Naci Yengin

Tarih: 30.11.2020 08:30

Dijitalleşme ve Kültürel Güvenlik

Facebook Twitter Linked-in

Aralık 2020 Ihlamur Dergisi 97. sayısında “Dijitalleşme ve Kültürel Güvenlik” konusunu işliyor.

Adetim değildir yayıncıdan- editörden önce paylaşmak. Ama Ihlamur Dergisinin yeri başka. Ihlamur Dergisi Türk Kültür-Edebiyat dergiciliğinde 13.yılına giren yayım hayatıyla 97. sayıya ulaşmanın haklı gururunu yaşayan ender dergiler arasında çoktan yerini aldı.

Her ay birbirinden değerli kalemleri bir araya getirmek ve birbirinden önemli dosya konularıyla okuyucu karşısına çıkmak kolay değildir. Hakan Sarı, Fatma Sarı ve Yusuf Koşar el ele verip her ay Ihlamura can vermeye devam ediyorlar.

Ihlamur Dergisi Aralık 2020'de 97. sayısında 'Dijitalleşme ve Kültürel Güvenlik' konusunu dosyasıyla okuyucu karşısına çıkıyor. “İlksöz” yazısında Aralık sayısının içeriği ile ilgili bilgiler veriliyor.

“Bilgi ve teknolojinin beraber büyüdüğü bir çağdayız. Haberleşme teknolojisinin gelişmesi ile birlikte dünyanın herhangi bir yerinde gelişen olaylardan anında haberdar olabiliyoruz. İnternet çağı da diyebileceğimiz bir çağda yaşıyoruz aslında. Tüketimin üretimin önüne geçtiği bir dönem bu, yemeklerin adı bile hızlı tüketimle anılır oldu. Her konuda çabuk ulaşılan, çabuk tüketilen şeylere ihtiyaç duyduğumuzu hissediyoruz.

Dünyayı sarsan salgın hastalıkla birlikte dijitalleşme hayatımızın en vazgeçilmezi haline geldi. Her işimizi internetten hallediyoruz. Alışverişten gazete okumaya, kitaptan makaleye her şeyimiz internete taşındı. Salgın hastalık nedeniyle belki de on yıl sonra geleceğimiz noktaya birkaç gün içinde gelmek zorunda kaldık. Tabiî olarak edebiyat da bundan nasibini aldı, alıyor.

Dijital dönüşüm sırasında önce gazeteler nasibini aldı. Basılı gazete tirajları iyice düştü. Hatta kimi gazeteler basılı yayından çekildi; varlığını internetten devam ettiriyor. Dergiler ve kitaplar hâlâ basılı okuma alışkanlığımızla varlığını devam ettiriyor ve dijitale direniyor. Ama gelecek dönemde onlar da yerini dijitale bırakacak gibi görünüyor.

Teknolojik gelişmelerle bilgiyi aktarma araçları sürekli değişiyor ve değişmeye devam edecek. Kil tablet, deri, papirüs, kâğıt derken yeniden tablet ama dijital bir cihaz olarak… Bu sayıda dijitalleşme karşısında Don Quixote gibi savaşma derdinde değiliz ya da matbaanın gelmesine tepki gösteren ‘istemezükçü’ de değiliz. Lakin bu değişim getirileri olduğu kadar götürdükleri de olacaktır. Edebiyat dünyasında dijitalleşmenin bizi ütopyaya mı yoksa distopik bir dünyaya mı götüreceğini zaman içerisinde göreceğiz. Gönlümüz ne kadar basılı yayından yana da olsa, alışkanlıklarımızı bırakmak istemesek de teknolojinin edebiyat üzerinde etkisini sorgulama niyetiyle yola çıktık. Dijitalleşme yayınlamanın kolaylığı yanında, kopyalamanın, korsanın da kolaylığını getiriyor ve telif konusunda –ülkemizde oturmuş bir telif hakları koruması yokken- yeni sorunlar doğuruyor. Bunun yanında bir süre sonra internet sitesi kapandığında yazıların arşivlenmemesi, anakart vs. donanımların hasar görmesi durumunda kayıplar büyük risk oluşturuyor. Bir de kişisel arşivler var. Bir yazarın mektupları edebiyat tarihinin oluşturulmasında satır aralarını dolduran önemli bir kaynaktı. Şimdi kişisel verilerin korunması, ya da yazarın ölümünden sonra bilgisayarının, e-posta hesaplarının akıbetine göre kaybolmaya mahkûm durumda.”

Dergide “Dijitalleşme ve Kültürel Güvenlik” konusunda önemli yazı ve yazarlar dikkat çekiyor. Şiir, deneme ve seri yazılar Ihlamur dergisini zenginleştiren ayrıcalıklardan bazıları.

Dergide yer alan yazı başlıkları ve yazarlar şunlar:Metin Kayahan ÖZGÜL-Sekmeler IX, Bir Öznellik Yıkımı Olarak Dijitalleşme- İsmet EMRE, Kültürün Küreselleşme ve Dijitalleşme İle İmtihanı -Mustafa HATİPLER, Dijital Kültürde Halk Müziği ve Kültürel Güvenlik -Fatih BALCI, Sosyal Medyaya Aşık Köleler-Naci YENGİN, “Lika”ların Gölgesinde Edebiyat -İsmail KILINÇ, Kültürel Güvenlik/Devamlılık ve Pop/Art - Emir Ali ÇEVİRME, Dijitalleşen Dünya, Basitleştirilmiş İnsan - Tamer SAĞCAN, Hız ve Haz Çağında Edebiyatta Dijitalleşme Büyülü Gerçekliği- Süheyla KARACA HANÖNÜ, Soruşturma: Dijitalleşme ve Kültürel Güvenlik- Ali DUYMAZ, Fatih BALCI, Metin SAVAŞ, Saniye Ezgi AKYILDIZ, Yaşar VURAL, Burak Savaş SARIÇOBAN, Anılar, Tanıklıklar- Hüsamettin OLGUN, Zemheride Koyun Kırmak -Mustafa SARI, Bir Şairin Saklı Bahçesinde -Hatice KÖSE, Muharrem Dayanç;Bilgeliğe Doğru Yol Alan Edebiyat Dervişi- Fahri TUNA, SU USTA – XIVŞener AKSU, Teknik Adamlar NiçinKravat Takarlar- Nadir AŞÇI, SARAYLI AYNA – VII- İvi İLYADİS,  Bir Öğrencinin Ağıtı -Vahap HALAT, Sığınak -Hüseyin OPRUKLU, Yara- KeremYILMAZ,  Kamburuma Üç Sebep/Recep Kayalı -Suat SAVUR

Dergiyi yaşat ki edebiyat yaşasın!


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —