M. Yavuz Elbirler


Bonzai- Esrar- Eroin- Kokain, Uyuşturucu ve Uyarıcılar

Bonzai- Esrar- Eroin- Kokain, Uyuşturucu ve Uyarıcılar


Başlıkta saydıklarımıza Narkotik maddeler, kullanımına Narkotik Maddelerin Suistimali diyoruz. Dişi Hint Kenevirinden elde edilen ESRAR, Afyon türevleri Baz Morfin ve EROİN, Koka bitkisinden elde edilen KOKAİN. Sentetik uyuşturucu ve uyarıcılar ve BONZAİ.

 

Bonzai; Japonca da ''Bon=tabak'', ''Sai=ağaç-bitki'' kelimelerinden oluşan, 7. ve 8. yüzyılda Çin'den Japonya ya geçen, özel teknikler ile bilgi, ilgi ve sabır ile bitkilerin minyatürleştirme sanatıdır.

Asıl adı Bonsai’dir ancak Türkçede okunuşu ile Bonzai olarak bilinir.

Peki göremediğimiz tehlike bu güzel sanatın neresinde? Hiç şüphesiz tehlike Bonzai sanatı ve sanatçıların sundukları güzellikler değil.

Tehlike! Her gün özellikle genç nüfus arasında kullanımı süratle artan BONZAİ adlı sentetik uyuşturucu.

Ruhi bağımlılık yaratan Esrar Maddesi ile Ruhi ve maddi bağımlılık yaratan Eroin ve Kokain maddelerinin dışında 1970 li yıllardan itibaren değişik isim ve türevlerde çok miktarda sentetik uyuşturucu ve uyarıcı maddenin üretilerek piyasaya sürüldüğü bilinmektedir.

Kısaca Narkotik maddeler olarak tanımlanan bütün uyuşturucu ve uyarıcı maddelerin topluma verdiği zararlar başta insan hayatı olmak üzere, insan sağlığı, ahlaki çöküntüdür ki telafisi mümkün olmamaktadır.

Son yıllarda; yurt dışı kaynaklı olan Bonzai adlı sentetik uyuşturucu, özellikle İstanbul ve çevresi illerde kurulan imalathanelerde kimyagerler tarafından üretilerek yurt içinde piyasaya sürülmeye başlanmıştır.

Bonzai maddesi, beyaz renkte, çamaşır sodası, deterjan benzeri, insan kullanımına uygun olmayan ve son derecede tehlikeli, tarım ilacı, değişik kimyasal zehirler, aseton, eter gibi kimyasallar farklı tür uyuşturucular ile karıştırılarak elde edilmektedir.

Piyasaya, Jamaika spice silver, spice gold, spice diamond, spice aretic synergy, spice tropicel synergy, spice egypt, yucatan fıre, moon rocks, blue lotus gibi bir çok farklı isim ve ortalama 3 gramlık, fiyatı 50-150 lira arasında değişen, özenle hazırlanmış, parlak renk ve desenler ile hazırlanıp ambalajlanmış paketlerde sürülmektedir.

Bariz bir kokusu yoktur. Beyaz ve yeşil renkte ve kekik görüntüsünde olanları vardır. Damiana ( Çin çayı ) veya yavşan otu gibi bitkilere emdirilerek, nargile, rulo halinde sarılarak, özel yapım Bong tabir edilen düzenekler ya da sigaraya karıştırılarak kullanılmaktadır.

Kullanıcılar üzerinde, denge kaybı, bilinç kaybı, geçici körlük, zaman ve mekan kaybı, aşırı unutkanlık, konuşma zorluğu, kalp çarpıntısı, ölüm korkusu, uçma hissi, düşme korkusu, erken yaşlanma, zihin ve hafızanın çökmesi, vücutta oluşan ve iyileşmeyen sivilceler, kaygı, endişe, aşırı agresiflik, özellikle böbrekler ve beyin hücrelerinde kalıcı hasarlara yol açma, yüksek derecede ruhi ve maddi alışkanlık ve nihayet kalp krizi ile ölüm gibi etkileri görülmektedir.

Sayılan bütün NARKOTİK MADDELERİN temini için kullanıcılar, hırsızlık, gasp, soygun, fuhuş gibi yollara çekinmeden başvurabilmektedirler.

Üniversite gençliği, esnaf ve işçi gençlik ve giderek lise öğrencileri ile sporcu gençlik arasında kullanıcıların giderek arttığı gözlenmektedir. Mezuniyet gecelerinde Narkotik madde partileri verildiği sosyal medyada bile görülmektedir.

Güvenlik güçleri (polis ve jandarma) tehlikeyi bütün boyutları ile görmekte ve üzerine düşeni yapma çabası içindedir.

Narkotik Maddelerin üretimi ve satışı Organize Suç Örgütlerinin olmaz ise olmaz en büyük kazanç kaynağıdır ve silah, mühimmat kaçakçılığı ile el ele yürümektedir. Terör örgütü PKK'nın aynı zamanda bu kaçakçılığı ifa eden bir organize suç örgütü olduğu da bilinmeli ve hatırdan çıkarılmamalıdır.

Biliyoruz ki, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Çetin Emeç bu iğren ilişkilerin üzerine gittikleri için katledilmişlerdir.

Basın, Adalet, Maliye, Gümrük Tekel, Milli Eğitim, Gençlik Spor Sağlık Bakanlıkları, ve gönüllü sivil toplum örgütleri güvenlik güçleri el ele vererek, Toplumun her kesimini uyarıcı faaliyetlerini arttırmalı ve topyekün bir mücadele zemini oluşturulmalıdır.

Selam ve Dua ile!..