Haşim Akten


Hadis İnkârcılarına!..

Hadis İnkârcılarına!..


Bu yazımı avamdan birisi olarak kimseyi dışlamak ve suçlamak için yazmadım. Derdim hakikat pınarlarından içerek Efendimiz aleyhisselatü vesselam’ın izinden gidebilmektir. Bu yazımdan maksadım, ahlâkı Kur’an ahlâkı olan sevgili Peygamberimize olan sevgimi ve bağlılığımı sarsacak fikirlere karşı kendime bir kalkan oluşturmaktır. 
Uydurma Hadisler ile ilgili ikide bir yazılar yazanlara sesleniyorum. Maksadım sizi Hadis düşmanı ilan etmek değildir. Amma yazdığınız tüm yazılar, konuştuğunuz her söz Müslüman toplumun Peygamberimizin hadislerine olan güvenini sarsmaktadır. İmam Buhari ve İmam Müslim’e ve diğer imamlarımıza olan güveni sarsarak ta sahabelere kadar tüm güvenleri yerle yeksan etmektesiniz.  Unutmayın ki vahyi de bize aktaran onlardır. Sizin yazılarınızı okuyanlar veya konuşmalarınızı dinleyenler âlim değiller ki araştırarak doğru olup olmadığını teyit edebilsinler. Sadece derinden bir “Vay!” çekerek okudukları veya duydukları hadislerle amel etmeyi bırakacaklar. Böyle yapmaya devam ederseniz “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için geldim”, “Tebessüm sadakadır” hadisleri bile şüpheliler arasına girecektir. Hatta dine olan güvenleri sarsılarak dinden soğuyacaklar. Hangisi sahih? diyerek şaşıracak ve bugüne kadar hayatlarına koymaya çalıştıkları sünneti seniyyeleri bir bir terk etmeye başlayacaklar. İstediğiniz zafer bu mu? Bu vebalin altında ezilirsiniz unutmayın.
Kendinizi haklı duruma getirmek için Hadislerin arasından cımbızla seçip alarak darbe vurmaya çalıştığınız veya kendinizce hakikati aradığınızı sandığınız sözleriniz zaten vesvese yumağının karanlıklarında boğulan  yeni nesli dininden koparmaktan başka bir işe yaramayacaktır. 
Size derim ki, bunu yapmak yerine eğer çok bildiğinize gerçek bir güveniniz varsa ve samimi iseniz böyle tenkit etmek yerine topluma gerçek sahih olan hadisleri toplayarak yazmaktır. Bunu yapabilecek ilmî kudretiniz yok ise bu ortalığı velveleye vermeniz nedendir anlamakta zorlanıyorum. Ya İmam Buhari’den daha ihlaslı ve bilgili olduğunuzu göstermeli, ya da susmalısınız.
Kur’an’a uymayan veya ters olan hadisleri ısıtıp ısıtıp önümüze koymayın. Sizin o bahsettiğiniz uydurma hadisleri cahil zannettiğiniz halk zaten kabul etmiyor ve hayatlarında da yer vermiyor. Sanki toplumun tamamı bu dediklerinizi yapıyormuş gibi yaralar açmaya hakkınız olmasa gerek. 
Bize Kur’ân yeter diyenlere işte Kur’ân. Ahzâb Suresi 21 ve 22. Ayetler:
“İçinizden Allah’ın lutfuna ve âhiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, Resûlullah’ta  güzel bir örneklik vardır.”
Bizim için en güzel örnek olan Peygamberimin doğru sözlü olduğuna imanım tamdır. Hadislere güvenimiz sarsılırsa O’nu nasıl örnek alacağım? Avamdan birisi olarak habire çokbilmişçesine tenkit ettiğiniz âlimlere daha çok güveniyorum.  Zira kendine menfi tenkit karanlığını hayat tarzı seçmiş olan sizlere neden güveneyim? 
Samimi olduklarına inanarak derim ki; yapacağınız tek şey, kabul ettiğiniz sahih hadisleri kitaplaştırıp bu topluma aktararak Peygamberimizin izinden gitmelerine vesile olmanızdır. Eğer derdiniz bu değil de yeni bir din anlayışı getirmek veya egonuzu tatmin etmek ise bunu yapmayın. Bu din Allah’ın dinidir. Bizler avam olarak hayatları başkalarını suçlayarak geçirenlere değil ihlâsla Efendimiz aleyhisselâtü vesselam’a uymak için çabalıyoruz. Önümüze duvarlar inşa etmeyin.
Kendinizi havas olarak görmektesiniz ama yanıldığınız bir şey var. Biz avam olarak günahkarların bile cennete gitmesi için çabalarken, sizler ise koskoca alimleri bile cehenneme gönderme gayretindesiniz. Hadis uyduranlar cehennemdedir diyerek ömürlerini Hadis ilmine adamış imam Buhari’leri, imam Müslim’leri cehenneme gönderme çabasından vazgeçin.
Biz Peygambere, Hadislere karşı değiliz uydurulan hadislere karşıyız diyenlere son söz olarak derim ki; Sahih hadislerle ilgili ilim ehlinin kabul edeceği bir “Sahih Hadisler” kitabını yazmanızdır. Yoksa konuştuklarınız ve yazdıklarınızın hepsi çöpe gidecektir. Kendinize ve sizin etkinizde kalacak olanlara yazık etmeyin. Adınızı Hadis inkarcıları listesine yazdırmayın.
Bu “Sahih olmayan Hadisler” veya “Uydurulan din, indirilen din” sözüyle başlayanların sözlerine bakıp yazılar yazarak veya konuşarak kimse onların değirmenine su taşımasın vebaldir.
Mesnevî’den bir hikâye ile anlatayım.  “Bir ustanın şaşı bir çırağı vardı. Usta çırağından içerde raftaki şişeyi getirmesini istedi. Çırak şişeyi almaya gitti. Geri gelip “Usta, içerdeki rafta iki şişe var hangisini getireyim?” deyince usta onun şaşılığına verip “Orada tek şişe var, iki taneyse birini kır diğerini getir” dedi. Çırak gidip şişenin birini kırınca diğer gördüğü şişenin de kaybolduğunu gördü.
Kur’ân ve Hadis’e şaşı gözle bakarsanız ikisini birbirinden ayrı sanırsınız. O Peygamber ki heva ve hevesinden konuşmaz. Âl-i İmrân surasi 31. Ayette Rabbimiz buyurur ki: “De ki: “Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.”
Ey Peygamber âşığı aziz milletimin evlatları Kur’ân’ı nasıl yaşayacağımızı bize öğreten Efendimiz’in izinden ayrılmayın. Bu boş sözlere aldırmayın.
Böylelerinin sözlerine aldırmayan kavi imanlılara selam olsun.
Vesselam.