2020 Yılı ‘Daha çok kitap okuyan bir toplum’ olmak için gayret yılı olması dileğiyle; hayırlı olsun… Yeni bir yıla başladık. Geçtiğimiz yıl bilhassa kitap okuma açısından olumlu geçti. Gerek kitap fuarları gerekse eğitim kurumlarında yapılan programlarla kitap okumanın grafiği hızla yükseldi.
2019 yılında çeşitli il ve ilçelerde yaptığım kitap ile ilgili programlara gösterilen ilgi beni umutlandırdı. Bilhassa ilkokul öğrencilerinin ilgisi çok güzeldi. İlgi gösteren herkese kültür ve edebiyat adına teşekkür ediyorum.
Türkiye Yayıncılar Birliği liderliğinde meydana getirilen Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformunun (OKUYAY), “Türkiye Okuma Kültürü Araştırması 2019” raporuna göre Türkiye’de “okuyan” insanların oranı %42,3 olarak görünüyor. 2008’de %30 olarak tespit “okuyanların” oranının son 10 yılda %12 yükseldiği ortaya çıkıyor. Kitap okuyanların son üç ayda ortalamada dörtten fazla kitap bitirdiği, genç, eğitimli ve metropolde yaşayan kimseler olduğu tespit edildi. Yine aynı araştırmaya göre toplumun %42’si “Ben kitap okuyorum” derken, %18’nin potansiyel okuyucu olduğu görülüyor.
Türkiye'de geçtiğimiz yıl ders kitapları hariç 65 binin üzerinde kitap basıldı. Her kitabın en az bin adet basıldığını düşünürsek bu sayı oldukça umut verici. Bilinçli aileler çocukları ile birlikte günlük okuma saatleri düzenliyor ve ailece hep birlikte kitap okuyorlar.
Kitap okuma grafiklerini yükseltmek için son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü önemli projelere ve faaliyetlere imza attı.
Ülkemiz genelinde geçen yıl itibarıyla 1162 halk, 598 üniversite, 29 bin 690 örgün ve yaygın eğitim kurumu olmak üzere toplam 31 bin 451 kütüphane faaliyet gösteriyor. Milli Kütüphanenin 23 bin 747, halk kütüphanelerinin 2 milyon 840 bin 504 ve üniversite kütüphanelerinin 3 milyon 912 bin 306 üyesi bulunuyor. Geçen yıl Milli Kütüphane'deki kitap sayısı 1 milyon 463 bin 488 olarak tespit edildi.
Kitap Okumanın Önemi
Kitap okumak kişisel gelişimin yanı sıra beyin gelişimi açısından da oldukça önemlidir.
Kitap okumak düşünce ufkunu geliştirir, kişilerin olaylara bakış açısını, onu irdeleme, analiz etme şeklini geliştirir.
Kitaplar kişinin kelime dağarcığını geliştirir. Daha çok kelime öğrenen insan daha iyi konuşur, daha iyi ikna eder dolayısıyla isteklerine daha kolay ulaşır. Söylemek istediklerini, duygularını daha iyi ifade eder.
Kitap okumak algı gücünü kuvvetlendirir. Kişinin okuduklarını daha kolay, daha iyi kavramasını sağlar. Bu da başarı getirir.
Kitap okumak güzel bir uğraştır. Kişinin vaktini güzel geçirmesini sağlar, stresi azaltır.
Kitap okumak konuşma becerisini geliştirir.
Elde edilen bilgiler genel kültür seviyesini geliştirir. Kişinin toplumdaki yerini, statüsünü, önemini arttırır.
Kitaplar hayal gücünün sınırlarını genişletir. Hayal gücü genişledikçe başarı, mutluluk gelir.
Kitap Okuma Oranı Nasıl Artırılır?
Bu konuda daha önceleri Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür Bakanlığına önemli görevler düşüyor. İllerde Valiler, ilçelerde Kaymakamlar topyekün seferberlik başlatmalı bilhassa okullarda yapılacak programlara destek verilmelidir. Kitap fuarları teşvik edilmeli ve yazarlar öğrencilerle ve gençlerle buluşturulmalıdır.
“Bu devirde, bu kadar olumsuzluklar karşısında bu kadar oluyor” mantıksızlığının ardına sığınarak sorumluluktan kaçmak geleceğimizi karartmaktır.
2020 yılı okumanın tadına varan bireylerin mutlu, başarılı ve barış içinde yaşadığı bir yıl olsun…
gunduzaydin58@hotmail.com