Ahmet Zeki


ABD Seçimleri ve Mavinin Gücü

ABD Seçimleri ve Mavinin Gücü


En kudretli renk hangisidir? diye sorarsanız, size “mavi” derim.

Renkler, bilim insanları tarafından tarih boyunca inceleme konusu yapılmıştır, günümüzde de yapılmaktadır. Bu çalışmalarda renklerin oluşumu ve algılanışı kadar insanlar üzerindeki etkileri de araştırılmaktadır.

Aristo, Newton, Goethe, Freud, Erzurumlu İbrahim Hakkı, İbn-i Sina renkler hakkında görüş belirten fikir sahiplerinden sadece birkaçı olarak sayılabilir.Hepsinin ortak noktası; renklerin, duygularımız ve düşüncelerimiz üzerinde etkili olduğudur.

İnsan davranışlarını “duygular”ve“düşünceler” yönlendirmektedir. O halde, duygular ve düşünceler kontrol edilebilirse, davranışlar da kontrol edilmiş olacaktır.

Mesela, “oy verme” davranışı yönlendirilebilecektir. Bu yüzden renkler, “iletişimin bir aracı olarak” kullanılmaktadır. Hatta,“etkili” bir iletişim kurmak için renkler vazgeçilmez bir öge olarak kabul edilmektedir.

İnsan psikolojisi üzerindeki etkinin boyutuna göre iletişim tasnif edilmekte ve etki büyük ise, kurulan bağ “etkili iletişim becerisi” olarak tanımlanmaktadır.

Dikkat edilecek olursa, renkler kullanılarak kurulan iletişim, sözlü değil, bir tür“sözsüz iletişim”dir: Topluma yönelik herhangi bir söz (konuşma) içermediği halde, mesaj iletilmiş olur.

Bayraklar, semboller, işaretler, logolar, armalar, … özel olarak çalışılan renklerle çizilmiştir. Amaç, kişinin veya kuruluşun görüşlerini en özlü biçimde hedef kitleye ulaştırmaktır. Böylece, sayfalar dolusu sözlü anlatıma gerek kalmaksızın verilmek istenen mesaj en kısa yoldan ulaştırılmış olur. Bu açıdan renk kullanımı, önemli bir “kitle iletişim aracı”na dönüşmektedir.

***

ABD Başkanı Donald Trump

***

Ma’lum-u aliniz; on gün sonra ABD’de başkanlık seçimleri var. Mevcut Başkan Donald Trump ileBarack Obama dönemindeki Başkan Yardımcısı Joe Biden arasında kıyasıya bir yarış devam ediyor. Ancak, her iki adayın da seçim kampanyasında “mavi”rengin kullanımı dikkat çekiyor.

Başkan adayları ve seçim çalışmalarına katılan üst düzey partililerin kıyafetlerindeki hakim renk “mavi”ve“mavinin tonları”.

***

Başkan yardımcısı adayı Kamala Harris

***

Mavi renk; “tertip”, “düzen”, “disiplin”, “nizam” ve “intizam”ıtemsil eder. Başkan adayları mavi renk elbiseleriyle aynı zamanda işlerine verdikleri önemi, ciddiyeti ve disiplini ifade etmektedirler.

Mavi, samimiyetin ve güvenilir olmanın işaretidir; dostluğun, sadakatin, vefanın sembolüdür.

***

ABD Başkanı Donald Trump

***

Adayların sadece kıyafetlerinde değil, konuşma yaptıkları kürsüler ve sahne mefruşatında da hakim rengin “mavi ve tonları” olması dikkat çekici.

Yapılan araştırmalar, mavi rengin en çok sevilen renklerden biri olduğunu göstermektedir. Bu araştırmalardan birinin sonuçlarına göre; insanların % 95,4’ü mavi renk için hiçbir itiraz ileri sürmüyor.

Renklerin tonu sözkonusu olduğunda ise; insanların% 99,8’inin “açık mavi”tonu beğendiğianlaşılmaktadır. 

***

ABD Başkan adayı Joe Biden

***

Yüksek oranlarla sevilen maviyi Amerikalı iletişim uzmanları da keşfetmiş olacak ki, seçim çalışmalarında yaygın olarak tercih edilmektedir.

Mavinin, insanları “mutlu” ettiği ve “sükûnet” hissiyle birlikte ruhen “dinginlik” verdiği bilinmektedir. Seçim kampanyalarına bakıldığında “halkla ilişkiler” çalışması olarak tercihin kahir ekseriyetle maviden yana olduğu görülmektedir.

“Sözsüz iletişim unsuru” olarak “renk algısı”nı yönetmek, önemli bir halkla ilişkiler konusu olmaktadır.

Bütün mesele, toplumun geniş kesimlerine hitap edebilecek renge karar vermek. İşte o renk, mavi olsa gerek.

***

ABD Başkanı Donald Trump