitler sayesinde cilt sağlığında da etkilerini konuşturuyor, erken yaşlanma etkilerini, kırışıklıkları, lekelenmeleri en aza indiriyor. Kemik suyunun kolajen yapısı selülitlerin oluşumunu engellemede ve var olan selülitlerinin görünümünü iyileştirmede oldukça etkili oluyor.

Sağlıklı ve huzurlu bir yaşam dileği ile!