Ahmet Zeki


Yazlık Kıyafetler ve Beden Dili (2)

Yazlık Kıyafetler ve Beden Dili (2)


1 - RESMÎ GÖRÜŞME ve TOPLANTILARDA KIYAFET 

Hangi görüşme ve toplantılar resmîdir? Neden bazı görüşmeler resmîdir de diğerleri değildir?Bir toplantı veya görüşmeye resmiyet kazandıran özellik nedir?

En kısa biçimiyle tarif etmek gerekirse; taraflarından biri veya her ikisi “kamu kuruluşu” veya “kamu görevlisi” olan görüşme, toplantı, randevu ve programlarresmîdir. 

Bu tür görüşme ve toplantılar, resmî mekânlarda yapılır ve resmî kurallar geçerli olur. Sözkonusu kurallara genel olarak “protokol kuralları” denilmektedir. 

Resmî görüşme ve toplantılarda“protokol kuralları”nınyanısıra, “âdâb-ı muaşeret kaideleri”, “görgü-nezaket kuralları” ve “zarafet incelikleri”nin gerektirdiği şekilde kıyafet tercih etmelidir.

Kıyafetlerrenk, biçim, desen ve kumaş olarak uyumlu; bedene, mevsime, törene, toplantıya, görüşmeye ve günün saatine uygun olmalıdır.

Yaz mevsiminde giyilecek elbiseyle kış mevsimindeki; gündüz vakti giyilecek elbiseyle akşam ve gece vaktindeki farklıdır.

Hangi elbise giyilecek olursa olsun temiz, düzgün, sade ve ütülü; elbise, çanta, ayakkabı, kemer ve şapkanınrenk, biçim ve desen olarak uyumlu olması beklenir.

Resmî bir ortamda kıyafetin unsurları nasıl olmalıdır? Nasıl giyinmek gerekir? Sırayla inceleyelim: Takım elbise, ceket,pantolon, gömlek, kravat, şapka, çorap ve ayakkabı; ilk olarak dikkat çeken giyim unsurlarıdır.

Ancak, incelemeye geçmeden önce şunu belirtmek gerekir ki, resmî görüşme veya toplantının “nerede”, “hangi mekânda” ve “ne vakit” yapılacağı ile “kimlerin katılacağı” da önem taşımaktadır.

Mekân

Resmî mekân, bir makam odası, çalışma odası veya toplantı salonu olabileceği gibi resepsiyon verilen bir bahçe de olabilir. Oda veya salonda giyilecek elbise ile açık havada (bahçede) giyilecek kıyafet tabii olarak farklıdır.

Vakit 

Resmî görüşme veya toplantı, gündüz olabilir, akşam veya gecevakti olabilir. Sabah kahvaltısı ile başlayabileceği gibi öğle yemeği veya akşam yemeği ile birlikte olabilir.Görüşme veya toplantının zamanına göre kıyafetin türü, biçimi ve renkleri değişecektir.

Katılımcılar 

Görüşme veya toplantıya kimler katılacaktır? Yerli misafirlerin yanında yabancı misafirlerin olması, programa eşlerin davetli olup olmaması kıyafet seçimini değiştirecektir.

O halde, şu şekilde bir hatırlatma notu yazılabilir: Giyilecek elbisenin türü, biçimi ve rengi, görüşmenin veya toplantının zamanı, mekânı ve katılımcılarına göre değişmektedir. Bu farklılıkları bilip ona göre giyinmek protokol kurallarıyla birlikte zarafetin de bir gereğidir.


***

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş EROĞLU. Resmî törenlerde “açık renk” elbise giydiği için eleştirilmiştir. (2012)


***


RESMÎ GÖRÜŞME ve TOPLANTILARDA
ERKEKLER İÇİN TAVSİYE EDİLEN KIYAFET


TAKIM ELBİSE

Resmî görüşme ve toplantılar için ceket ve pantolon giymek yerine “takım elbise” tercih edilmelidir. Unutulmamalıdır ki, takım elbisenin kişiye kazandırdığı ciddiyet, zarafet ve şıklık başka hiçbir şey ile ölçülemez.

Gündüz vakti:

Resmî görüşme ve toplantılar için her vakit “koyu renk” takım elbisegenel kabul gören bir seçimdir. Koyu renklerin, kişiyi olduğundan daha zayıf, daha uzun ve daha şık gösterdiği unutulmamalıdır.

Gündüz vakti için koyu renkten murad olunan “lacivert”tir. Lacivert, “ciddiyeti” ve “gücü” temsil eder. Ciddiyeti ve gücü kuşanmış bir kişi, muhatapları üzerinde daha çok etkili olabilir, onları daha kolay ikna edebilir.

Yaz mevsiminde ve sıcak aylardasadece “günlük çalışma ortamlarında” gündüz vakti; lacivertten başka füme, koyu mavi, mavi, açık mavi ve gri renkli elbiseler giyilebilir.

Resmî görüşme ve toplantılarda
Erkekler için 
Gündüz vakti –öncelikle– tavsiye edilen 1. tip kıyafet: 
--Lacivert takım elbise
--Beyaz gömlek
--Koyu renk kravat

Gündüz vakti için tavsiye edilen 2. tip kıyafet: 
--Koyu renk takım elbise
--Açık renk gömlek
--Koyu renk kravat


Akşam ve Gece vakti:

Bütün resmî görüşme ve toplantılar için akşam ve gece vaktinin özel bir önemi vardır. Yaz mevsimi de olsa, akşam ve gece vakti açık renk elbise giyilmemeli, koyu renk elbise seçilmelidir.

Akşam ve gece vakti için tavsiye edilen renk ve kıyafet; “siyah” renk takım elbisedir. 

Açık renk bir elbise ile akşam ve gece yapılan resmî görüşme ve toplantılara katılmak protokol kurallarına uygun değildir.     

Resmî görüşme ve toplantılarda
Erkekler için 
Akşam ve gece vakti –öncelikle– tavsiye edilen 1. tip kıyafet: 
--Siyah takım elbise
--Beyaz gömlek
--Siyah kravat

Akşam ve gece vakti için tavsiye edilen 2. tip kıyafet: 
--Koyu renk takım elbise
--Beyaz gömlek veya açık renkli gömlek 
--Koyu renk kravat


***


RESMÎ GÖRÜŞME ve TOPLANTILARDA
HANIMLAR İÇİN TAVSİYE EDİLEN KIYAFET

Resmî görüşme, toplantı, randevu ve programlarda hanımlar için tavsiye edilen kıyafet “taylör” veya “döpiyes”tir.


Devam edecek …