Gündüz Aydın


Çöp

Çöp


İnsanlığın uygarlığa açılan yolda en önemli problemlerinden biri de çöptür.

Atık ve çöp aynı anlama gelmemektedir. Her ne kadar çoğu kişi bu iki kavramı aynı anlamda kullansa da atık ve çöp birbirlerinden farklı ve karıştırılmaması gereken kavramlardır.

Bir daha kullanılmayacak olan ve doğaya atılan ya da bırakılan bir kısım malzemenin içinden, kağıt, karton, metal, cam, plastik gibi yeniden değerlendirilebilir olan maddeler ayrıldıktan sonra kalan ve artık geri kazanımı ya da geri dönüşümü mümkün olmayan malzemeye çöp denmektedir. Yani çöpün depolanması ve yok edilmesi gerekir. Çöpün geri kazanımı olamaz. Oysa atıklar, içinde barındırdığı maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre işleme tabi tutulması ile geri dönüşüm sağlanan ve ülke ekonomisine katma değer yaratan kısımdır.

Dünya nüfusu arttıkça çöp konusu içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bulduğumuz her yere çöp atmak hayatımızın bir parçası haline geldi. Böyle olunca ciddi bir sağlık problemi ortaya çıktı.

Sularımız-denizlerimiz, toprağımız, havamız çöp ve atıklarla yaşanmaz bir hale geldi. Açıkçası insan ayağının değdiği her yer çöplerle, atıklarla tanışmış oldu.

Bir çok şehirde bu problem vardır. Geçtiğimiz Pazar günü Salihli İlçesi Gaffar Okan Mahallesi bitişiğinde bulunan çöplük ile ilgili Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Özdağ bir basın toplantısı yaptı.

Mahalleye girdiğimizde çöp kokusu her yere öylesine sinmiş ki, nefes almak bile zor! Oysa bu insanlar bu mahallede kırk yıldır bu devasa çöp yığını ile yaşıyorlar. Mahalle ilkokulu/ortaokulu ise bu çöp yığını ile bitişik konumda.

Çocuklar bu koku içinde oyun oynuyor, bu koku içinde insanımız ihtiyaçlarını gideriyorlar.

Mahalle Muhtarı İrfan Özdemir’in açıklamaları çöp kadar  vahim idi. Muhtar bu problem ile mahallenin  kırk yıldır mücadele etiğini en yakından en uzağa bütün devlet erkanı ile görüştüğünü ve bir sonuç alamadığını söylerken “Mahalle halkı doğulu olduğu için bizimle ilgilenen yok” ifadesini kullandı.

Muhtar, konu ile ilgili Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’dan üç kere randevu talep ettiğini ve üçünde de konuşma fırsatı yakalayamadığını söyledi.

Çöp, Gaffar Okan Mahallesi ile birlikte çevresindeki altı mahalleyi de etkisi altına almış. Bunun yanında İzmir-Ankara karayolu üzerinde ve yakınında bulunan restoranlar, düğün salonları ve alışveriş merkezleri de bu kokunun ektisi altında.

Selçuk Özdağ, çöp ile ilgili yaptığı basın açıklamasına gelmeden önce uğradığı bir restoranda, restoran sahibinin anlattığı bir olayı nakletti:

“Restoranımıza meşhur Salihli Odun Köftesi yemek için bir otobüs öğrenci geldi. Öğretmenleri bu kokuyu sorduklarında yakınımızda bulunan çöp yığınından geldiğini söyleyince, odun köftemizi yemeden toparlanıp gittiler”

Evet, bunun gibi bir çok örnek var. Çevre ilçelerinin çöplerinin de buraya atıldığı düşünülürse; en iyi çözüm arıtma tesisi kurmak. Açıkçası bu konuya çözüm bulmak…

Gaffar Okan Mahallesi sakinleri bu konunun  sadece seçim zamanları gündeme gelmesini istemiyor.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ise bu konunun takipçisi olacaklarını belirterek, bu konu ile ilgili (Gaffar Okan Mahallesi’nin çöp problemini öğrendikten sonra) Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda’yı dört kere aradığını ve ulaşamadığını, kendisinin de dönüş yapmadığını söyledi. “Oysa zamanında ben kendisinin her telefonunu açtım veya dönüş yaptım.” Diye serzenişte bulunduktan sonra; “Konuyu Salihli Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi en kısa zamanda çözsün!” dedi.

Salihli’nin bu problemini görünce öğrendim. Gerçekten vahim ve acil!

O çöp yığının sızıntıları bir de dibinden geçen Kurşunlu Deresi’ne karışıyorsa durum daha da vahim. Bunun vebali çok büyük olur.

Sayın Cumhurbaşkanımız Salihli’ye geldiğinde  o çöp yığınının yanına helikopteri inmişti. O zaman Belediye CHP’de idi ve Başkan Mustafa Uğur Okay idi. Cumhurbaşkanı CHP’li belediyeyi çöplük’ten dolayı çok sert bir şekilde uyarmış ve çözüm bulmasını istemişti. Sonra MHP’li Zeki Kayda Başkan oldu. İkinci dönemde de Ak Parti MHP ittifakının adayı olarak Zeki Kayda tekrar seçildi.

Şimdi ben de Sayın Cumhurbaşkanımızın eleştirisini yapıyorum:

“Ey Cumhur ittifakının adayı Zeki Kayda, ey Cumhur ittifakının adayı Cengiz Ergün gelin bu çöpü buradan (Şehrin ortasından) kaldırın.”

Not: Çöp deyince şehirlerin hemen hepsinde çöp toplayıcılar var. Onlar ekonomimize büyük katkı sağlıyorlar. Atıkları, geri dönüşüme kazandırarak hem kendileri, hem de ülkemiz gelir sağlıyor. Ülke ekonomisine katma değer sağlayan çöp toplayıcılarına devlet bir şekilde destek vermelidir.