Gündüz Aydın


Ben Yaptım Oldu Mantığı

Ben Yaptım Oldu Mantığı


Manisa İli, Salihli İlçesi Çapaklı Köyü benim çocukluğumun en güzel hatıralarının bulunduğu, Dedem İstiklâl Gazisi Hüseyin Çavuş, Babam ilk Öğretmenim Mustafa Aydın, amcalarımın, halalarımın kabirlerinin bulunduğu; zamanımızda da amcalarımın ve çocuklarının yaşadığı Salihli’ye 17 kilometre uzaklıkta Dibek Dağı eteklerinde güzel bir köy...
    İlk çocukluk yıllarımdan sonra babamın görevi nedeniyle köyümüzde fazla duramadık ama her bayramda, düğünlerde ve cenazelerde sık sık gittiğimiz benim köyüm...
    Gediz’in suladığı verimli toprakları ile hem çevre ekonomisine, hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
    Bu verimli topraklarda her türlü gıda maddesi yetişiyor. 
    Benim köyüm şimdilerde sıkıntılı ve geleceği için mücadele ediyor.
    Sadece Çapaklı Köyü mü? Çevre köyler; Çavlu, Eldelek, Gökçeköy hatta Adala... Sıkıntılı...
    Salihli sıkıntılı... 
    Bana dokunmayan yılan bin yaşasa da dokunduğu benim insanım, ben razı değilim... 
    Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çapaklı Köyüne Biyogaz Enerji Santrali (3,120 MWe, 3,21 MWm, 3,56 MWth) ve Gübre Üretim Tesisi, yaklaşık 34.4 bin metrekare yüzölçümlü alan üzerine yapılması planlanıyor.
    Hem de hile ile köylülerden alınan verimli tarlaların üzerine...
     Biyogaz Nedir? Biyokütlenin elektrik enerjisi üretiminde kullanılması termik santrallere benzer bir sistemle organik maddelerin doğrudan yakılarak oluşturulan ısıdan buhar elde edilerek türbinleri döndürmesi ve jeneratörlerden elektrik üretilmesi şeklinde açıklaması var. 
    Bu açıklama ansiklopedik bilgi... Daha geniş bilgi istemek bizim de hakkımız!
    Çapaklı Köylüleri kurulmak istenen enerji santraline karşı iptal davası açtı. Şirketin ise iptal davasının kararını beklemeden santral için yol yapım çalışmalarına başlamak istemesi ile ortalık karıştı.
    Şirketin yol yapım çalışmasını engellemek isteyen köylüler, geçtiğimiz Salı günü iş makinelerini engelleyip yolu kapatarak iş makinelerini alandan uzaklaştırdıktan sonra, alanda direniş başlattı. Kaymakamlık tarafından mahkeme sonuçlanıncaya kadar yol yapımına izin verilmeyeceği belirtilmesine rağmen, şirket jandarmayla beraber yol yapım çalışmasına devam etmeye çalışıyor. Yol yapılmasına karşı direnen köylülerle jandarma arasında yaşanan arbede korkunç idi.
    Köylülerimin feryadını duymak gerekir: “Burası verimli arazilerin göbeği. Organize sanayi değil verimsiz bir alan değil. Çok verimli bir ova. Bu bölgede aklınıza gelebilecek her türlü ürün yetişiyor. Karpuzdan, patlıcana, domatese her türlü ürünü yetiştiriyoruz bir de hayvancılık yapıyoruz. O yüzden köy olarak çok endişeliyiz ve bu bölgeye bir Biyogaz Enerji Santrali istemiyoruz. Şirket önce araziyi satın aldığı kişiye hayvancılık yapacağız diyerek yalan söylüyor, arazisini öyle alıyor ve enerji santrali kuracağını sonradan açıklıyor. Şimdi de mahkemenin kararını beklemeden buraya yol yapmaya çalışıyor.”
    “Ben yaptım oldu” mantığı ile bunu yapamazsınız. Öncelikle yerel ve genel iktidar yöneticileri buna el koyması gerekir. Eğer bu, faydalı bir yatırım ise köylüleri toplayıp konuyu açıklamanız lâzımdır. 
    Bunun çevre kirliliğine, insan sağlığına etkisi nedir? 
    Açıklama yapmanız ve köylüyü ikna etmeniz gerekir.
    Eğer bu yatırım gerekli ise ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaksa; bunu köylülerimize anlatmanız gerekir.
    Sadece bir parti ve ilçe yönetimi değil, bütün partiler bu işe sahip çıkmalı.
    Bilhassa Ak Parti ve MHP konuyu uzman kişilere inceletmeli bir rapor halinde köylülere açıklamalıdır.
    Susmak, kayıtsız kalmak, insan sağlığını, çevre sağlığını hiçe saymak-görmemezlikten gelmek vicdanen de, ahlâken de, insanlık için de doğdu bir hareket değildir.
    Zaten Gediz’in kirliliğine engel olamadınız yıllardır. Güzelim nehir artık mikrop taşıyor, hastalık yayıyor! Kaynağından pırıl pırıl çıkan bu nimeti kirlete kirlete yok ettik! Şimdi Gediz şifa değil, hastalık saçıyor! Bunun vebali yok mudur?
    Sadece Salihli değil; Gediz’in geçtiği bütün yerleşim yerleri... El birliği ile Gediz’i yok ettiler. 
    Dahası var:  kırk yıldır şehrin ortasında mikrop saçan çöplük problemine çare bulamadık!
    Şimdi de ovanın göbeğinde “Ben yaptım oldu” mantığı ile bir tesis kurulmak isteniyor!
    Bu konu ile ilgili yetkililerden mantıklı açıklamalar bekliyoruz.
    Benim köyümün insanını ikna edin ve ondan sonra bu tesisi kurun.
    Ya da zararlı olduğunu biliyorsanız kurulmasına izin vermeyin!
    Yoksa, çocuklar ve doğacak olan bebeler yarınlarda sizlerden iyi bahsetmeyecektir.