Ahmet Zeki


Hanımefendi’nin Siyah Elbisesi

Hanımefendi’nin Siyah Elbisesi


ABD Başkanlık seçimlerinde hangi adayın kazandığı resmî olarak ilan edilmemiş olsa bile delege sayılarından hareketle sonuçların artık belli olduğu söylenebilir. 46. Başkan, 20 Ocak 2021 tarihinde göreve başlayacak.

Seçim dönemi boyunca Başkan adayları, her fırsatta bütün iletişimi imkânlarını kullanarak seçmene mesaj vermeye çalıştılar.

Oyların sayımı devam ederken Başkan Trump için önemli bir tören tertip edildi. Tören, Oval Ofis’in “Doğu Salonu”nda yapılacaktı.

Bütün basın mensupları davet edilmişti. Trump’ın çok önemli bir konuşma yapması bekleniyordu. Başkan eşi olarak Melania Hanımefendi’nin de törene katılacağı biliniyordu.

Ancak, Sayın Başkan ve eşi, törenin yapılacağı salona girince, bütün gözler bir anda Hanımefendi’ye çevrildi. Başkan Trump’ın yapacağı konuşma artık ikinci plana düşmüştü.

Peki, bütün basın mensuplarının dikkatini çeken şey neydi? Başkan eşi olarak Melania Trump, neden ilgi odağı olmuştu?

ABD Başkanı’nın basına vereceği beyanatın kudretini zayıflatan, bir anda önemini azaltan şey, Başkan eşi olarak Hanımefendi’nin giydiği elbise idi.

Hanımefendi, gündüz vakti yapılan bir törene,“siyah”renk bir elbiseyle katılmaktaydı.

***

***

İnsanlar arasındaki iletişimde; “ses tonu”, “beden dili” ve “mimikler”in olduğu kadar, giyilen “elbise”nin de önemi büyüktür.

Kişi; hiç konuşmasa, hiçbir şekilde hareket etmese bile “duruşuyla”ve“kıyafetiyle”konuşur, mesaj verir.

Sadece kıyafetin ölçüsü, boyu, şekli mi, aynı zamanda rengi de konuşur. Bir renk, insanları geçmişe götürebilir, hatıralarını canlandırabilir; mutlu mes’ud edebilir veya hüzne boğabilir.

Melania Hanımefendi’nin bir anda bütün dikkatleri üzerine çekmesinin sebebi degiydiği elbisenin rengiydi.

Renk olarak “siyah” öncelikle matemin rengidir. Cenaze merasimlerinde, özel olarak siyah kıyafet tercih etmek gerekir. Böyle bir tercih, resmî ve sosyal protokol ilişkilerinin ve görgü kurallarının bir gereği olduğu kadar cenaze sahiplerine gösterilmesi gereken saygının da ifadesidir.

Siyah aynı zamanda hüznün, üzüntünün ve kederin rengidir. Bu yüzdendir ki, Hanımefendi’nin gündüz vakti siyah elbise giymesi, basın mensupları ve kamuoyu tarafından farklı şekilde yorumlanmıştır.

Seçim sandıklarından beklediği sonuçları alamayan fakat hiçbir şekilde bunu belli etmeyen Başkan Trump neşeli değildir. Hanımefendi, siyah elbise giyerek acaba Başkan’ın aşikâr etmediği bu mağlubiyeti ele mi vermektedir?

Seçim sonuçlarını açıklayan gazeteciler, öncelikle törendeki kıyafet hakkında yorum yaptılar, görüşlerini belirttiler.

Söz konusu törene katılan gazetecilerin bildirdiğine göre, Başkan Trump ile eşi Hanımefendi çok iyi anlaşamamaktadır. Hatta anlaşmazlık zaman zaman resmî merasimlerde bile kendini gösterecek kadar dikkat çekmektedir.

Seçim sonuçları için düzenlenen törende giyilen elbise de Başkan’a rağmen tercih edilmiş olabilir mi, acaba?

Amerika’daki “renk” ve “kıyafet” haberleri bu şekilde. Bir renk, insanları sükûnete davet edebileceği gibi nihayetsiz tartışmaların içine de çekebilir.

***

Gündüz vakti giyilebilecek elbise renklerini hatırlatarak sözü bağlayalım.

Resmî ve diplomatik törenlerde olsun, sosyal buluşma ve görüşmelerde olsun; gündüz vakti siyah renkli elbiseler tercih edilmemelidir. Füme, mavi, koyu mavi ve lacivert renkler tavsiye edilebilecek renklerdir.

“Akşam” ve “gece” programlarında mutlaka “koyu renk” tercih edilmelidir. Siyah renkli elbiseler, ancak bu programların elbisesi olabilir.

***

Basın mensupları için yapılan tören bitince, Başkan Trump’ı beklemeyen Hanımefendi’nin arkasını dönerek çıkış kapısına doğru yönelmesine dikkat ediniz.

***

Jill Biden Hanımefendi’nin gündüz vakti yapılan bir seçim konuşması için çok isabetli bir şekilde tercih ettiği renk mavidir.

***

ABD’nin 46. Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası boyunca ağırlıklı olarak mavi ve tonlarını seçti.

***